Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007

Данните за 2008-2010 година били данъчна тайна, отчете ГЕРБ
28 фев 2012 18:30,
286
Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007
ГЕРБ изнесе данни от Сметната палата. Снимка: архив, Dnes.bg

Допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Данните съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, позовавайки се на отговор от Сметната палата относно питане на управляващите за получаваните бонуси в държавната администрация.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, ГЕРБ решиха да се обърнат към Сметната палата за разясняване на случая.

От отговора става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия.

Общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4 души са били министри, 22 – зам.-министри, и 11 членове на политически кабинети.

Още 315 000 лева пък са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в одитната институция. Несъответствието е при 11 лица, съобщи Главчев.

Още по темата

За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.

Тогава е сменен формата на декларациите пред Сметната палата, като вече не се посочвало конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не била възможна.

"След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере  какви са доходите от държавни бордове", обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ изнесоха данни, че за 2007 г. Бюрхан Абазов – зам.-министър на министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

Според справката на одитното ведомство Емилия Масларова е взела 3662 лв., а министърът на финансите Пламен Орешарски е декларирал през 2007 г. сума по това перо от 4700 лв.

45 933 лв. е обявила в декларацията си зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, а заместник-правосъдният министър Ана Караиванова - 20 260 лв.

Сред 11-те души, за които Сметната палата съобщава за несъответствия между декларираното в публичния регистър и пред НАП, са Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие, и Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Главчев изрично уточни, че не твърди, че това е направено умишлено. 

По-рано днес лидерът на БСП  Сергей Станишев определи като "опашати лъжи" информацията за стотици хиляди левове, получавани от бивши заместник-министри при неговото управление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
13
 
! Отговори
дуло преди 12 години
какви бонуси са взели боилите по време на Хан Аспарух-веднага да се провери!!!
178
3
 
12
 
! Отговори
Георги Първанов преди 12 години
На помощ, господин Велчев! Премиерът ни е бандит!Подсъдимият по делото Килърите" Васил Костов - Кеца разказва за среща в София между Бойко Борисов, Бай Миле и Сретан Йосич, предава БНР.Кеца разказа за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Бай Миле. Лично присъствал на среща в София между Бай Миле, Бойко Борисов, Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те говорили как да съберат пари, за да направят Бойко Борисов шеф в МВР и да му купят чин. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата Ипон" собственост на Бойко Борисов по онова време...Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция", допълни той...Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиевски", обясни Кеца.07.04.2009 Окръжен съд в БелградEдин от най-големите балкански и европейски наркобосове Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам заявява, че по времето когато е бил в България е бил закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов и от бизнесмена Николай Гигов.05.09.2006 София, Посолство на САЩ Секретно, не за чужденциОбвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.
177
6
 
