Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
7
 
3
 
! Отговори
армаКедон преди 12 години
Все по-интересно ми става тука. Даже включвам "тежката артилерия" Блаже Ристевски:"Представата за територията на Македония беше разширена и при македонците и при чужденците. Самите македонци разтегнаха своите бразди между Стара планина и Егея и от Марица до Шар планина, но в такива планове визираха и бъдещата държава Македония при Великите империи. За македонците и за руснаците, България беше между Дунав и Стара планина. Това подкрепяше и американската протестантска мисия на Балканите до 1844 г. Същевременно, даже в представата на първия президент на новата гръцка държава, гръцките териториални претенции не преминаваха северно от Олимп." от книгата Македонският възрожденски ХХ век, публикувана във в. Вечер, Македония. Агенция
349
2
 
11
 
! Отговори
до румен преди 12 години
Ти ли си славянин бе вардарски ***.При вас *** и косооките са повече от тези в останалата част от България.Защо ли?И престанете да говорите от името на славяните,защото руснаци,поляци,сърби се смеят на това грандоманство.Какво общо имат те със един зомбиран ,бъдещ албански македоноид от Шутка.
348
5
 
5
 
! Отговори
Курбрат-до 405 преди 12 години
КурбратКолко пъти съм ти казал, като *** дебелия прабългарския бахур и смучеш сладко белия кумис,да не си отваряш устата,че смърди.
347
0
 
8
 
! Отговори
pirin преди 12 години
Тази триумфална арка за кой триумф я построихте бе еничари сръбски.Сигурно за битката при Арачиново.Нема по смешна диктатура от тази на ГРУО АЛБАНСКИ.
346
0
 
19
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 12 години
Македонците не искат да говорят български, само че скоро май ще им се наложи да говорят на албански. Рядко прости чобани.
345
6
 
5
 
! Отговори
до Васил Златарски- преди 12 години
Ей,нас Българите не ни интересуват твоите монголско-манджурски сънища в някоя конска юрта. Анладъму бе татарман!?
344
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 12 години
skopcite ste gi skopq li4no.
343
2
 
7
 
! Отговори
Васил Златарски-385 преди 12 години
Васил ЗлатарскиДо всички истински български патриоти!:КАК КАРТАТА НА ЗЛАТАРСКИ СПАСИ БЪЛГАРИЯmarknatan.blog.bg/history/2011/11/21/kak-kartata-na-zlatarski-spasi-bylgariia.854093
342
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що бе, то няма разлика, ама след гърците, да научат гърците да говорят македонски ние след тях
341
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 12 години
Когато албанците ви надупят,ще запеете друга песен.Мислете малко в перспектива.
340
4
 
9
 
! Отговори
ДРУГИТЕ ЗА НАС преди 12 години
Как са наричани българите от различните хронисти ? Българите са завърнали се по родните си места ТРАКИ. В подкрепа на този факт идват много твърдения от древните хроники, в които буквално се казва: "Траките, които наричат българи... Писаното от даден хронист е безценен паметник, защото хронистът е съвременник на съответното време и неговото писание е един вид документален запис. Ето няколко примера за траките, мизите, македоните, пеоните които наричат БЪЛГАРИ: Михаил Аталиат - История: ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...", ...българите са мирмидонците...." Зонара, речник: Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи." Йоан Цецас, Хилиади: "Пеонците са българи". Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.: Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници.
339
4
 
2
 
! Отговори
До всички тук преди 12 години
Доста преди създаването на Титова Югославия българският политик Петър Тодоров в своя труд Погромите на България, издаден в София през 1930 г., изтъква самобитността на македонския народ между другите славянски народи на Балканите, цитирам: Народите на балканите етнически са тъй обособени, щото е изключена всяка опасност за претопяване, за загубването на езика, на обичаите, на самобитната им култура при едно съвместно живеене. Малките, на глед, различия между езика и нравите на тия народи (българи, сърби, славони, македонци, хървати и пр.) са всъщност доста ясни, незаличими гранични линии. (Петър Тодоров. Погромите на България, т. 1, София, 1930 г., с. 67.)
338
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
при условие, че 40 % от населението в Македония се състои от албанци , 10% сърби и 10% са население от другите части на бивша Югославия , за какъв македонски език говорят тия , явно там тия където ги пускат от психодиспансера , ги назначават в националната им телевизия и националното им радио да си говорят лудостите пред всички , та другите македонци , да се успокояват че са по-добре от тия лудите по телевизията им .
337
0
 
4
 
! Отговори
nqkoi si преди 12 години
albancite 6te gi upravqt
336
0
 
3
 
! Отговори
nqkoi si преди 12 години
albancite 6te gi upravqt
335
3
 
5
 
! Отговори
Васил Златарски-385 преди 12 години
Ха,ха,ха! Пепелянките боязливо взеха да си подават гагите от змийското котило! Правилно е казал поета:Дорде е мъничка змията,елате да се съберем!...
334
11
 
3
 
! Отговори
До № 351 преди 12 години
Глупакът си мисли, че всички са ***. Да не знаеш е едно, но да парадираш с незнанието си е достойно за съжаление. Това, че българските историци крият важни документи, защото разклащат защитаваните от тях тези, си е за тяхна сметка, но истината съществува и тя все едно ще излезе на бял свят.И Борис Сарафов Сарафов ли ще обвините в македонизъм, след като заявява преди повече от сто години:Ние, македонците, не сме нито сърби, нито българи, а просто македонци. Македонският народ съществува независимо от българския и сръбския. Ние съчувстваме и на едните и на другите, и на българите, и на сърбите: на този, който помогне за нашето освобождение, ние ще кажем благодаря, но нека българите и сърбите не забравят, че Македония е само на македонците.
333
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Po dobre makedonski ezik ot kolkoto shopski(ni srabski ni bulgarski) deto ni zaliva ot televiziqta
332
3
 
11
 
! Отговори
Мухахаххахаю преди 12 години
Абе тия *** имат ли идея къде се намират? Няма ли кой да им се обади и да им тегли една по нашенски? *** македонски *** , и ние ви мразим.
331
3
 
15
 
! Отговори
ss преди 12 години
Наи много мразя *** и македонците нема на света друга такава ***.