Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tъпото гербераст и *** драскач не предполагат, че Марин просто подписва докумнети, минали през 2-3 комисии по помилванията.
18
10
 
3
 
! Отговори
хасан преди 12 години
Поредната българска комплексарщина, всяка българска *** се запраща с фес към Турция. Такива нещастници ние не търпим, турчина е горд и със достойнство, а такива като тоя *** Марин са представителна извадка на средностатистическия българин. Ще си ги търпите и ще се срамувате
17
3
 
26
 
! Отговори
а сега преди 12 години
А сега още един орден му дайте !! *** мръсен !!
16
1
 
12
 
! Отговори
Марсианец преди 12 години
Това показва простия факт, че НЯМА българска държава, нито гражданско общество! Няма правосъдие, няма държавни служби, обслужващи народа, а такива, които само го рекетират и ограбват. "Премиите", раздадени в Здравната каса и други министерства само доказват тази порочна практика. Шепа мазни партийци богатеят на гърба на обикновените българи, всекидневно се гаврят и издевателстват над тях! Знаете ли, че има хора, които работят 6 дни в седмицата по 10 - 12 часа за по 300 лв.? Това ли е Европа?
15
4
 
12
 
! Отговори
George1 преди 12 години
Да се надяваме че главният прокурор Борис Велчев ще намери сили да изтрезнее и обръсне,за да потърси отговорност от престъпникът Марин.
14
1
 
4
 
! Отговори
sos преди 12 години
Вероятно, с тази договорка се уреждат въпросните 75 млн. евро, получени от Николай Гигов и посредници!За заплащане на каквито и да е пари няма никакви документи. Ако евентуално има такива, те сигурно са обявени за строго секретни!Тайната около тази тлъста комисионна, като много други подобни, ще витае във виртуалното пространство, а ДАНС ще взима мерки даже и от там да се премахват.В България олигарсите ще растат, а службите и съдилищата ще мълчат. Така е било повече от 20 години и сигурно още ще продължава.От време на време ще гръмнат някой от играчите за назидание и толкоз, играта ще продължава!Поместваме характерен коментар в Интернет, по повод статия за преговорите по покупката на корветите, разменен между вероятни участници на по-ниско ниво в преговорите:Разбивач: юни, 2008, Гигов може да е черпил само Свинаров. А на Люрсен папките бяха празни, само обядите са им добри. Пък командването на Флота вече изяде и изпи един кораб от Люрсен.(Люрсен Верфт е немска фирма участваща в конкурса)Моряк: Сегашното правителство и командния състав на армията, да ги натовариш на един сал, без спасителти желетки и да ги изсипеш в средата на морето!От нас Без коментар!
13
2
 
11
 
! Отговори
sss преди 12 години
Крупната сделка за купуването на 4 френски корвети на стойност около 1 милиарда долара, разпали много апетити както във Франция, така и на големите български оръжейни търговци и на лобистите, които стоят зад тях висши политици и държавници. Очакваха се големи комисионни.Спекулациите около сключването на такава голяма сделка се подклаждаха от това, че тя се свързваше с предстоящото харчене на парите от бюджетния излишък, който вече надхвърляше 5 милиарда лева и много бяха тези, дето точиха зъбите си.Правителството на тройната коалиция начело със Станишев, се прочу с големите кражби от европейските фондове, в резултат на което за България вече се говореше като за най-корумпираната нация в Европа.
12
9
 
14
 
! Отговори
Р. преди 12 години
Замислете се малко ! Работил съм в с-мата на затворите и мога да ви кажа , че преди да стигне до президента предложението за помилване минава поне през 3 комисии(вкл. парламентарна) .Накрая има съвет за помилванията и ,ако съвета разреши вицето подписва !!! Освен това през определено време се правят масови помилвания с цел да се освободи място в затворите , защото са буквално претъпкани !!! Тези масови помил. са точно тези намаления с по 1 -2 години ! ама на 15 излежани 1 г. какво е
11
8
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Не ви ли омръзна да ви маниполират. Хвърлят се някакви думички и после започва едно плюене. Освен общите помилвания др. не се знае. Никой не знае за кое престъпление какво е помилването, нито конкретиката на престъпленията, нито възраста на престъпницте, а от месеци коментари след коментари. Същото е с остъкленията и с кое ли не само за да се отвлича вниманието от истински проблеми.
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко за АCTAИзвадка от днес.бг новина от онзи ден когато Курамбашев каза, че ГЕРБ лъжат.Според депутата от БСП Петър Курумбашев, премиерът Бойко Борисов лъже, че правителството на БСП е водило преговорите за споразумението АСТА.Ето какво казва вчера Сергей Станишев."Вярно е, че моето правителство даде мандат за преговори по споразумението, но е вярно и че по наше време Стефан Данаилов направи много България да бъде извадена от черния списък на САЩ за авторските права", добави лидерът на
9
0
 
18
 
! Отговори
ИСТИНА преди 12 години
Уинстън Чърчил: "Корупцията е смазочния материал на демокрацията." Съотношението според него трябва да бъде в размер на 20% корупция и контрабанда към 80 % прозрачност и легална икономика .В България обаче инжинер Ганев(целият български народ) има нова икономическа теория за демокрацията 80% корупция и 20% прозрачност.Това не води нито до по-добро образование ,нито до увеличаване на производството нито до увеличаване на демогравския потенциал на населението и просперитет.
8
12
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Той не може да помилва еднолично! Някои (комисия) трябва да му представи случая, трябва да си кажат и тяхното мнение, тогава вице-то решава дали да подпише, после министъра на правосъдието решава дали да бъде изпълнен указа! По подобен начин е положението със опрощаването на дълговете - само че вместо правосъдния се подписва финансовия министър Ордени също не се дават еднолично - прави се предложение до президента, после трябва да одобри МС, а за чужденци - НС! Четете конституциятата!
7
4
 
18
 
! Отговори
пю преди 12 години
дали е взел някой лев или от добра душа го е направил
6
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП си подьржа електората. Супер аааааа.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.???Интересно от кой етнос е, че е осъден?
4
6
 
27
 
! Отговори
Чикатило преди 12 години
Трябваше да убивам в България по времето на Гоце и Марин !
3
22
 
15
 
! Отговори
преди 12 години
E добре де, кажете и какъв е случая.... Ако е помилвал човек дето му е писнало да го рекетират и е убил някоя мутра - защо да не го помилват? Впрочем, ГЕРБ защо не протестираха когато вътрешния инспекторат на МВР дефакто помилва двете ченгета които застреляха дядото - гъбар? Казаха че нямало престъпление, имало "административно" нарушение и ги глобиха по 300 лв. За сведение глобата за бракониерство е поне 1000 лв? Защо няма комисии за такива случай, а? Или МВР е свещенна крава?
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам дали точно той персонално е отговорен за всичко това. Параноя или не ,но това е част от геноцида над българите! Не мога да повярвам ,че съдебната власт не е знаела ,че той няма право да подписва такива документи ,защото президента не му го е дал. Много удобно изчезват документи и не се пазят... Ако не са намесени пари и подкупи ,то тогава има друг повод и то във вреда на българите и страната ни!
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде сте от позитано да коментирате новината а? Това е цяла армия на разположение на БСП!