На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев

Лидерът на БСП поиска оставки на зам.-министри
28 фев 2012 16:51,
121
На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев
Станишев защити Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Министър-председателят Бойко Борисов трябва да освободи зам.-министрите на ГЕРБ, които са били в конфликт на интереси, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала с раздаваните бонуси.

"Ако министър-председателят бъде последователен и ако информацията най-сетне се изнесе за това какво са получавали политическите представители на ГЕРБ във властта и техни избрани чиновници, би трябвало да бъдат в състояние на конфликт на интереси и той да ги освободи от заеманите длъжности", категоричен бе Станишев.

Той призова ГЕРБ за обяснение за допълнителните възнаграждения, получени от заместник-министрите за 2010 година.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, БСП изнесе днес данни за 2010 година. От тях става ясно, че министри и зам.-министри на ГЕРБ са получили десетки хиляди лева над заплатата си.

Според Станишев ГЕРБ трябва да отговорят откъде са тези средства, дали са от участие на членове на кабинета в бордове, или от допълнително морално стимулиране и дали парите ще бъдат върнати.

Той отбеляза, че законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение.

"Ако заместник-министрите са получили тези възнаграждения като участващи в бордове на фирми, тогава министър-председателят трябва да ги освободи и парите да бъдат върнати в бюджета", смята Станишев.

Още по темата

По думите му в условия на криза и замразени доходи десетки милиони са раздадени като бонуси и допълнително материално стимулиране на представители на ГЕРБ във властта и на избрани чиновници.

"Без никакви ясни критерии, на тъмно, се раздават гигантски бонуси, които са скандал, в условията на кризата, която е много остра за българските граждани, които живеят все по-бедно. Става дума за десетки хиляди лева годишно. Нашето подозрение е, че за тези две и половина години става дума за много милиони левове, които са раздадени по този начин. И това е скандал", възмути се Станишев.

По думите му ГЕРБ развъртяла една кампания за предишното правителство колко са получавали зам.-министрите, която била изпълнена "с много лъжи".

"Понеже ГЕРБ са опитни в лъжите и манипулациите, се оказа, че в публичното пространство бяха изнесени много опашати лъжи за стотици хиляди левове, които са получавани от зам.-министри от БСП. Дори беше „накиснат” и министър Орешарски за това, че имал в една от годините като министър 4700 лв. допълнително възнаграждение. После се изясни, че той е получавал възнаграждение като преподавател за лекции които е чел, което е разрешено от закона", оправда го лидерът на БСП.

Той опроверга и информацията, че червената депутатка Корнелия Нинова като зам.-министърка на икономиката е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на "Булгартабак холдинг".

Тя била си извадила  бележки за приходите, които е получавала. За няколко години като член на Управителния съвет на Булгартабак е взела общо 7696 лв., но за четири години.

"Има справки и, че около 90%, ако не 100% от тези пари, са дадени като дарения – за фондация "Кирил и Методий" за надарени деца – 4500 лв., за редица други благотворителни дейности", заяви още Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Сергей Станишевбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
3232 преди 12 години
Павел Шопов, който е депутат от Атака и заместник председател на Народното събрание, каза за БЛИЦ, че управляващите винаги действат със закъснение, когато се разрази скандал. Винаги се действа с много голямо закъснение, когато се разрази скандал. Това правителство и това мнозинство дойдоха на власт с идеята и с легендата, че ще бъдат различни, дори много по-различни. Говореха, че ще внесат нов морал, нова справедливост. За да беше избегнат този скандал, нещата трябваше да бъдат направени още в самото начало. Правителството обаче се плъзна по линията и по стъпките на всички досегашни, където това си беше обичайна практика. Обществото реагира особено остро едва сега на бонусите. Бойко Борисов започва да прави дадени стъпки в момент, в който вече няма накъде. Защото ако не ги направи, имиджът му ще пострада. Това е причината той да предприеме този ход и да иска бонусите да се върнат, коментира Шопов.Депутатът е на мнение, че връщането на парите ще покаже колко под контрол е системата.Това е рискован ход за премиера като изказ, защото неминуемо ще предизвика сътресения. Досега тази практика бе част от владеенето на системата, защото раздавайки бонуси, той правеше позиции в държавата привлекателни. И уреждаше така партийните си кадри на всички нива на местно и национално ниво. Така за политически поставени лица, които той използваше, практически плащаше държавата. Това го правеха всички управления досега, правеше го и той и то с размах. С искането да се върнат бонусите Борисов рискува да наруши номенклатурно - партийния комфорт. А това може да не е приятно за много хора и да създаде напрежение. Факт е също така, че кадровата скамейка на Борисов е къса и това се видя сега за пореден път, добави Шопов.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мамка му ***! Всичките ни политици започнаха да се държат като деца от първи клас: "Моля госпожице, Бойко от предната редичка са му мръсни ръчичките!"... "А госпожице, Сергейчо от втората редичка миналата година му бяха мръсни ръчичките." "А пък Цецко знаете ли колко са му мръсни ръчичките?" "А пък кака Корнелия тайно пуши цигари!"*** *** са всички!
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На тъмно се раздават гигантски бонуси, ревна Станишев"Г-жа Нинова е взела 150х.лв. бонуси - изчурулика Цветанов.Ако това заглавие е критерий за безпристрастна журналистика ,да ви п..я на професионализма.Проверете кой казва истината и обективно го отразете, а не още в самото заглавие да се чувства манипулация и омраза.
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ГИГАНТСКИ бонуси"! Ти си ГИГАНТСКИ *** хамстер!
100
0
 
