С "лов на вещици" конфискацията мина на първо четене в НС

Депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ въпреки критиките на опозицията
Обновена: 16 фев 2012 15:33 | 16 фев 2012 14:35,
39
С "лов на вещици" конфискацията мина на първо четене в НС
Снимка: архив, БТА

Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за отнемане на незаконно придобито имущество. "За" проекта на управляващите гласуваха 121 народни представители, 70 бяха против, а 10 души се въздържаха.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на ДПС за гражданската конфискация.

По време на дебатите в пленарната зала от опозицията определиха законопроекта на ГЕРБ като лов на вещици и отчетоха, че има опасност той да се използва за репресии срещу политически опоненти или икономически субекти.

Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

На практика процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство. Ще се прави проверка за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

С новия закон се закрива действащата в момента Комисия за установяване на имущество придобито от престъпна дейност и се създава нова. Тя ще е от пет члена, които ще се избират от парламента, и ще е с петгодишен мандат. Kомисията ще разполага и с териториални звена по места, които да подпомагат работата й. 

Христо Бисеров от ДПС обясни, че за да има процедура за гражданска конфискация, трябва да има повдигнато обвинение от прокурор за престъпление.

"Прокурорът трябва да има достатъчно основания да предположи, че това обвинение може би е свързано с престъпна дейност. Процедурата по обследване на имуществото да е такава, че да гарантира безпристрастност и обективност, и да се базира на практики, които десетилетия или столетия действа на територията на България", обясни Бисеров. Затова неговото предложение е да се даде право на данъчните да извършват такава проверка. "Смятаме, че органът, който трябва да извършва това обследване, е НАП", обясни зам.-председателят на ДПС.

"Създаването на петчленни комисии Кушлев или Коларов е политически подход. Затова ние настояваме да има орган, който гарантира обективност и безпристрастност", добави той.

Според ДПС създаването на петчленна комисия с регионални звена ще създаде възможност за политически своеволия.

"Нали се сещате с какъв башибозук може да се сблъскаме? Този закон може да се обърне срещу политици, не на високите нива, срещу хората, които имат бизнес по регионите. Защото българският бизнес е притиснат на нивото на сивата икономика. И всеки среден бизнесмен с една къща, може да бъде обект на такова разследване", отбеляза Бисеров.

Той поиска гаранции, че само прокурорът ще може да стартира такива производства.

"Ако комисията може да се самосезира, това ако стане, горко ни", завърши той.

"Очакването към подобен закон е да подобри съпротивителната сила на държавата към корупцията по високите етажи", обяви в пленарната зала по време на дебата правосъдният министър Диана Ковачева.

Тя обясни, че Европейската комисия е поставила акцент да се приеме по-ефективен закон за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, в няколко поредни доклада.

Независимите депутати сравниха закона с "лов на вещици" и връщане към комунизма.

"Този законопроект има стари практики, има връщане към комунизма", коментира Тодор Великов. Според колегата му Георги Терзийски това е един безотговорен законопроект.

"Философията и духа на този законопроект ме карат да не го подкрепя, защото ми напомня на Средновековието. Напомня ми на лов на вещици. Твърде много неясноти има в него. Ще даде възможност за политически или други лични репресии", коментира Терзийски.

Според независимия депутат предложеният в закона се разминават с презумпцията за невинност.

"Виждаме, че комисията по този закон може да образува производство, дори когато наказателното производство е прекратено заради изтекла давност".

Терзийски оспори правото, което проектът дава – да се започва производство на базата на предположение, че дадено имущество е придобито със средства, придобити по незаконен начин.

"Производство, което може да се съсипе живота на лицето. И година и половина се осъществява проверка, за която активите на фирмата са запорирани. Затова говоря, че това може да се действа субективно, с всички лостове, което държавата предлага", обясни Георги Терзиийски.

Мая Манолова от Коалиция за България пък допълни, че проектът предвижда проверките да продължават и при евентуалното оневиняване в съда на обвиняеми в тежки престъпления и дори след тяхната смърт.

