На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев

Лидерът на БСП поиска оставки на зам.-министри
28 фев 2012 16:51,
121
На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев
Станишев защити Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Министър-председателят Бойко Борисов трябва да освободи зам.-министрите на ГЕРБ, които са били в конфликт на интереси, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала с раздаваните бонуси.

"Ако министър-председателят бъде последователен и ако информацията най-сетне се изнесе за това какво са получавали политическите представители на ГЕРБ във властта и техни избрани чиновници, би трябвало да бъдат в състояние на конфликт на интереси и той да ги освободи от заеманите длъжности", категоричен бе Станишев.

Той призова ГЕРБ за обяснение за допълнителните възнаграждения, получени от заместник-министрите за 2010 година.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, БСП изнесе днес данни за 2010 година. От тях става ясно, че министри и зам.-министри на ГЕРБ са получили десетки хиляди лева над заплатата си.

Според Станишев ГЕРБ трябва да отговорят откъде са тези средства, дали са от участие на членове на кабинета в бордове, или от допълнително морално стимулиране и дали парите ще бъдат върнати.

Той отбеляза, че законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение.

"Ако заместник-министрите са получили тези възнаграждения като участващи в бордове на фирми, тогава министър-председателят трябва да ги освободи и парите да бъдат върнати в бюджета", смята Станишев.

Още по темата

По думите му в условия на криза и замразени доходи десетки милиони са раздадени като бонуси и допълнително материално стимулиране на представители на ГЕРБ във властта и на избрани чиновници.

"Без никакви ясни критерии, на тъмно, се раздават гигантски бонуси, които са скандал, в условията на кризата, която е много остра за българските граждани, които живеят все по-бедно. Става дума за десетки хиляди лева годишно. Нашето подозрение е, че за тези две и половина години става дума за много милиони левове, които са раздадени по този начин. И това е скандал", възмути се Станишев.

По думите му ГЕРБ развъртяла една кампания за предишното правителство колко са получавали зам.-министрите, която била изпълнена "с много лъжи".

"Понеже ГЕРБ са опитни в лъжите и манипулациите, се оказа, че в публичното пространство бяха изнесени много опашати лъжи за стотици хиляди левове, които са получавани от зам.-министри от БСП. Дори беше „накиснат” и министър Орешарски за това, че имал в една от годините като министър 4700 лв. допълнително възнаграждение. После се изясни, че той е получавал възнаграждение като преподавател за лекции които е чел, което е разрешено от закона", оправда го лидерът на БСП.

Той опроверга и информацията, че червената депутатка Корнелия Нинова като зам.-министърка на икономиката е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на "Булгартабак холдинг".

Тя била си извадила  бележки за приходите, които е получавала. За няколко години като член на Управителния съвет на Булгартабак е взела общо 7696 лв., но за четири години.

"Има справки и, че около 90%, ако не 100% от тези пари, са дадени като дарения – за фондация "Кирил и Методий" за надарени деца – 4500 лв., за редица други благотворителни дейности", заяви още Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Сергей Станишевбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
4
 
! Отговори
hagen преди 12 години
"Получихме отговор от Сметната палата, от който става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв., от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия", Това е отговора на Сметната палата за получените бонуси от министри и зам министри на тройната коалиция.
23
3
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
БВП на България през 2007 г. е нараснал с 6,2%17.03.200856 519,8 млн. лв. по текущи цени е Брутният вътрешен продукт /БВП/ на България за 2007 г. Това каза Тодор Тодоров, директор на дирекция "Национални икономически сметки и баланси" в Националния статистически институт /НСИ/.Преизчислен в евро БВП е съответно 28898,1 млн., като на човек се падат по 3753,5 евро. Така БВП за миналата година е нараснал още с 6,2% спрямо предходната 2006 г. Взети бонуси за цялата година от всички 700 000 лв БСП
22
11
 
11
 
! Отговори
корав комунист преди 12 години
При Сергей бензина беше 1,60лв.....а сега колко е.......
21
10
 
8
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
BRAVO SERGO.NOVITE IZBORI PE4ELISH 100%.
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да яде кифтете ни рива, а ся ривеш." - Стара народна поговорка.
19
14
 
19
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Колкото искате го плюйте Станишев, но ми кажете след цялото ровичкане и разследване по него колко апартамента е закупил, колко пари му откриха, колко облаги и бонуси му извадиха? Едно голямо нищо. И всичко, което той говори е абсолютно вярно. И още повече, че по умствен капацитет е в пъти повече от сегашните управляващи.
18
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе Сергейчо,на фона на вашите бонуси ,другите са като детска игра!По- голям лъжец от тебе н я м а !
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като си представя какво беше предишното правителство настръхвам ... само като си помисля, че водачите бяха Украинският ***, Мадридския бек и Доганя, Нито един не е българин :DDDDD
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изчезвай, смръдльо.
15
3
 
17
 
! Отговори
танкист преди 12 години
детска градина "Педи дружина"- Банкя , бойко отива при другарката: Другарко пък станишко като раздавше кифли на другарчетата вчера изяде 2 кифли. И ти какво направи бойко? - пита другарката . Аз другарко днеска като раздавах кифлите ги изядох всичките само две разделих между другарчета. Браво бойко браво затуй гъзот ти е станал като диференциал от татра пък в главта та мяза на дирник *** ти си ми и толкоз умен айде *** сега да си бъркате с цецко по дупките и да си дърпате ***.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, Станишев виж как добре знае как се дават бонуси :)))
13
11
 
11
 
! Отговори
doctor преди 12 години
Браво Сергей, но защо чак сега се сещате за тези бонуси?? Хората вече бяха повярвали на популиста Б.Б. И сега продължавайте да изнасяте факти, за да ги поставите на място!!! Народът постепенно възвръща доверието си в БСП!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
super me kefqt 4ervenite bokluci 4e sega kokala ne e v tqh . I KATO NEMOGAT DA KRADAT NI KAZVAT KAK SE E KRALO PREDI ..... I KAK PRODALJAVA DA SE KRADE ....NO I DRUGO PRAV E AKO NE SE SPRE TOVA NQMA DA SE POLU4I NIKOGA TA SE VRASHTAM NA MISLTA.... MI 4E NI BESHE GARANTIRANO OT GERB 4E PRI TQHNOTO UPRAVLENIE TOVA NEE VAZMOJNO I KAKVO LI OSHTE NE 4E SHTE IMA DELA SRESHTU BIVSHITE UPRAVLQVASHTI NO UVI SETIHA SE 4E I TQHNIQ KRAI IDVA SLED GOD I MALKO I SE NASRAHA
11
11
 
10
 
! Отговори
морски преди 12 години
Бате Серго,идвай на власт,че ми омръзнаха кражбите на ГЕРБ на гърба на народа.
10
9
 
8
 
! Отговори
george преди 12 години
защо не кажеш вие колко откраднахте *** то от вас почна
9
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Така е.Ама такова крадене не е имал отдавна.Като за последно.
8
5
 
5
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Днес бг продължават да ни занимават с ***.
7
7
 
9
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Не стига ,че нагъл ами е и дебел тоя ***.
6
11
 
3
 
! Отговори
БСП преди 12 години
Първанов и само Първанов е истинския ръководител на БСП, не някакви си гейчета и запъртъци
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев,я си кажи как се дават 2 000 000лв. бонус на един Доган!Много има да се учат от теб!