Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
3
 
! Отговори
Анономен преди 12 години
Добре де , ама защо герберазите чак сега извадиха на яве този резил в правосъдието ни ?! Две години защо нищо ... и пандизчиите един по един , та 230 убийци навънка !
218
1
 
6
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Ако закона го позволява, тогава кой е виновен? Законотворците, тоест парламента!
217
4
 
5
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Без коментар. В нормалните държави за убийство се полага доживотна присъда без замяна или смърт, но тук е България, рая на беззаконието и корупцията. Защо някой от платените журналяги не вземе да направи статистика на нивото на тежката престъпност по време на смъртното наказание и след неговата отмяна, или когато народът имаше работа и средства за препитание и сега по време на криза. Мисля че ще получим отговор на много въпроси, но явно това не е приоритет на властимащите.
216
2
 
5
 
! Отговори
273 до 268 преди 12 години
Загадката, която успява да спаси България е приятелството между Георги Димитров и Сталин.
215
7
 
8
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Фактът че помилванията са за 1,2,3 години а не за целият срок, въобще не оправдава Марин! Тези негови деяния го правят съучастник на престъпниците, освен това той е взимал и подкупи за тях!
214
4
 
6
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
На 268 - Всичко написано е вярно и логично и то толкова много, че чак хората пропускат да се замислят.
213
1
 
2
 
! Отговори
2x glasuvaha za goce преди 12 години
da neka im izpisat imenata, na pomilvaniteno i imenata na vsi4ki koito sa kandidatsvali za pomilvane . treba da se vidi kade sega sa i pomilvani i vsi4ki ostanali. osven tova advokatite koito sa oformiali molbite za pomilvane na ubiicite koi sa, koi e podpisal krainoto pomilvane, sled Myrlinov i Prckov. ne sam glasuvala za Prvanov i Marin. no kato gledam kogato pobediha prvia i vtoria pat srestu Stoianov i Siderov-- imali nekoi normalen da si misli 4e nekoi ot Gerb ne e galsuval za BSP,
212
3
 
3
 
! Отговори
267 267 267 преди 12 години
МНОГО СИ ЗЛЕ МОЕТО МОМЧЕ МНОГО!!! СКРИТ ЗАД АНОНИМНОСТА В САЙТА СЕ ПРАВИШ НА ВЕЛИК??? ЗАЩО МОЕТО МОМЧЕ НЕ СИ ЗАДАДЕШ ВЪПРОСА-"АКО АЗ БЯХ ТАМ И ЧЕТЯХ ГЛУПОСТИТЕ НА 267 КАК ЛИ ЩЯХ ДА СЕ ЧУВСТВАМ"-МНОГО ЗЛЕ ЩЕШЕ ДА СЕ ЧУВСТВАШ И ДАНО НИКОГА ДА НЕ ТИ СЕ СЛУЧВА ДАНО!!! ГАДНО Е КОГАТО *** НА ТВОЙ ГРЪБ В САЙТА СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ МИСЛИТЕЛИ,ФИЛОСОФИ И САМОУВАЖАВАЩИ СЕ ***!!! МОЛИ СЕ НИКОГА В ЖИВОТА СИ ДА НЕ СРЕЩАШ ТАКЪВ *** КАКЪВТО СИ И ТОЙ ДА ОПРЕДЕЛЯ ТОЗИ ЖИВОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
211
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската комунистическа партия (БКП), наречена тогава Работническа в началото на Втората световна война-1939-1941г. Тя само на име е българска партия. Като секция на Комунистическия интернационал (Коминтерна) БКП се ръководи от центъра си в Москва и лично от съветския диктатор Сталин. От 1939 до 22 юни 1941г.Хитлер и Сталин са съюзници.Затова БКП изцяло следва прохитлеристкия курс на Москва.На 1 март 1941г.,когато България става съюзник на Германия и на нейна територия нахлува 12-та германска армия на фелдмаршал Вилхелм фон Лист българските комунисти продължават да следват прогерманския курс на СССР.Те са сред сърдечно посрещащите частите на Вермахта граждани в България. Условия за въоръжена борба и съпротива срещу германските части в този момент няма. На 22 юни 1941г.,когато Хитлер напада СССР и започва германо-съветската война, БКП обръща курса.Тя изведнъж се досеща,че в България има ,,фашистки'' войски и по заповед на Москва започва своята въоръжена борба, наречена впоследствие,,антифашистка''. Тази борба обаче ще се води срещу българското правителство, а не срещу германските войски в България и към 1943-1944г. ще прерастне в гражданска война,довела до много жертви и от двете страни. Този ,,вътрешен фронт'' в България услеснява плановете на Сталин за окупацията на страната през септември 1944г. После окупаторът Червената армия овластява БКП да управлява вместо него България за половин век напред.
210
3
 
