Сините поискаха оставката на Стефан Константинов

ЕК ни готвела проверка за монополно положение на фармацевтична кампания
Обновена: 21 фев 2012 16:08 | 21 фев 2012 16:08, Красимир Ангелов
72
Сините поискаха оставката на Стефан Константинов
Ваньо Шарков. Снимка: Булфото

СДС поиска оставката на министъра на здравеопазването Стефан Константинов заради скандалите с бонусите в неговото ведомство, обяви депутатът Ваньо Шарков.

Според ръководството на сините министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и с това е излъгал всички български граждани.

"Министърът на здравеопазването излъга и стовари отговорността за раздадените бонуси върху системата за Спешна помощ. Хората които работят в най-тежките условия в здравеопазването, получават най-мизерното заплащане, търпят мълчаливо всички критики за неудачите на липсващата здравна реформа, бяха обявени като получатели на допълнително материално стимулиране", обяви Шарков.

В СДС са убедени, че по този начин Стефан Константинов се е опитал да прикрие къде точно са отишли раздадените в Министерството на здравеопазването 2,5 млн. лева като бонуси.

"Сините" обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия по отношение на освободения по-рано през деня заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Още по темата

Депутати от Синята коалиция заявиха още, че са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от МЗ през последните пет години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

От партията отхвърлиха обвиненията разпространени в публичното пространство, че имат лобистки интереси в областта на търговията с лекарства.

Председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че от партията ще направят искане по Закона за достъп до публична информация за данните за раздадени средства като допълнително материално стимулиране в още няколко министерства, в които досега им е отказана тази информация.

Исканията ще са до министерствата на икономиката, на културата, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството.

"Ако не ни я предоставят, ще заведем дела в съда", закани се Мартин Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 12 години
Каквото и да казват подръжниците на Константинов никой досега не се е дънил така.Киряк Сефчо направо падна от черешата.Ако ГЕРБ се опита пак да го въздигне може и ГЕРБ да падне.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО , ДАЙ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА СДС ... НЕКА ТЕ ГО УПРАВЛЯВАТ , НАЛИ МНОГО ИСКАТ ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА ...
56
2
 
2
 
! Отговори
IVAN преди 12 години
SMESKOVCITE OT SDS RESHILI DA ISKAT AMI I NIE ISKAME KOSTOV I VSICHKI DETO SE OBLAJIXA POKRAI NEGO DA SA NA TOPLO AMA NIAMA NALI,A KAJETE KAKVO NAPRAVI ZA ZDRAVEOPAZVBANETO SDS,SAMO KAK SE DERAT SHTOTO ZNAQT CHE VECHE SA ISTORIA KOI NORMALEN SHTE GLASYVA ZA TEZI KRADCI???
55
5
 
3
 
! Отговори
Никакви сини преди 12 години
те са си червени. Всички пишещи против ГЕРБ могат спокойно да си дращят.Вече никой не ви обръща внимание и ви уважават само с един палец.66 коментара:)))))
54
1
 
2
 
! Отговори
тодорова преди 12 години
СОФАРМА ? ТЕНИСКОРТОВЕ? БОНУСИ? Всичко е със знанието на високи и по/ниски нива. Вие софиянцисте по близо, вижте къде са децата на бившите избранници от всички цветове. И оня който викаше КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН / телевизия в Англия не се създава само с 5 милиона, а с много повече. За кого сте гласували ? И питайте, питайте , питайте , в редакциите на вестниците и директно министрите. Ние сме един *** народ. Никога няма да се организираме.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Сините поискаха оставката на Стефан Константинов" - Че те "свините", кога влязоха отново в политиката? "Играчките" омръзнаха ли им, или си мечтаят да влязат отново в "играта"?
52
2
 
6
 
! Отговори
9870 преди 12 години
ГЕРБ управляват от 32 месеца !32 месеца Софарма на приятелчето на Борисов-О.Донев ,чрез Здравната Каса ,ограбваше българите с едни от най-скъпите лекарства в ЕС !Стана ясно,че отскоро БрюкселРазследва,наличието на Монопол в продажбите на лекарства за З. Каса!Борисов бърза да изпревари,Накзанията и глоби от ЕК,и уволниГ.Попова-човека на Софарма в Мин. Здравеопазването .Борисов лично назначи Павлова!
51
0
 
