Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007

Данните за 2008-2010 година били данъчна тайна, отчете ГЕРБ
28 фев 2012 18:30,
286
Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007
ГЕРБ изнесе данни от Сметната палата. Снимка: архив, Dnes.bg

Допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Данните съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, позовавайки се на отговор от Сметната палата относно питане на управляващите за получаваните бонуси в държавната администрация.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, ГЕРБ решиха да се обърнат към Сметната палата за разясняване на случая.

От отговора става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия.

Общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4 души са били министри, 22 – зам.-министри, и 11 членове на политически кабинети.

Още 315 000 лева пък са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в одитната институция. Несъответствието е при 11 лица, съобщи Главчев.

Още по темата

За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.

Тогава е сменен формата на декларациите пред Сметната палата, като вече не се посочвало конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не била възможна.

"След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере  какви са доходите от държавни бордове", обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ изнесоха данни, че за 2007 г. Бюрхан Абазов – зам.-министър на министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

Според справката на одитното ведомство Емилия Масларова е взела 3662 лв., а министърът на финансите Пламен Орешарски е декларирал през 2007 г. сума по това перо от 4700 лв.

45 933 лв. е обявила в декларацията си зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, а заместник-правосъдният министър Ана Караиванова - 20 260 лв.

Сред 11-те души, за които Сметната палата съобщава за несъответствия между декларираното в публичния регистър и пред НАП, са Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие, и Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Главчев изрично уточни, че не твърди, че това е направено умишлено. 

По-рано днес лидерът на БСП  Сергей Станишев определи като "опашати лъжи" информацията за стотици хиляди левове, получавани от бивши заместник-министри при неговото управление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ето това се случва в България последните години !!!!Стратфор за България през 2011 г.: Повсеместна мафия! Организираната престъпност в България е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите. Корупцията в кабинета и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото.Това са част от заключенията в проучване, изготвено за България през 2011 г. отамериканската аналитична компания "Стратфор", наричана още "ЦРУ в сянка", става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Уикилийкс, съобщи сайтът "Бивол".
138
3
 
12
 
! Отговори
joe преди 12 години
Това е проблемът на България, че на избори винаги се гласува "против", никога "за". За да изгоним червените, гласувахме против тях. Дали ще са ГЕРБ или някакви други некадърници, няма значение, важното е да се изгонят предишните. Как пък не се появи поне една партия, която да защитава интересите на обикновените хора, мълчаливото мнозинство... Като гледам, Кунева прави някакви плахи опити, но тя е доста компрометиран политик, мълчеше като риба за безобразията на Станишев и ко.
137
1
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 182 - Напълно си прав! Те дори не осъзнават колко са мразени, ще стоят до последно в удобните кресла и ще изсучат и последното левче, събирано от "предишните крадци"! И после, всичките тези сегашни хубавци, ще си грабнат шапките и ще си идат при милиончетата, а ние ще плащаме още 25 години напред. Абе,хора,отворете си очите! Незабавна оставка трябва на сегашните!
136
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
били раздадени незнам си колко, ама иначе било данъчна тайна. еххх тея герберасти съвсем ни взеха за прости. драги ми герберастчета начело с главният гербераст хер тиква, народа не яде доматите с колците. и скоро ще го разберете това.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da be6e pro4el pone statiite eeeeeeeeee taka be6e kazal bai To6o navremeto PROST NAROD PROSTA DARJAVA pone da be6e Rumnia haha Chau6esku
134
6
 
23
 
! Отговори
Мразим тарикати преди 12 години
Еееехх герберска наглост.Вземали били бонуси предните.Сигурно е имало защо. Не съм им симпатизант, но по тяхно време парите ми стигаха за всичко - и за тока, за парното, за водата, за кредитите и за всичко останало. После дойде "спасителя" и *** дереджето.За две години цените скочиха в пъти, оглозга милиардите държавен резерв оставен му от лошите комунисти, а сега се точи да прахоса и сребърния фонд.Уж според Боко сме отличници, а живеем като скотове.Защо се опитват да ни лъжат.Народе????
133
7
 
11
 
! Отговори
СЕЛТАК преди 12 години
Засега Синята коалиция е най-добрата алтернатива
132
2
 
