Шефът на комисията за конфискация подаде оставка

Тодор Коларов нямал подкрепа, според Борисов - правил скандали
Обновена: 24 фев 2012 17:16 | 24 фев 2012 17:08,
59
Шефът на комисията за конфискация подаде оставка
Тодор Коларов подаде оставка. Снимка: БНТ

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов депозира днес оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър.

Като мотиви Коларов посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

"Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”, заяви премиерът Борисов.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя, уточняват от пресслужбата.

Тодор Коларов пое ръководството на комисията през април миналата година. Тогава той смени Стоян Кушлев, който беше отстранен заради конфликт на интереси.

Тогава проверка установи несъвместимост за заемане на длъжността поради участие на Стоян Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.

Стоян Кушлев беше обвинен още в роднински назначения в комисията, както и че определени служители получавали колосални възнаграждения.

Миналата седмица пък парламентът прие  на първо четене новия закон за конфискацията. Той ще даде доста по-сериозни правомощия на оглавяваната досега от Коларов комисия.

Още по темата
Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство. Ще се прави проверка за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

Приемането на първия вариант на закона за конфискацията бе провалено през юли миналата година, когато ГЕРБ бламира тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

В рамките на 10 дни това е шестият висш държавен чиновник, който се разделя с поста си.

Вече бяха отстранени шефът на НЗОК Нели Нешева, зам.-министърката на здравеопазването Гергана Павлова, шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
kebap4eto преди 12 години
intelegentite vinagi pre4at na posredstvenite
45
2
 
2
 
! Отговори
Леля Мара преди 12 години
ГЕРБ пръщи по шевовете. Герберастите първи напускат потъващия кораб. На нас обаче, не ни става по-добре от тези постоянни скандали и рокади. И новият ще е като старият. Или пореден бушон, или поредна калинка. А на "придобилите имущество от незаконна дейност" мога да им кажа: Спете спокойно. Не се е родил този който ще ви вземе нещо. Освен к..а.
44
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 12 години
Цялата комисия трябва да разкарат, които и да пратят на негово място няма да устиска...при тая ***...и Б.Б. да отиде и той ще си подаде сам оставката...дано мине новия закон макар и не такъв какъвто го искат от европа и ги сменят останалите четирима гладни комисари ....
43
1
 
22
 
! Отговори
Възмутена преди 12 години
Този човек си е повярвал че ще свърши някаква полезна работа.Наивник.
42
1
 
33
 
! Отговори
Защо преди 12 години
Махат този високообразован и неопетнен правист вероятно за да назначан на негово място поредната подставена мафиотска мутра !
41
3
 
22
 
! Отговори
43 преди 12 години
БАЛОНА ГЕРБ СЕ ПУКА
40
2
 
31
 
! Отговори
неизвестен преди 12 години
Браво за достойното поведение на Тодор Коларов,когото познавам от дете.Браво за кариерата която има до момента.Браво , за това че се върна в скапаната ни държава при положение,че можеше да бъде навсякъде по света и да живее спокойно с прекрасното си семейство.Тежко и горко на този народ с управляващи,които не могат да оценят знаещите и можещи млади хора.
39
1
 
17
 
! Отговори
Антикомунистов преди 12 години
Сбъркана държава,в политиката едните сини,другите ***! В спорта тез дет. са сини са ***,пък им викат ***.Управляват комунисти,пък викат на другите" ***"!
38
0
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
до 48. Колега, напиши в гугъла думата "можело а" без кавичките и прочети от къде законно могат да се изземат бая пари, ама никой не пипа там, въпреки, че има влезли в сила присъди. Прочети и ако искш коментирай тук. блг.
37
7
 
22
 
! Отговори
Крадлив Гербер преди 12 години
Оххх, отдъхнах си...добре че го махнаха тоя
36
5
 
4
 
! Отговори
Още веднъж казвам! преди 12 години
Левият завой на "Верона" - Младост (преди ХИТ) е позволен И от средната лента!!! Има светофар, маркировка и указателна табела, които предупреждават и въпреки това всички се бутат в лявата лента, където се образува невъобразима опашка, и съответно оставя празна и запушена средната... Още по-зле, ако някой завие от средната - винаги някой свири, мислейки си, че е в нарушение! Гледайте знаците, понякога наистина вършат работа!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА така, а аз толкова се надявах, че при сегашния скандал ще вземат да конфискуват имотите на Огнян Донев и соффарма компани. АМА не Би - Аз ще взема да се кандидатирам и тогава - оле майко - всички настоящи и предишни депутати ще им комфискувам имотите, придобити от подкупи и далавери - ще оправя бюджета за нула време!!!!!
34
1
 
38
 
! Отговори
невинен преди 12 години
Невинните Маргини, Маджо, Пашата, братя Галеви, баретата и пожарникаря се оказаха по-силни от Комисията за конфискация!
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен !
32
3
 
31
 
! Отговори
Калинка преди 12 години
Пожарникарят: Търся нова Калинка, с която да заменя предишната Калинка!
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли връзка гостуването на Тодор Коларов в Панорама със сегашната му оставка? Питам аз и отговор не искам!
30
3
 
37
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Това няма да е последната отставка.Герб ще трябва да слагат все по-некадърни хора по креслата на властта. Както е тръгнало изглежда е началото на края - спиране по нанадолнището вече няма.
29
1
 
15
 
! Отговори
36 преди 12 години
ама не ни управляват те в момента, смениха ги "честните" и обещаващите, но неизпълняващи
28
2
 
47
 
! Отговори
КАК МОЖЕ ??? преди 12 години
Този си е позволил като честен човек с достойнство да се опълчи на ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ и дори да и прави скандали !!!! Тук вещо се намесва ***, другарчето на Пашата, и го отсранява. Защото как е възмоно и що за наглост е да се опълчиш на мутренско-политическата ни престъпно илигархична вихрушка дето ни краде лъже и граби вече 23 години !!
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ледът се пропуква господа съдебни заседатели!Дали с пукването на пролетта ще се превърне в ледоход?