2
 
! Отговори
do 56 преди 12 години
Само едно име ще ти спомена - Матеус. Ти си направи изводите!
50
4
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:Разходите за здравеопазване скочиха три пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното осигуряване, Трябва да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... - От 32-те милиарда тазгодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата или общо 15% от л.д...3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
49
0
 
12
 
! Отговори
Все още жив преди 12 години
Това дето са го направили Донев/Софарма, Марешки/Хигия и още няколко подобни на тях е факт, но този факт никога не би се случил ако някой умишлено не си е затварял очите за наглата търговия не просто с лекарства, а със съдбите на болните в България. Не знам какво заслужават тези ... не ми се обръща езика да ги нарека хора, но им желая да ги постигне участта на онези, чийто живот и здраве са затривали години наред докато си пълнят ненаситните търбуси.
48
0
 
20
 
! Отговори
Roll преди 12 години
Една шепа държавичка сме.... Разсипаха я ейййй...!!!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така както върви всички лекари ще се изредят за министри.Решението е много просто-практикува се във футбола-взема се тренъор от чужбина.Понеже у нас народонаселението е масово отровено от корупция министрите следва да са от чужбина-пак ще крадат ,но поне ще бъдат компетентни.Иначе отиваме към мултиплициране на безобразията-утре ще почнат да назначават лекари без диплома,пилоти на самолети и капитани на кораби с основно образование като Бил Гейтс и т.н.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сините,виждате ли каква е техниката?Най-много бранят министера най-големите ***!Дано ви узреят главите за какви два отбора на Партията иде реч.Джафкат се един друг за кокалчето,но появи ли се трето лице с разумни доводи,вкупом лаят срещу него!Инстинктът на глутницата сработва веднага.
45
0
 
14
 
! Отговори
me преди 12 години
Софарма са направили пълен кръг- производство, дистрибуция и аптеки и всичко това със заобикаляне на закона(ниска цена)! Същото нещо е направил и Марешки и няколко други по-къси верижки!
44
3
 
10
 
! Отговори
му преди 12 години
Браво на Мартин.Стефан Константинов е лицемерен и лъже непрекъснато.Първата му и най важна задача беше да наложи на всички потребителска такса от 2 70.Само от тези такси докторите събират месечно м у 500 1000 лв. неотчетни пари.Друго този пишман министър какво е сторил за хората.
43
1
 
13
 
! Отговори
Инсйдър преди 12 години
Искрено желая успех на Бареков и екипа му. Дано си дават сметка срещу каква ламя са застанали и колко глави има.
42
0
 
11
 
! Отговори
Адвокат на дявола преди 12 години
Прочетете кои са членовете на УС на СОФАРМА и ЕЛФАРМА и ще си отговорите на почти всички въпроси свързани с лекарствата в България, цените им и начините на снабдяване на болниците и аптеките. Информцията е публична на brra.bg.
41
2
 
9
 
! Отговори
зара преди 12 години
Браво на Бареков и гореща точка. Разбуниха ***. Продължавай така.
40
2
 
9
 
! Отговори
Путин преди 12 години
КУПУВАЙТЕ СИ ГИ В ГЪРЦИЯ. ТУРЦИЯ .МАКЕДОНИЯ. СЪРБИЯ. ХЪРВАТИЯ РУМЪНЯИ ДР ТАМ СА В ПЪТИ ПО ЕВТИНИ ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ ....БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА СЪС НЕЩАСТНИ УПРАВНИЦИ(КРАДЦИ)ВЕ4Е 22 ГОДИНИ..САМО СЕ КРАДЕ И НИЩО ДРУГО НЕ ЗНАЯТ ДА ПРАВЯТКАТО СЕ ЗАПО4НЕ ОТ КРАДЕЦА КСТОФ И СВЪРШИТЕ ДО ОКТОПОДА ГОЦЕ МЕЗОНЕТА ТРИПЕРА
39
0
 
9
 
! Отговори
На Кубрат брат преди 12 години
След повече от 15 години упорито скатаване на лекарствените далавери в България, макар, че всички потърпевши - болните които се примолват на роднини и приятели да им купуват лекарства от Гърция, Турция и Израел го знаят много добре ... най-после някой взе, че се сети, че на бедния и болен българин му свалят по 3 кожи, пък за сметка на това Огнян Донев си вдигна 2 небостъргача, купи си 2 вестника и стана един от най-богатите хора в страната. Явно вече и слепците знаят защо.