Трайков готов с оставката си, ако Борисов му я поиска

Министърът бил убеден, че АСТА е добро за страната ни
15 фев 2012 10:12,
130
Трайков готов с оставката си, ако Борисов му я поиска
Снимка: архив, БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска във връзка с действията на България по споразумението АСТА.

Днес МС ще разгледа решение за спиране на ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Вчера министърът пое пълна отговорност за случилото се, независимо че преговорите по споразумението са започнали при предишни правителства. Трайков призна, че е подценил случая.

ACTA предизвика вълна от недоволство. В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

„Тъй като няма настъпили обществени вреди, тъй като нашият подпис е под условие, аз смятам, че стъпката, която предприех с предложението за промяна на решението, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Аз и сега, ако министър-председателят прецени, че е необходима друга санкция, бих подал оставката си“, заяви тази сутрин пред БНТ Трайков. 

По думите му той е бил убеден, че това споразумение е добро за България предвид факта, че немалко български производители страдат от фалшифицирането на техните търговски марки.

Експертите от министерството продължават да смятат, че в АСТА положителните страни са повече от отрицателните, посочи той.

Според него обаче мнението на хората трябва да е в основата на взимане на решения от ръководителите и когато имало дори и намек за съмнение, трябвало да се вземе под внимание. Заплахите обаче не били определящи за решението.

„Действително подцених този аспект от споразумението, свързан с дигиталните права, което засенчи всичко останало в него“, призна Трайков.

Още по темата
Той обаче призова всички участвали в преговорите по споразумението през годините да дадат честна оценка пред себе си, особено Меглена Кунева, която защитавала правата на потребителите, а при започването на дебата по темата през 2008 г. тя все още е била еврокомисар.

Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията „се ослушваме какво ще реши Европа“. По думите му това е позиция на страната ни, която ще трябва да защитаваме пред европейските ни партньори.

Около 12 милиона лева ще са необходими за създаването на ново звено за управление на водния сектор у нас, каза министър Трайчо Трайков по повод новите му отговорности за контрол на язовирите.

Вече са проверени 103 язовири, като за шест от тях е установено, че имат нужда от ремонти и източване, за да се предотвратят наводнения.

Трайков изрази надеждата, че износът на ток ще бъде възстановен в края на следващата седмица. Заради високите сметки за парно министърът е поискал от държавния енергиен регулатор да провери дружествата за дялово разпределение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Трайчо ТрайковАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Съвет преди 12 години
Трай си бе, Трайчо! Току виж началникът реши да те тури на точката за дузпата! Кво'ш'прайш тогава с тези възможности?
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
охльо бохльо ... с очила
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иначе казано...Да на АСТА , но без да се отнася за интернет пространството...
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе братчета,я погледнете нашите силиконки чалгарки и чалгари дали имат и една своя песен, че да претендират за авторски права...Явно за такива претендират "въшките" наречени звуко-записни "компании" .... Лошото е ,че заради тях ще изгорим юргана с други ценни неща включващи АСТА...
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има поне малко достойнство,трябва сам да се оттегли и да не се прави повече на интересен.Неговите действия вредят на имиджа на България.До кога ще се дондуркат тези некадърници?
88
0
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Аз съм съгласен да си плащам за музика, филми, софтуер, глоби за пътя, но също така искам да видя асфалтирани улици, висши магистрати и политици в затвора, евтин ток без прекупвачи, прозрачни обществени поръчки, минимална бумащина и администрация, която да пречи на бизнеса. Аз давам, но искам и да получа. Това означава държава.
87
0
 
4
 
! Отговори
Нетрайчо преди 12 години
Колко пари взе бе ***, за да си дадеш подписа???????
86
4
 
1
 
! Отговори
Квиринал преди 12 години
Браво г-н министър Трайков ! Смела постъпка !
85
0
 
2
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Нещо не мога да вдяна смисъла на заглавието. Има опция премиера да му поиска оставката и той на не я даде ли?
84
0
 
3
 
! Отговори
Асен преди 12 години
Борисов не ще оставката на Трайков , иска тази на Станишев. Ще се пръсне от яд, че въпреки всички хули що издума по адрес на предшественика си, последният печели все по- голям авторитет и в страната и в чужбина. Тъжна гледка е Борисов на срещите в Брюксел, няма кой едно здрасти да му каже.
83
1
 
3
 
! Отговори
патриот преди 12 години
Поради това,че българите са бедни,обаче изключително интелигентни и красиви,а другите са грозни и *** предлагам ООН .да вземе решение освен свободно ползване/теглене/ от интернет да ни се раздадат по един чисто нов мерцедес да взимаме пари свободно от банките,но да не ги връщаме да не плащаме никакви сметки,а разходите за това да се поемат от например англичаните и американците,защото всички знаем колко са глупави и лоши и не могат да спят по цяла нощ и мислят как да ни унищожат.
82
2
 
2
 
! Отговори
стефан преди 12 години
Нема защо да чака Трайков и без това хич го нема в нито една област за която отговаря, да покаже че е европеец . Хайде Трайчо ДУРР !!!!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кражбата си е кражба, а оправдания катоняма какво да ям и затова крадакрада щото всички така правятнямам пари за лекарства и затова разбих аптекаташмъркам щото намерих един килограм бяло на улицатаколата си седеше безстопанствена и затова я подкарахи тем подобни са тъжно комични, и говорят за *** на обществото ни.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам чувството, че самия Трайков седи тук и пише в своя защита. Едва ли има нормален човек да мисли по този начин. Достиженията на всеки един творец трябва да бъдат достъпни до всички и това е истината. Инак да си го заврът някъде. Плаща се за кино - да! Там усещането е по-различно и ако иска някой да го има - ПЛАЩА! Ако няма как - го гледа у дома на компа.
79
0
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 12 години
сравнението ти е малоумно, и невиждам защо трябва, всеки да бъде следен и записван трафика му, само защото съществува теоретична вероятност да наруши някакво право на някой си :) това е все едно да всеки клиент на енергото да сложим по един инкасатор, който целодневно да те следи дали евентуално няма да откраднеш някой друг киловат
78
0
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 12 години
Ти си уникален *** , как може да сравняваш тегленето на 1 филм с *** кражби на ток.Болен си човече , много си зле. *** при някой психотерапевт да се прегледаш и после вземай хапчетата редовно.
77
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждам никаква разлика между един *** който краде ток и се оправдава че е беден, и един нашенец дето краде филми по интернет и се опавдава че е много скъп билета за киното. Кражбата под каквато и да е форма е грях пред БОГ и се наказва съгласно човешките закони.
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен тези протести са смешни и жалки - разглезени *** искат да продължават да си теглят филмите безплатно....abe ***...ti kato mozes bez filmi i muzika, dali bi mogul da go karas i bez lekarstva na normalni ceni ako ti se nalozi...
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този мрънльо още ли не си е подал оставката?!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Римляните преди 2 хиляди години са казали - ЛОШ ЗАКОН, НО ЗАКОН.Те са били много мъдри държавници и са знаели, че един лош закон е много по-добър от липсата на закони при регулирането на човешките отношения.