Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества

Забравят се бонусите, които държавата си дава сама, посочва бившият министър
Обновена: 26 фев 2012 16:12 | 26 фев 2012 16:10,
53
Петър Димитров: Прибраха 200 млн. лв. от държавните дружества
Петър Димитров. Снимка: Impact Press Group

Покрай обсъждането на дадените бонуси се забравят онези, които държавата сама си дава, заяви бившият министър на икономиката Петър Димитров. Това е осъществено, като държавата е отнела средства от някого или пък не е събрала полагащите ѝ се възнаграждения, а ги е оставила в чужд джоб, посочи Димитров на пресконференция в Добрич. По думите му от енергетиката се прибира огромна печалба, която плащаме всички ние.

"Държавата, която всяка година със сълзи на очи увеличава цената на тока, е прибрала от държавните дружества близо 200 млн. лева", заяви Димитров.

Той обясни, че с постановление на Министерски съвет от края на декември в републиканския бюджет е иззета 80 % от печалбата на дружествата, както и всички остатъци от печалби за минали години. Петър Димитров даде пример с Български енергиен холдинг, от който през 2009-та година са взети 47 млн. лева, през 2010 г. - 52 млн., а през 2011 г. - 83 млн. лева.

Показателно е състоянието на "Булгаргаз", което според данни на икономическото министерство през 2010-а е натрупало 37 392 000 лева загуби, а през миналата година - почти двойно повече, коментира народният представител от Коалиция за България. Според прогнозата за първото тримесечие на 2012 година се очаква загубата да достигне 32 770 000 лева, добави Димитров. По думите му тези загубени за "Булгаргаз" средства влизат във фирмите, които потребяват газ, и така на практика се оказва неправомерна държавна помощ.

Още по темата
Ако се вземе предвид покупателната способност на населението природният газ в България е най-скъп в ЕС, посочи депутатът. Той отбеляза, че "Газпром" е намалил цената на природния газ с 10% за някои европейски компании и в началото на годината те са купували на цена от 415 долара за 1 000 кубически метра, докато цената за България е над 550 долара.

"Това е резултатът от алтернативните трасета, които това правителство щеше да прави и от новите договори без посредници, които щеше да постигне", коментира депутатът.

Държавата си даде бонус и като прибра резерва на Националната здравно-осигурителна каса, заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: бонусиПетър Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
ти явно за пари и ниски цени на газа си готов и крака да целуваш на руснаците.
26
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе като Р Овчаров е виновен за договорите защо никой до сега дори не си е направил устат да му потърси отговорност. Истината е че тези цени на гсзта са заради *** на гъзът на Америка заради няколко годишното шикалаквене на Тиквата за Белене (строежът на която в момента щеше ако беше започната да храни 15 000 човека в най-голямата криза ). Така че с това правитеслтво такива цени.
25
10
 
9
 
! Отговори
Комуна преди 12 години
Петър Димитров е истински достоен комунист. Има излъчваща и респектираща натура.
24
12
 
20
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
Този /Петър Димитров/ не е ли същият, който докато беше министър всеки ден говореше различни неща за Кремиковци :))))))))))))))))))) Горкият редовно се оплиташе, говорейки несвързано /не само за Кремиковци/. Просто е трогателен с това, че не може въобще да формулира някаква мисъл. Пак изпълзя от нейде
23
13
 
21
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Димитров защо не казва колко милиона са взети в периода 2005-2009 г.?!
22
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупави гейберски ***!Правителството на ГЕ/р/ПИ /гепи- краде/откъсва и последната хапка от устата на народа,раздават си бомбастични бонуси,а те плюят срещу вятъра-срещу себе се!Ето днес *** пак се изхвърли,че е дал 5 милиона за пистите в Банско,а народа да го духа!Фискалния резерв от 8-9 милиарда се е стопил на 2 милиарда!За какво говорим?Че сме в цветущо състояние, като най-бедната страна в Европа ли!
21
7
 
3
 
! Отговори
до #24 преди 12 години
какво е общото между *** като #24 и ***?и двата човешки подвида идват в софия и не си плащат отоплението. едните дървата, кюмура и тока другите сметките за топло от апартаменчетата дето наемат.мноооого *** си баце!
20
4
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Какво е общото между софиянците и ***...?- И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ НЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ, *** ЗА ТОК И ДЪРВА, СОФИЯНЦИ ЗА ПАРНО, РАБОТЕЩО С ГАЗ..."... - Показателно е състоянието на "Булгаргаз", което според данни на икономическото министерство през 2010-а е натрупало 37 392 000 лева загуби, а през миналата година - почти двойно повече, коментира народният представител от Коалиция за България. Според прогнозата за първото тримесечие на 2012 година се очаква загубата да достигне 32 770 000 лева "90% Е ДЪЛГ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ...!!!
19
14
 
24
 
! Отговори
! преди 12 години
Тоз много нагъл бе, тия практики са от негово време, и кой подписа новия договор за газта и за Белене?Ха, каква изненада, тройната коалция, чийто министър беше въпросния тип.
18
5
 
11
 
! Отговори
hitko преди 12 години
Мнооого просто парче е тоз варненски имбицил. Ама то всичките до един не се различават много по умствени качества, ... само от *** ,... по-***!
17
5
 
8
 
! Отговори
Бивш министър , не, преди 12 години
само *** . След него слуз , зелени мухички и ......те .
16
10
 
22
 
! Отговори
hagen преди 12 години
"Ако се вземе предвид покупателната способност на населението природният газ в България е най-скъп в ЕС, посочи депутатът."И как няма да е скъп като неговия съидейник Р.Овч.ни загроби с този договор който подписа.
15
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е един от Топ *** в БСП!С други думи, даже и в качеството си на комунист е *** -- нещо като царя на ***!
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало БГ.Откъде ги намирате тези снимки от Абитуренските години на Другарите от ДС.Вчера на КУРнелчето,днес на Пешо Бързата реч.
13
3
 
8
 
! Отговори
krasimira.georgieva3 преди 12 години
Kой са тия от ДЪРЖАВАТА"наименования нямат ли си?И някой може ли да даде с факти обяснение къде са отишли тези пари?За пенсии ли,за детски и майчинство ли?
12
4
 
16
 
! Отговори
ШОП преди 12 години
Всеки който е на власт ***.Ама ще доиде време да си плати.
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Димитров май го е хванала дименцията. Та нали Р.Овч. подписа новите, по-скъпи договори за доставка на газ от русия, като прекрати изгоден договор.
10
3
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Айде,халваджията за бозаджията!Та дали сте от една ***,по "Фермата на Оруел"!За съжаление няма да има национализация.Народа дреме,а Белене и Слънчев бряг ги чакат неистово!НАРОДЕ????/В.Левски/
9
2
 
20
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Възможно е да съм в грешка , нека тогава да потърсят на Овчаров отговорност ? Защо мълчат до сега ?
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Петър Димитров като министър на икономиката заедно с Р.ОВЧ.прибраха 200 мл. и ги внесоха в швейцарски банки само за 2 мес.