Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
0
 
1
 
! Отговори
Бг преди 11 години
А бе, след толкоз време, де е тоя прословут доклад - да го видим и ние! Братята от Западните Бг провинции и доклади на ООН почнаха сами да пишат! Ама и въображение не им липсва - всяка седмица нова глупост дрискат, ха-ха-ха!!!
389
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a za6to iskate balgarski pasporti za da serete po cqla evropa i da kazvate 4e ste balgari e ostavete ni varnete si pasportite i si stoete v 6ibanata makedoniq i pasete kozite!!!!!!!!!
388
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
ЮДА ИСКАРИОТСКИ И ТОЙ БИЛ МАКЕДОНЕЦ- НАЛИ ИМЕТО МУ ОКОНЧАВА НА -СКИ.
387
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
Юда Искариотски и той бил макединец - нали името му завършва на -скил
386
0
 
1
 
! Отговори
Антимаке преди 12 години
към 431 Човек ти на пет думи правиш десет правописни грешки :) Защо не ходите на училище беее.... Нищо лично, просто това ми направи впечатление, иначе нищо лошо не си писал.
385
1
 
2
 
! Отговори
Антимаке преди 12 години
македония ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА!!! Това е Българска земя взета насила от тогавашните велики сили само защото сме били губещи като съюзници на Германия и дадена на онзи *** Тито. НЯМАТЕ ПРАВО ДА СЕ НАРИЧАТЕ МАКЕДОНЦИ! Забранено ви е. Вие сте БЪЛГАРИ и такива ще си останете *** гадни фиромани не случайно написах името на сбърканата ви държавица в началото с малки букви, просто вие сте *** и не заслужавате никакво уважение. Гнийте си там за вас НАТО И ЕС няма!
384
0
 
6
 
! Отговори
бая ви Ганя преди 12 години
А през тази триумфална арка чии триумф ще се провежда?На А.Филиповски,на Цезар,на Наполеон,на Хитлер,на Тито,или на създателят им Сталин?Бреи,че грандомани които постояно човъркат в античната история.
383
2
 
3
 
! Отговори
баи ви ганя преди 12 години
Еххх луно,луно-земия македонска.Ке си я земиме.Бугарите шпрехат на македонски.Нема нужда да се учи задължително македонскиот язик.Еиии,ще мирясат ли наи-после тези макета.*** дървени кратуни.
382
2
 
4
 
! Отговори
До 400,423 Истината преди 12 години
До 400,423 Истината за нас Ето това е истинската истина за нас: Герт Вилдерс"Холандската крайна десница: България вън от ЕС!"От българска страна никаква реакция."Белгия е една от десетте държави в ЕС, които поддържат забраната за назначаване на български и румънски работници. А без разрешително за работа тук не дават разрешение за пребиваване извън европейското право на тримесечен престой.Най-сетне Белгия е световно известна и с това, че политиците й вече повече от година и половина не могат да съставят правителство. България има правителство, но то пък копче не смее да каже дори на държава като Белгия."
381
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Това, че има един двама помака на 1000, които се правят на интересни и си викат, че различни от Българите си е техен проблем, аз мога да кажа, че и аз не съм българин, а бразилец. Самоопределяне и произход са две различни неща. Това, че на някои им идват някои щуротии на главата не значи нищо.
380
0
 
2
 
! Отговори
!!!!!!! преди 12 години
Тази еврейка да си гледа нейната страна, опитват се тук да измислят нещо, което няма. Първо МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЯМА, защо българите пък не могат да се самоопределят като такива в Македония, дори нищо българско не се допуска. Аз съм от Петрич и мога да кажа, че Македонци има толкова, колкото ШОПО в Пернишко или пък Тракийци в Стара Загора- защото тези названия са областни не етнически. И друго бяха споменати и Помаците, а те не са различен етнос, те са религиозно, но не етническо малцинство.
379
0
 
4
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
Абе тези страхотни политици от ООН що не опитат да въведат турския в Германия - нали там са 2 000 000 и повече турци?!?!?
378
0
 
2
 
! Отговори
Българи преди 12 години
Защото ние българите нямаме таш***! Трябваше още в началото да им покажем мястото им на тези. Сега виждате че са се леко самозабравили. Срамота. Т.нар. македонци разговарят в БГ на английски език. Е това ако не е наглост, не знам кое е.
377
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Po dobre makedonski ot kolkoto SHOPSKI deto ni zaliva ot televiziqta
376
0
 
6
 
! Отговори
АРКАН преди 12 години
Що е Маке се е юнак,*** редко и големо на лопата не стои!
375
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събитието когато първият македон пръднал сега е известно като Големия Взрив. Предстои да се направи нов паметник на Първия Македонец, леко приведен, със смъкнати *** и на ъсответното разстояние от там дето гърба губи почтеното си име - малък макет на Големия Взрив.
374
3
 
3
 
! Отговори
стрина Пена преди 12 години
Абе, хора, що се дърпате? Нека направят постъпки, да се види колко ще са мераклиите да учат македонски. Народът сам да им каже колко му се учи македонски.
373
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знаете ли какво става ако искъпиш един македонец -чист Българин.
372
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая дето го казала е някоя Сръбско руска евреика тъй че нашата съвест е чиста нейната е нечиста.нашите и датските евреи са единствените спасени на света тово сомо Българин може да го направи човек с голямо сърце.ако македония ще се дели то трябва да само меду албания и България на Сърбия никога .най добре е да несе дели а да спре с лъжите и да учат правилна история и да се развиват .
371
0
 
13
 
! Отговори
тиа па преди 12 години
Да се въведе и врачански - като седнеме на маса с колегите от Враца нищо не им разбирам. И старозагорски може също...Аре у лево такива експерти!