На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев

Лидерът на БСП поиска оставки на зам.-министри
28 фев 2012 16:51,
121
На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев
Станишев защити Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Министър-председателят Бойко Борисов трябва да освободи зам.-министрите на ГЕРБ, които са били в конфликт на интереси, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала с раздаваните бонуси.

"Ако министър-председателят бъде последователен и ако информацията най-сетне се изнесе за това какво са получавали политическите представители на ГЕРБ във властта и техни избрани чиновници, би трябвало да бъдат в състояние на конфликт на интереси и той да ги освободи от заеманите длъжности", категоричен бе Станишев.

Той призова ГЕРБ за обяснение за допълнителните възнаграждения, получени от заместник-министрите за 2010 година.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, БСП изнесе днес данни за 2010 година. От тях става ясно, че министри и зам.-министри на ГЕРБ са получили десетки хиляди лева над заплатата си.

Според Станишев ГЕРБ трябва да отговорят откъде са тези средства, дали са от участие на членове на кабинета в бордове, или от допълнително морално стимулиране и дали парите ще бъдат върнати.

Той отбеляза, че законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение.

"Ако заместник-министрите са получили тези възнаграждения като участващи в бордове на фирми, тогава министър-председателят трябва да ги освободи и парите да бъдат върнати в бюджета", смята Станишев.

Още по темата

По думите му в условия на криза и замразени доходи десетки милиони са раздадени като бонуси и допълнително материално стимулиране на представители на ГЕРБ във властта и на избрани чиновници.

"Без никакви ясни критерии, на тъмно, се раздават гигантски бонуси, които са скандал, в условията на кризата, която е много остра за българските граждани, които живеят все по-бедно. Става дума за десетки хиляди лева годишно. Нашето подозрение е, че за тези две и половина години става дума за много милиони левове, които са раздадени по този начин. И това е скандал", възмути се Станишев.

По думите му ГЕРБ развъртяла една кампания за предишното правителство колко са получавали зам.-министрите, която била изпълнена "с много лъжи".

"Понеже ГЕРБ са опитни в лъжите и манипулациите, се оказа, че в публичното пространство бяха изнесени много опашати лъжи за стотици хиляди левове, които са получавани от зам.-министри от БСП. Дори беше „накиснат” и министър Орешарски за това, че имал в една от годините като министър 4700 лв. допълнително възнаграждение. После се изясни, че той е получавал възнаграждение като преподавател за лекции които е чел, което е разрешено от закона", оправда го лидерът на БСП.

Той опроверга и информацията, че червената депутатка Корнелия Нинова като зам.-министърка на икономиката е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на "Булгартабак холдинг".

Тя била си извадила  бележки за приходите, които е получавала. За няколко години като член на Управителния съвет на Булгартабак е взела общо 7696 лв., но за четири години.

"Има справки и, че около 90%, ако не 100% от тези пари, са дадени като дарения – за фондация "Кирил и Методий" за надарени деца – 4500 лв., за редица други благотворителни дейности", заяви още Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Сергей Станишевбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе СерГейчо,дай на заден пред Доган за да ти се получат нещата!
63
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На тъмно се раздават гигантски бонуси" еми да Доган взе 1 милион. Дай боже всекимо.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ ПЪТ ТИ ХАРТИСА....
61
2
 
4
 
! Отговори
ee преди 12 години
Стратфор за България през 2008 г.: Повсеместна мафия!
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДИ В АГЕНЦИЯТА СЕ ШАРЕХА ПО 100лв за 1 удостоверение за тежест -бързо,в брой и на ръка СЕГА ПРИ ТАЗИ С БОНУСИТЕ НИКОЙ НЕ ПЛАКА НАРЪКА И ПО ВТОРИ НАЧИН просто отиваш и плащаш такса на каса -бързо 24часа-80 лв,20лв за 3 дни или чакаш кога стане до 10 дниКАКВО ИСКАМЕ-ДА СЕ СМОТАВАМЕ И ДА ДАВАМЕ НА РЪКА или да вземат бонуси ,НО И ДА ВЛИЗАТ ПРИХОДИ В БЮДЖЕТАТАЗИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ИЗГОРЯ ПО СЦЕНАРИИ!НА ТОЗИ ПОСТ И 6 МИЛИОНА ВНЕСЕНИ ОТ ГЛОБИ В БЮДЖЕТА И НИЕ Я ИЗГОНИХМЕ ,ЧЕ ЗА 12 МЕСЕЦА взела12хил
59
7
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 12 години
На всички ни е ясно, че всички са взели пари - станишев, боко и др. известни и безизвестни.Но! Защо ни казват бонуси няма да има за никой, защото е криза, а в следващия момент толкова явно си раздават хиляди левове? Защо е това лицемерие от дянков и компания?Лош опит да бъдат по-различни от предишните, това е!
58
4
 