14
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Като искат герберите да сравняват да сравнят това: Eдните взимаха и пълниха резерва, другите взимат и празнят резерва! Едните увеличиха пенсии и заплати двойно другите замразиха пенсии и доходи. Едните намалиха външният дълг до рекордни стоности другите увеличиха за пръв път от Виденов насам външният дълг като вземат заеми под формата на ДЦК! Едните намалиха безработицата до 4% другите увеличиха безработицата до 12%!
176
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за капак ...Ако още не сте побесняли, крайно време е да побеснеете - стига да ви стиска !
175
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напомнете му, че има задължения към ВАС ! Стига сте мрънкали между приятели, по кръчмите, на по чашка. Намерете го и му напомнете, че Е ВАШ ДЛЪЖНИК ! ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ГО УВОЛНИТЕ !!! ЩЕ НАМЕРИТЕ НАЧИН ЗА ТОВА, АКО ТРЯБВА !!!
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа, опитайте се да не сте партизани. Ако е необходимо ще напиша в кавички "партизани".За да разберете, че противопоставяйки едните на другите, не вършите нищо полезно. "Политическата" "класа", независимо от каква порода, е нещо, което ТРЯБВА да бъде ПОДЧИНЕНО на ИЗБИРАТЕЛИТЕ ! А изглежда е точно обратното !!! Какво ? Не познавате ли местния кандидат, който е плакал, да гласувати за него ? Обадете му се ! Погалете го по главата ! Успокойте го ! Обяснете му, че Е ВАШ ПОДЧИНЕН ! Напомнете му
173
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А МОЖЕ БИ, В БЪЛГАРИЯ, ЖУРНАЛИСТИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ И АНАЛИЗ ?ТОЛКОВА УСПЕШНО ЛИ ВИ ДОКАРАХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА ?НЕ ЖУРНАЛИСТИ - ПИСАЧИ - ТОВА НАПРАВИХА ОТ ВАС !ЗАЩОТО ВИ НАПРАВИХА ГЛАДНИ. И ЗАВИСИМИ. И НЕСАМОСТОЯТЕЛНИ. И БЕЗ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ. ДЕРЗАЙТЕ !
172
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е публичното отношение на DNES.BG относно споразумението ACTA ???Тук изглежда няма анализатори. Звучи абсурдно. Не е възможно, всички журналисти в България, да нямат собствен мозък. Или да не знаят, как се анализират външни информационни източници. Отношението към ACTA е само един малък пример. Какво става с безпристрастното и честно поднасяне на информация ?
171
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И АКО ОБИЧАТЕ, ВСИЧКИ, ДА ВЗЕМЕТЕ ДА СИ ПООПРАВИТЕ УМЕНИЯТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!НЕ Е РЕДНО ЦЯЛ СВЯТ ДА ВИ ГЛЕДА ПРАВОПИСНОТО МАЛОМОЩИЕ.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от несамостоятелни, хонорувани, политически подчинени и без собствено мнение коментатори. Заради такава практика, скоро няма да има нормален коментар на каквото и да било по българските форуми. Очевидно тази практика върши добра работа - на всеки нормален ще му омръзне окончателно да взема каквото и да било отношение, към каквото и да е събитие.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакам чикиджийските ченгенца да си напишат коментарчето отгоре ...
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имате задължението да служите на НАЦИЯТА, а не да си пълните чикиджийските джобове ...За огромно съжаление, целокупността от "народни представители" (т.н. депутати в БГ) показват поведение на пъпчиви пубертети в училищен двор - пълна дивотия !!!Хей господа, случайно някога да сте научавали, че преди да вземете трябва да дадете ?Случайно да знаете, че там където сте, не сте да вземате а да вършите работа - не на тези които ви (не случайно малко в) подкупват а натези които са ви избрали ...
167
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама, много се радвам ...днес някой се сетил да се оправдава с това, че преди Него Някаой бил взел ...а днес Той бил взел ...ама днес бил взел еди колко си, но преди него взели повече ...или - преди него взели еди колко си, а днес той и толокова не може да вземе ...АЛООО, ПИЧОВЕТЕ, ДЕТО МНОГО ОБИЧАТЕ ДА ВЗЕМАТЕ - да не би случайно да си мислите, че сте на състезание по вземане ???Не се ли сещате, че там където сте, сте защото някой ВИ Е ДАЛ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да сте там - не да вземате ...
166
1
 
3
 
! Отговори
Поздрави преди 12 години
Мамиту ви да е__а на сите комунисти от ГЕРБ и Тройната !Да *** дано !
165
3
 
4
 
! Отговори
дедо ви преди 12 години
БеСеПе-то са с братушките , Гърбавите са с хамериканците . Да гласуваме за ЗЕЛЕНИТЕ !
164
8
 
7
 
! Отговори
Разликата преди 12 години
Взелите бонуси са уволнени при ГЕРБ , а за черверастите научаваме с 5 години закъснение.Напънете си аспирините........
163
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че БСП-то крали, крали, тва го разбрахме(пък и си го знаехме), ама нали вие смотани гербери бяхте супер честни ???И к'во като обидено дете, изкараха им кирливите ризи и те отвръщат със същото.,Ама на всички ни е ясно, че 2007 нямаше ограничение на разходите нали, НАГЛЯРИ долни !!!Горивото 2007 беше левче и нещо, юли по дефоуд се вдигаха пенсии, а сега ???
162
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм гласувал за Герб и никога няма да глсувам.Но на следващите избори кажете ми за кого да гласувам,като всички са един дол дренки!
161
2
 
8
 
! Отговори
DEDO преди 12 години
MAIKA VI KRADLIVA ZA LEKARSTVA VSICHKI DA GI POHARCHITE I TO NE ZA VAS A ZA DECATA VI
160
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато избираме *** и мутри...няма ДЕМОКРАЦИЯ...СПОКО!