"Ловът на вещиците продължава и след като вещиците са умрели", заключи червената депутатка.

Тодор Великов обясни, че под ударите му могат да попаднат дори сънародниците ни, които работят в чужбина и изпращат от там пари на роднините си в България.

"Защо прокурорите да не използват правата, дадени им в Наказателния кодекс, и да могат да отнемат имущество", попита Великов.

"Пред нас се представи един проект, с който си признаваме, че нямаме честна съдебна система и затова създаваме гражданска конфискация", завърши той.

"Прочетете закона и тогава приказвайте", скастри го юристът от ГЕРБ Анастас Анастасов. Той обясни, че законът е писан за хората, трупащи доходи от наркотрафик, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

"Този закон не е насочен към нормалните граждани, които изкарват нормално трудовите си доходи. Този закон е насочен към необяснимото богатство, с което през последните години се парадира", допълни колегата си и Красимир Ципов от ГЕРБ.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви личната си подкрепа на проекта, с изключение на една част от него. Според него със закона освен на прокуратурата се дава право и на дознатели в МВР да започват процедура и да привлече като обвиняем всеки български гражданин.

Лидерът на ДСБ се съгласи и с идеята на ДПС да се увеличат правомощията на НАП при проверките на имуществото на лицата.

Костов настоя в проекта да се запише, че процедура може да бъде започната, когато е повдигнато обвинение на лицето пред съда.

"В досега действащия закон проверката започва с привличането на едно лице като обвиняем. Проверката, която установява дали това лице изобщо има имущество", отбеляза Красимир Велчев от ГЕРБ.

"Защото ако се чака повдигането на обвинението с обвинителен акт и внасянето му в съда, от привличането на едно лице като обвиняем, може да мине година, година и нещо. Нали се сещате, че за това време това имущество вече няма да го има", подчерта Велчев.

Доста остро изказване по законопроекта на ГЕРБ направи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него най-сериозният пропуск на закона, че той не визира хората от висшите етажи на властта. Затова Сидеров предложи в него да се запише проверка на имуществото на висшите държавници, като се започне с президента и премиера.

"Господин Плевнелиев притежава над 16 хил. декара гора на Халкидики. Как ги е придобил той? Дайте проверката да започне от президента", предложи Сидеров.

По отношение на премиера Бойко Борисов Сидеров също не спести критики.

"Той всеки ден играе тенис с лица, които могат да бъдат обект на този закон. Николайчо Гигов играе тенис с премиера, той беше посредник по сделката с хеликоптерите, които не могат да летят", допълни още Сидеров.

Приемането на първия вариант на закона за конфискацията бе провалено през юли миналата година, когато ГЕРБ бламира тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Бойко и компания как ще обяснят имуществото си ? Или те са бого избрани, на тях просто няма да им се наложи да обясняват!
33
0
 
1
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
АКО БЪЛГАРИЯ НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА, НА МЕН, СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИЗРАЗА КОМУНИЗЪМ, МИ СЕ ГУБИ !
32
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ТАКА Е ВЕНЕЛИНЕ...- ВЕЧЕ ВСЕКИ ***, ЩЕ МОЖЕ ДА КУПИ НЕЩО ЗА 100 МИЛИОНА И ДА КАЖЕ...:- ПАРИТЕ СА МИ НАСЛЕДСТВО..., ОТ ТАТО... И ДЕДО...
31
2
 
2
 
! Отговори
чегевара преди 12 години
опозицията я знаеме какво представлява,мутрите от бандитския преход- бсп-дпс-сдс и техните корумпирани политици, магистрати, дс-ченгета и медиище бранят краденото до край
30
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
С тези 10 години назад максимум излиза, че който е накупил (или заграбил) имоти до 2002 не могат да го пипнат. Ами какво ще ми ловят тогава?!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста цензуриран сайт е това, не се хабете да пишете тук. Освен ако не сте на надница...
28
0
 