11
 
! Отговори
курбалаев преди 12 години
съсела пак изпълзя....
57
4
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ТАКА Е, ТАКА Е... ШОПА КАЗВА: - ПА ОН КАТО КРАЛ, ЩО И Я ДА НЕ КРАДНЕМЗА МИНИСТРИТЕ ПО 7 ЗАПЛАТИ ОТ 7 БОРДА..., НО - ЗАКОННО Е...? - Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение. - А ЗА ЗАМ.МИНИСТРИ И "ПРАХОЛЯКА"... - БОНУСИ... ЗАКОННО Е НО, САМО АКО НЕ ТЕ ХВАНАТ ХА-ХА-ХАБОНУСИТЕ СА - "13, 14, 15..., N, N+1, ЗАПЛАТИ", КОИТО ВИДНИТЕ ГЕРБЕРАСТИ СИ РАЗДАВАТ ЗА СМЕТКА НА... ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ... - 30% ОТ ПЕНСИЙТЕ СА 136 ЛЕВА... (СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ Е ЦЕЛИ 625 ЛЕВА)- ДЕТСКИТЕ СА 35 ЛЕВА И ТО АКО МАЙКАТА СЕ Е ОСИГУРЯВАЛА ПОД 350 ЛЕВА..., ЗА ПЛАЩАЩИТЕ ПО-ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ СТУДЕНА БАНКЯНСКЯ ВОДА С МИРИС НА СЯРА.- Е ДА, НО ЗА ДА НЕ СИ СОЦИАЛЕН АУТСАЙДЕР, ТРЯБВА ДОХОД НАД 625 ЛЕВА!!!АКО НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК ИЗГЛЕЖДА СЪВРЕМЕННИЯ ГЕНОЦИД...:- ДА СЕ ОГЛЕДА...!!!
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хидроинжинера и манафин доган съвсем си заслужава двата милиона дето открадна
55
9
 
14
 
! Отговори
9689 преди 12 години
Вярно,Станишев е крадец но поне вдигаше пенсиите а тези вдигат контрабандата.Разликата е огромна.И накрая-всички тези крадци на прехода ако не бъдат осъдени-тежко ни.
54
1
 
6
 
! Отговори
24 часа преди 12 години
733 625 лева бонуси взели от Тройната коалиция през 2007 година...Данъчна тайна пази бонусите на властта, получени през 2008 година и 2009 година, стана ясно от думите на Димитър Главчев.
53
6
 
13
 
! Отговори
пичага преди 12 години
не съм чел статията щото ТОЯ ЛАИНАР НЯМА ПРАВО ДА СЕ ИЗКАЗВА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО ,ИЗОБЩО НЕ МУ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ ( не съм фен и на селянина )
52
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 12 години
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ И ПРЕДИШНИ И СЕГАШНИ СТЕ ВЗЕЛИ МНОГО ГОЛЕМИ ПАРИ НАРЕЧЕНИ БОНУСИ....УЖ ЗАСЛУЖЕНО, А НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ НИ ДАВАТ ВЕЧЕ 3 г КОЛЕДНИ- ПАРДОН БОНУСИ ЗАРАДИ КРИЗАТА И ТО В РАМКИТЕ НА 300 - 400 ЛВ. А НЕ В ХИЛЯДИ КАТО ВАС !!! НИМА НЕ СМЕ ЗАСЛУЖИЛИ И НИЕ РАБОТЕЩИТЕ ПО 12 ч ДНЕВНО ЗА ТАЗИ БЛАГИНКА !!????? ЛЪЖЛИВИ ПОЛИТИЦИ КАК ДА ВИ ВЯРВАМЕ ???
51
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
БАРОНА ВЪРТЯЛ ХАЗАРТ В КЛУБ НАЕТ ОТ БСПНезаконното казино на Боян Петракиев - Барона, което бе разбито вчера от антимафиоти, се оказа, че е въртяло незаконната си дейност в нает партиен клуб.Още по-любопитното е, че помещението е отдадено под наем от БСП.Вчера при операцията на ГДБОП бяха задържани 20 души.
50
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Ами как щеше да се справи? Така, като Виденов, че и по-зле щеше да бъде! Ама някои не могат или не искат да го проумеят!
49
1
 
5
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До 51Драги като публикуваш нещо защо забравяш да упоменеш че този доклад се отнася за 2008год.Или си го пропуснал умишлено.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя гигантските бонуси на тройната коалиция, по светло на площада ли ги раздаваше? Да вземе да каже, колко е вземал за министерско кресло и как после ги е обезщетявал и награждавал? Става въпрос за шестцифрени суми!!!
47
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да го ебa тъпия хамстер
46
12
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 50 - А питам аз тези как се справят при оставени над 10 млрд.лева, изхарчени безконтролно и безотчетно и насреща едно голямо нищо. И сега са хвърлили око и на парите ни от Сребърния фонд. Нали знаеш какво значи това - стремглаво към фалит. Работа никаква не се върши в тази държава последните две и половина години, освен да се хвърлят кьорфишеци към хората и да се насажда омраза и интриги, да се настройват всеки срещу всеки. Това е и целта - като си некадърен, разделяй и владей!
45
2
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
За да получи столетницата тонус... -се нуждае спешно от бонус...