Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
9
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Тия *** позитанковци какво ли няма да сътворят още. На могат още да проумеят че загубиха изборите и че никой просто не ги иска след срамното им разсипническо управление и срамната им комунистическа история. Ясно е, защо е пуснал убийците.
198
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
alo ymnite za6to napadate gerb
197
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахахаха! Герберите викат, че другите трябвало да бъдат мъртви, защото всички извън тях са комунисти, а се чудят защо хората искат да ги унищожат! Всеки изчезнал гербер е нов шанс за БГ! Факт! Хахахахаха! каквото искате, това ще получите *** герберски! Мишо Бирата, самоубийстав и т.н! Няма да избивате българите повече!
196
28
 
8
 
! Отговори
Кимов преди 12 години
Браво на Марин, че пуснал убийци от затвора. Колко била достойна постъпката му!Смърт за герберите! Че вие искате смъртта минимум на 3 милиона човека!Нормални ли сте вие бе плъшоци форумни? Знаете ли как изглеждате от страни като ви човек коментарите? От психодиспансера ли пишете?
195
11
 
5
 
! Отговори
до 248 преди 12 години
Не може би,а то си е така.И се вижда във форума,кой е застъпник на убийците.Точно тези същите-помилваните.Факт
194
10
 
17
 
! Отговори
На гоце мафията преди 12 години
Може би едно от условията за помилване на убийците е да плюят по форумите срещу Бойко.
193
15
 
10
 
! Отговори
До246 преди 12 години
Че то 2/3 от България се гербери бе Туй кумнягите сте все душмани. Само да трепите искате. ***
192
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май повечето от ръсещите умнотии тук въобще не са прочели какво пише в статията.Защото ако някой е осъден на 15 год и е излежал 14 г тази една година не е голямо помилване ,особено пък ако въпросния е болен от рак и е изпратен да умре в къщи .
191
17
 
18
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Няма нищо чудно...Червените винаги са покровителствали убийците и крадците.Те са чеда на Бсп.
190
19
 
12
 
! Отговори
istinata преди 12 години
kakvo ob6to ima GERB s tozi slu4ei????????
189
3
 
31
 
! Отговори
139 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВА преди 12 години
Спи, Дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб!Добре си ти... От там не виждашсъдбата на достойния ни род.Не виждаш майките,които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобове празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи...Край просяка минава БееМВе.На "пътя към Европа" се продаватв ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не се събуждай!Добре си там под тази черна пръст.Завиждам ти за туй, че не дочакамечтите си, разпънати на кръст.
188
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7 човека защитават помилването на убийци! Е, тук вече не става за живеене! То е ясно. Октоподът е навсякъде, м.а.м.к.а му!
187
17
 
16
 
! Отговори
Що така бе? преди 12 години
Много интересен синдром , чета статия за това какво е свършил г-л Марин , а всеки втори коментар - за Бойко Борисов и ГЕРБ .Гледам пак заглавието и статията да не би аз да съм с грешка , но не съм . Много болни хора има тук ...Довиждане .
186
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нищо противозаконно в помилванията! Като не Ви харесва гласувайте за отмяна на този закон! Шефа на ракетите и действал при наличието на закон
185
17
 
7
 
! Отговори
Един от народа преди 12 години
Нека сме наясно с едно! И двата пъти когато избрахте първанов, нямаше алтернатива ! И двата !!!!!
184
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Найме кефи безпомощността на ГЕРБ! Защо ли Борисов остави близо 200 неразкрити поръчкови убийства! Дали не е бил той!? И този човек сега е начело на държавата и извършва геноцид върху български народ! мутрите толкова могат! Като сложим, че знае и къде е Сомалийския залив, то образът му става завършен!
183
18
 
10
 
! Отговори
Ние сме на всеки км преди 12 години
Най - добрият комунист е мъртвият комунист . Те са като дървоядите - години наред изяждат държавата и ако не се унищожат навреме , не остава нищо от нея .
182
18
 
10
 
! Отговори
Въпрос ! преди 12 години
Едно не разбрах. Тези които пишете против Герб, дето сте комунисти и сте червени, плаща ли ви някой зада пишете глупости, или сте си природно *** ?
181
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен това понеже съм кух, та пресметнах, че 232 за 10 години са средно 23 убийци за година пуснати на свобода или средно около 2-3 убийци помилвани на месец. Е.г.а.т.и държавата, в която живея! То при тази статистика излиз, че по две убиййства на месец са оправдани. И ако се окаже, че и другите президенти преди Марин са помилвали толкова народ, то чудно как още сме живи като нация!
180
17
 
7
 
! Отговори
Гочко Бочко преди 12 години
Ревете ли червени *** такива ... Борисов та Борисов. Тя власта щото ви беше в ръцете , тоест в меките китки на мишока станишев, тогава какво не ви беше наред *** ***. Взехте достатъчно пари, сега марш в чужбина и без друго сте предатели, изпарявайте се ние ще се оправим и без вас. Най гадната чума на света не може да се сравни с вашата червена зараза. Нещастници