3
 
! Отговори
Батбаян преди 12 години
Безсрамници и наглеци!!! Това важи за всчки и наши и ваши - всички са АПАШИ. При тая криза и безработица болнуси за десетки хиляди! АЛЧНИЦИ НЕНАСТНИИИИИИИИИ....
99
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Доган като гушна милион и половина за "консултации" защо не "рева" ?Масларова колко гушна от сделката за слуховите апарати, които са купени от Китай за 5$, а държавата ги е купила от вносителя за 416 лв .? Всяка една обществена поръчка на държавата и общините от 1989г. до днес е обвързана с комисион . При Костов беще 10 до 20% По Масларова и Доган съдете за комисионите на на БСП и ДПС..
98
0
 
5
 
! Отговори
Мартинов преди 12 години
"Ревна Станишев", Ревна Първанов". Абе, я измислете някоя друга думичка! Така сте ми много семпли, нещо като Елочка Людоедката с 30 думи. Хлъц, таа па коя беше, не я поднаваме!
97
1
 
3
 
! Отговори
До tucker преди 12 години
Точно за това , усраните евросоциалисти си избраха Станишев за свое лице . А за тези , които следват зелените мухички , всичко недоядено е добре дошло .
96
1
 
3
 
! Отговори
mamata преди 12 години
Давайте,давайте,изреждайте се едни след други да се замеряте с бонуси.Стана ясно на цял народ,че всички сте в л....та.И вместо да стоят и да пресмятат стотинките си,защо ли омерзените българи не вземат метлата и да пратят всички партии по дяволите.Вече като чуя думата ПАРТИЯ,ми иде да се хвана за една гьостерица и да млатя ,млатя.....Да ви приседне на всичките,дано.
95
7
 
14
 
! Отговори
tucker преди 12 години
Че и предишните са крали, спор няма, но поне нещо оставаше и за обикновените хора. В момента (година след като мина кризата според фин. мин.) мизерията е повсеместна... заради престъпно глупавата политика на сегашните управници.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да грабнем сопите!
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОБРИ, И ДА ТИ СЕ ПОВРЪЩА И ДА ТИ СЕ ПРАВИ НЕЩО ДРУГО С ДРУГА ЧАСТ НА ТЯЛОТО, НЕ Е НЕОБХОДИМО ВСИЧКИ ДА ГО ЗНАЕМ. ДОБРЕ, ЧЕ ИМАШ КАКВО ДА ПОВРЪЩАШ. ОТ ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ, НА ХОРАТА НЕ ИМ ОСТАНА КАКВО ДА ЯДАТ, КАМО ЛИ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЛУКСА ДА ПОВРЪЩАТ. *** ПРОСТИ И НАГЛИ.
92
1
 
