Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много я наказа Господ тази страна с гербери начело! Сега се мъчат и оня, търсения от Интерпол, дето рита топка с Борисов, да му върнат гражданството! Няма Шенген за такава мафиотска държава!
178
13
 
4
 
! Отговори
д0 219 преди 12 години
Абе ти друго обръщение освен кух не знаеш ли, бе. И защо питаш мен. Мен не ме интересува как ще се защити един убиец. Мен ме интересува дали е на свобода ил не, защото живота ми е в опасност. Но все пак в закона при самоотбрана няма такива тежки присъди. Докажи, че е било при самоотбрана, няма друг да доказва вместо теб.
177
13
 
5
 
! Отговори
до 214 преди 12 години
Никой не може да пуска, ако са закоравели престъпници. Обществото трябва да знае това и това трябва да е прозрачно. Помилвал толкова народ, пуснал го, но тайно и не казва каквои са тези убийци. Ама обикновения човек живее с такива, няма охрана като тези господа, та иска да знае.
176
10
 
5
 
! Отговори
Агент Гоче преди 12 години
За глупаците които говорят за самоотбрана и на които репликите им започват с "Ами ти от къде знаеш...". Има един процес, нарича се следствие, после се повдига обвинение, след което се пристъпва към съд, където се констатира кой каква позиция е имал в дадената ситуация, и кой каква отговорност трябва да понесе, излиза присъдата и съответно на въпроса " Ти от къде знаеш че съм толкова ***" ще ви кажа, Майка ви ми каза :))))))))
175
10
 
3
 
! Отговори
до 212 преди 12 години
Ох, не ми се спори с теб. Самоотбрана, та самоотбрана. Разбрахме вече. А сега искам да знаем дали всички са помилвани, защото е било при самоотбрана. Но не казват. Само ти хвърляш пл.ю.н.к.и наляво и надясно по всеки, който не е съгласен с теб. Но ти не си официалната институция.
174
13
 
4
 
! Отговори
Агент Гоче преди 12 години
Чета коментари от на този сайт от време на време. Това което забелязвам че група комунисти и БСП-ари, противници на герб, влизат тук на всяка цена и постоянно се опитват да подтиснат тези които не са от тях по брой харесвания и нехаресвания на коментарите. Толкова сте жалки и прозрачни, толкова сте гнусни противни и сте такива пумияри ...*** мръсни гадове умирисани и жалки...
173
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честен и почтен генерал и прекрасен вице! Друго няма да се каже! Не са като сегашната Президентка и Вицепрезидентка!
172
3
 
17
 
! Отговори
смеееееееех преди 12 години
абе ***,що не се осведомите желето желев и сие КОЛКО убийци и престъпници пуснаха,и то за един мандат,а не за два,а ся плюете тоя?не че ангел марин е китка за мирисане,ама дайде да сме обективни!единия може да пуска,щото е зелю зелев-желе ли е зеле ли е,а другия не може?
171
10
 
3
 
! Отговори
до 210 преди 12 години
Абе ти наляво и надясно гоориш, че сме кухи, но да ти кажа има един виц за пияния, който повърнал върху един човек, който го хокал, че е пиян и пияницата му казал:" Виж се на какво приличаш". Та и твойта е същата. Не искам да живея с убийци в тази държава. Това е.
170
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
209Този ми отговаря с въпрос:)))) Ами ти откъде имаш инфо, че не е при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана:)))) *** ти и това не знаеш, че го има:))) Тогава става непредпазливо убийство! Ха кажи сега как като му убият да защитя себе си в съда, моля! Хайде гербер! Вие сте класика в простотиите! Измисли го! Ще възкръсна сигурно, а!?:)))
169
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма такъв цирк. Не стига, че прогнилата ни съдебна система едва-едва вкара в затвора някой престъпник, че и накрая някакъв кухар като Марин ги помилва. България е рай за престъпниците
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
202Че като няма осъден престъпник какво ревеш, че някой помилвал невинни,а! *** много сте прости бе ГЕРБ! *** много! Значи хем няма осъден престъпник, хем рИвете, че този помилвал осъдените:)) Хайде остани насаме със себе си и се изясни!
167
8
 
5
 
! Отговори
до 205 преди 12 години
Отминавам емоционалните ти реакции и ти отговарям: Всички при самоотбрана ли са убивали? И откъде имаш тази информация, че е е било при самоотбрана. А ако е било при самоотбрана да не мислиш, че бг. съда ще им лепне тези тежки присъди? Всички знаем, как бг. съда съди. Тогава не е това, което говориш.
166
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готин генерал! Освен това достоен! Върна ордена на Борисов, макар, че той разписал, ама....нали е съвременият Пикасо и Меси:)
165
9
 
3
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
А от къде имат толкова пари, за да си платят? С труд ли са ги изкарали или от приватизации и мръсни поръчки от тези, които могат да им платят? И кой може да даде толкова в тази бедна държава? Питаш ли се?
164
7
 
7
 
! Отговори
YYYYYYYYYY преди 12 години
Doly komunistite Dqvol Margin i Gocko Tripera ve4e ste politi4eski trupove nikoga pove4e nqma da vidite vlast.
163
11
 
5
 
! Отговори
ss преди 12 години
и тръгнали ордени да му дават.....
162
10
 
4
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
Та кой престъпник го осъдиха: един бил невменяем, друг при самоотбрана, трети бил шизофреник (Заека), а нормалните ги самоубиват. И аз да работя в съда и да гледам как властта помилва убийци и аз няма да си създавам неприятности, за да ги осъждам. Защото властта ще ги оправдае и аз мога и да пострадам. А ти ....си толкова зле, че незнам дали ще разбереш какво ти говоря. *** да са в повече, иначе как ще ни управляват?
161
8
 
5
 
! Отговори
Левчев преди 12 години
Все още никой журналист не повдига въпроса, че става дума за мръсен бизнес. Помилването струва много пари. Знае го всеки, лежал в затвор.
160
7
 
3
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
за съжалание нямам твоя изразен фонд, а и не ми се слиза на нивото ти. Ходи си говори с пълни кратуни....с трици, "умнико".