5
 
! Отговори
specialno za :180 преди 12 години
Преди 1989 г. България е имала около 2 милиарда долара в злато в швейцарски банки"Къде си представяте вие, че са отишли тези 2 милиарда?" "Сега, аз не мога да кажа къде са отишли. Такива подробности, разбира се, не знам", каза Евгения Живкова. Вицепремиерът в правителството на Димитър Попов от 1990 до 1991 година, Димитър Луджев потвърди пред Би Ти Ви казаното от Евгения Живкова. Според него близо 2 милиарда долара са изнесени с две валутни операции между 1988 и 1989 година. Малко след 10 ноември от тези пари са останали около 180 милиона долара, а през 1990 правителството на Луканов налага мораториум върху плащанията по дълга, поради липса на резерви, припомни Луджев.
131
5
 
3
 
! Отговори
дрън дрън та плас преди 12 години
Ти който си ми натиснал минус или си *** *** ,или си торен червей,или *** ,а можеби *** *** ,а можеби вместо глава на раменете си носиш разлагаща тиква ,ааааааааааааа сигурно си от политимеските ***, да само от тях ще да бадеш ти . Какво бонусите ли ти дойдоха малко ами то да не е чувал без дъно бре мекотело такова
130
3
 
3
 
! Отговори
do:180 преди 12 години
toa pak Balgari okradoha sobstvenata si Darjava , sega turcite bili vinovni Balgaria e na glupavata Darjava na sveta s taa novinaIma dostata4no INFO v internet , ama koi da 4ete
129
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха, ново двайсе, ГЕРБ постъпвали така, щото и Тройната коалиция така правели. Че нали уж щяхте да сте различни от тях, бре?! Ама как да сте, почти всички в ГЕРБ идват от БСП, НДСВ и ДПС (а някои като Цветанов и Цачева направо и от БКП). Борисов също е тяхно 'произведение' - Доган го доведе, Крадлив Дедо го назначи, а Гоце му даде генералските пагони. Как биха могли да се държат различно, те така са си научени и няма да се откажат......
128
2
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
до 177Кои червени имаш пред вид?червените от БСП или червените от ГЕРБ?Щото са все в г*з.ГЕРБерастите вместо да си посипят главата с пепел,с тия данни ни показаха че не са с нищо по различни от БСПрастите.Или както е казал Бай ви Гая преди век и нещо:"И едните и другите са маскари"
127
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ
126
3
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 12 години
Сведението се съдържа и в интервю на журналиста Георги Ифандиев:"В приложението към плана Ран-Ът от 117 страници става дума за това, че българската икономика е предназначена да изхранва 5 милиона души. Още тогава, началото на 90-те години, се прогнозира появата на цигари ментета, алкохол менте, хора, които ще ровят кофите за ***...- Къде изчезват 3-те милиона българи според плана? Гоним ли ги?Г.И.: Това аз не можах да разбера. Най-вероятно е предвидено разселване по света и измиране, стопяване на нацията. Случва се в момента, нали го виждаме.- Собствеността на тия 3 милиона в чии ръце отива? Г.И.: Собствеността на хората отива в други ръце... - Какво следва от загубването на собствеността?... Следва ново робство. В т.нар. бял свят, обикновените хора работят, за да изплащат. Цял живот са роби на заемите... А у нас все още твърде много хора имат собственост, апартаменти, вили, а това ги прави относително независими. (в. Шоу - бр. 27 (303) от 7-13 юли 2005 г.)
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
преди 1944 крадците от мандрите се именуваха шумкари, после комунисти и използваха труда на народа без пари, сега пак е същото ама крадър като червени "бизнесмени" и от турците по-лоши за 20 години затриха 2 милиона българи......
124
6
 
12
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Каквото и да си говорите едно не може да се отрече.Управлението направило най много за Бг е това на ОДС, тогава се дадаха необратими директиви за членство в НАТО и ЕС.Тогава държавата бе стабилизирана икономически и започна растежа на жизнения стандарт.Костов също има кусури, но правителството му стори нещо значимо за Бг, който го отрича е комунист или псевдо демократ.Нищо лично към ГЕРБ, но до момента не показват че са дясна партия.
123
4
 
7
 
! Отговори
аха преди 12 години
много активно бкп защитава усвоеното
122
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червени ***! крадливи мъстии!а народа тъне в мизрия!мам*цата ви червена крадлива!червни кхмери!шумкари крадливи!
121
2
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 12 години
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София. На 7 септември 2001 г. в родния му град Правец е открит негов паметник, по повод 90-годишнината от рождението му, със средства дарени от неговите съграждани.
120
5
 
10
 
! Отговори
дани преди 12 години
ама 2007 година не бяхме в такава тежка криза...