12
 
! Отговори
ан преди 12 години
най се ядосвам когато журналисти започнат да защитават престъпниците по затворитеутре кулезич щяла да прави репортажи от затворитезащо не направи репортажи от някое родопско село и да види как се живее,ами дава трибуна на затворници охраненинали трябва да им е злеаз мисля че трябва не да лежат и чакат наготово а да работят якопътища ,мини, тютюн и т нсамо така ще са полезникакви са тези условия ,които ще искат в затвора
209
3
 
13
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Част от милионите не са за мен. Взе ги столетницата. А за българското гражданство ми дадоха само три милиона. За останалото питайте Божо.
208
6
 
12
 
! Отговори
"Честен" г преди 12 години
Комунистически генерал и честен - две безкрайно далечни понятия. Помните ли военните от близкото минало - съветски възпитаници, верни на КПСС и БКП, полуграмотни халгъзници, вземащи по една шапка пари без да знаят защо. Сега вземат по 6-7 стотака пенсия и милеят за миналото, дето ги имаха за нещо голямо.
207
9
 
6
 
! Отговори
Чулев преди 12 години
Забравих, Супер Б и другаря му Плевнелиев са същите иначе тези убийци и изнасилвачи щяха да са в затвора вече отново!
206
1
 
12
 
! Отговори
До 257 преди 12 години
Това не е вярно, защото помилваните са *** и ако ти гръмнеш някой ***, че се е опитал или, че е изнасилил да речем дъщеря ти няма да видиш никога свободата повече, не се заблуждавайте! Те и за това не дават разрешителни за оръжия, защото искат да ни държат смачкани и да забиваме поглед в земята като минават тези със скъпите коли! Но ние сме си виновни де докато сме овце така ще бъде :(
205
1
 
15
 
! Отговори
Чулев преди 12 години
Истината е че 98% от помилваните са *** :(( Баси държавата този защо още е жив изобщо! Извинявам се за грубостта, но не издържах този като го гледам какъв е ***, дано се пържи в АДА!!! И онзи Росен Петров го беше поканил в студиото си кога ще станем като гърците и ние да правим протести срещу измисления си елит?
204
4
 
16
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Убийци и други тежки престъпници ще помилва Анг.Марин, по-дребните престъпници не могат да се вредят до него - тях ги помилват съдиите - кой срещу "лепта", кой срещу прасенце или агнешка плешка. Може и без "лепта" - зависи от съдията и настроението му. Пък и чичо Ачо е военен, не е юрист! Казва му социалният президент Гоце, бивш учен от Института по история на бКП към БАН кои знакови престъпници да помилва и какво да прави ген.Ачо помилва ги, защото пари трябват , ама много пари за конака на неговата любовнициа. Да видим сега как ще ги "милва" експрокурорката М.Попова! Малеее! И пиле няма да прехвръкне!
203
6
 
20
 
! Отговори
Само в Триперистан преди 12 години
Едното *** построи вила за 2 милиона с парите от рушветите за любовницата си , а другото *** му даде орден
202
12
 
6
 
! Отговори
_ преди 12 години
И кво се оказа сега?Вдигна се шум до небесата, че помилвал това и онова, а всъщност в 99% от случаите ставало дума за опрощаване на една кирлива година.Аман от медийна демокрация...
201
2
 
12
 
! Отговори
суета преди 12 години
Труд е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега."А защо няма информация преди 2002 г.?!?!?!
200
2
 
16
 
! Отговори
Deko преди 12 години
Най-интересното е защо комуноидите пишат срещу герб. Още не могат да свикнат с мисълта, че комунизмът вече е история и че път към светлото им бъдеще на комунизъма-идиотизъма просто няма.