3
 
! Отговори
НО МЛЪКНИ СЪРЦЕ преди 12 години
ЩО ЗА СТИЛ НА ДИЛЯН ПЕЕВСКИЯ САЙТ "ДНЕС БГ". Г-Н ПЪРВАНОВ- "ИЗРЕВА", Г-Н СТАНИШЕВ ПЪК "РЕВНА". АМИ НЕ МОГАТ ДА ЧУРУЛИКАТ КАТО "МЪЖЪТ" - СТРАХЛИВЕЦ И ДАЛАВЕРАДЖИЯ БОЙКО БОРИСОВ. НО ПО- ДОБРЕ Е ДА НЕ СЕ АФИШИРАТ ТАКА СМЕШНО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ
91
7
 
5
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
ко ревете бе *** / до 2008 ко правихте бе / кавали / не купувахтелиу атартаменти и скъпи коли / сега са виновни / да ви каза истената яжте хуйййййна гербббббббб / прос народ *** народ/
90
1
 
4
 
! Отговори
Възмутена преди 12 години
Почна се.Изваждат си кирливите ризи .
89
7
 
9
 
! Отговори
добри преди 12 години
Тоя *** е толкова НАГЪЛ, че ми се повръща!!!!!!!!Ако искате прочетете и другата статия - тоя мушмурок и приближените му наглеци са си раздали 700 000 само за 2007 година! Смятайте какво е ставало през другите, особено през последната и последните месеци, когато грабеха като за световно и опукаха всичко, вместо да си платят подписаните договори с фирми за какво ли не! - ТОЛКОВА СТЕ НАГЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Този бобър ако ми е пред мен ще му се изплюя в лицето с най-чиста съвест!
88
3
 
6
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
До: GIS***GOVERNMENT.BG, PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: до чичкото от Банкя ,който пораснал от сеене на КАРТОФИ.Дата: Вторник, 2012, Февруари 28 19:41:32 ЕЕТАло-о-о,чичо Бойко,когато ходиш в Тунис за да поздравяваш с : "Честито Арабска Пролет",не се ли досети,че твоят приятел Бениамин Натаняхо и МУСАД няма да те "канонизират" повече от колкото заслужаваш.ЗАЩО КАЗВАШЕ,ЧЕ В България щели да текат Израелски инвестиции/медийно изказано от тебе И КАКВО ОЗНАЧАВАШЕ ????!/ Ами нас в Абсурдистан,кой ще ни освободи и върне първото име на страната-България и ни спаси от Абв-схемите, в които главен герой си ти сега.|Чичо Бойко,нека Кирил и Методий те просветят, и ти налеят ПРОСВЕТА в дървената ти глава-идол,на когото парламентарната група на ГЕРБ пишат само ШЕСТИЦИ и само една ПЕТИЦА,та повече да не правиш такива-подскоци/глупости,понеже си само един тарикат от Банкя/.И ало-о-о, чичо Бойко, да не дърпате много ушите на Росен Плевнелиев чрез Маргарита Попова и чичкото от милицията,на когото майка му,му купува 6 жилища от хилядолетния си трудов стаж и икономии от "семки и бонбонки-и-иии.",та поне вече институциите да бъдат ВЕЧЕ НЕЗАВИСИМИ от "ТРИПОДНОТО АБВ".А ти чичо Бойко защо казваше ,че не се познаваш с чичо Румен Петков/Алкоихолната Гръмотевица/ и другаря Гоце Хилендарски ?????
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя па кво реве ,га гепеше не рева,да проверят за 4 г. трудов стаж как живее и ас какви пари
86
4
 
8
 
! Отговори
На простаците пиша преди 12 години
В коя държанва един чесец преди края на годината се променя закона за пенсиониране в неблагоприятна обстановка , растяща безработица, замразени доходи, 0-лева икономика?И тоава беше аргументирано с повишаване на най-малките пенсии с 9 !(ДЕВЕТ) лева, когато цъфнат марулите!На кого ръкопляскате , ПРОСТАЦИ, на тези които ограбиха нас и родителите ни и бъдете сигурни - и внуците ви!Не мислете със задниците си!
85
5
 
7
 
! Отговори
Отчаян преди 12 години
Ейй политически идеоти такива за 340 лева съм без вода 2 месец вече, за 1800 лева кредит съдия испълнителите *** направиха бърлив за това ,че от 11 месеца съм безработен и не мога да си обслужвам кредита ,четири-члено семейство сме и оцеляваме *** магия срама е от децата си та чак ми се реве да не мога да им осигуря и хляба вече ,страшно много семейства са на това положение а вие *** такива си играете на политици и крадете като за последно ,вие от Берб пък се оляхте надминахте и коалицията за 3г