5
 
! Отговори
поля преди 12 години
И кат конфискуват имот за 900 000 лв,да не би да го купи некой дет спестявал от понички? Държавата пак ше го продаде на некой колега на тоя от дет го е взел.Щото колко законно забогатяли има към днешна дата в БГ? 10-15 души?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako zapochnat i da go prilagat na praktika, rawni nqma da imat, wsichki shte stanem chorbajiiii, kato grajdani na Shweicariq :)
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой е преуспял в тая държава естествено този дето е крадял
25
7
 
18
 
! Отговори
1944 преди 12 години
Честита национализация! Честит комунизъм! Приема се закон с който рекета и шантажа става законен. Кой сега ще спечели изборите? Има ли някой съмннение, че преуспял човек ще се опита да се покаже в публичното пространство? Няма да отнемат имотите на приятелите си. Само на враговете. А враг е всеки човек, на когото се завижда, всеки политически опонент, всик бизнес конкурент. Какво доживяхме? как си го натресохме?
24
0
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗАБРАВИХ...- А ДЕПУТАТИТЕ...- НАЙ-НАЙ-ВАЖНИЯ ТЕКСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ...- КОГАТО ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТ СЕ ИЗИСКВА ПРОВЕРКА ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ДС, ДА СЕ ПРОВЕРЯВА И ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ НА ДОХОДИ И ИМОТИ...!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
В очакване на Годо преди 12 години
Кой изобщо го следи този театър на абсурда...
22
0
 
21
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЛИПСВА НАЙ.ВАЖНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...- ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СЛЕЖУБНО ПОЛОЖЕНИЕ...(КОРУПЦИЯ)...- ПРИМЕР - МИТНИЧАР, СЪДИЯ ИЛИ ПРОКУРОР НЕ КРАДАТ..., НО... ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН ОТ ТЯХ БЕЗ ПАЛАТИ И ИМОТИ...
21
2
 
1
 
! Отговори
Датата преди 12 години
и какво ще му накривят на обикновенния човек???който има нещо да крие ...все се дърпа да не му го видят ;)така че нека си проверяват...те знаят кой ...всички ние знаем кой... :)нима сега данъчните немогат да те подхванат и бял ден да не видиш ...гражданино???ама за едни едно за други друго...всички барборим че някой имал...ами нека да видим наистина дали има и толкова голям бизнесмени ли са ;)
20
2
 
19
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
В правова страна като Германия този закон би бил прекрасен инструмент. В страната на злоупотребите където няма дори надежда нещо да се промени това ще е поредната секира опакована като подарък.250 000лв кой ще ги оценява? По какви цени. 100кв апартамент в София - по 1250Е/М2 -= 250 000лв, въпреки че такива цени има само обявени, няма сделки. Всеки може да бъде жертва. А парите на престъпниците са по офшорки, не в панелки.
19
8
 
3
 
! Отговори
Oleeee преди 12 години
Леле колко посрани дупето само са се изказали... Аз ако съм на мястото на прокуратурата започвам веднага проверки на тия дупенца. Лошото е, че и то тоя закон заек няма да изскочи... гарван гарвану око не вади!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Праветелството на Герп обяви война на мухите...
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой обикновен човек има къща,кола и 300 000 в банка
16
2
 
16
 
! Отговори
За 16000дка в Гърция преди 12 години
г-н Плевнелиев няма да отговаря.Някои не знаят ли,че"за милиони няма закони"?ОБАЧЕ:1.Ако баба Цецка се свре да спи в кухничката на гарсониерката си,а в стаята пусне студентка-наемателка за 200 лв /щото с пенсийка от 150 лв трудно се живее/ и после отчете пред данъчните,че наемът е бил 100 лв месечно,в такъв случай ще се конфискува ли гарсониерката на бабата заради укрит доход?Нали "за кокошка няма прощка"?2.Професори,даващи докторантурите само на"наши деца",престъпна организирана група ли са?
15
4
 
5
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
защо всички комунисти не ги изправим на народен съд както след 44 година те са направили с наи умните и можещи хора в страната и да им се вземат вси4ки пари и пимоти те са наи слаби когато нямат власт така че не им я даваите моля ви