Фидосова бори чиновническите бонуси и ДМС-тата

Стимули все пак ще има, но ще бъдат не повече от 30% от месечната заплата
Обновена: 29 фев 2012 13:16 | 29 фев 2012 13:00,
61
Фидосова бори чиновническите бонуси и ДМС-тата
Искра Фидосова Снимка: архив, БТА

Държавните служители няма вече да получават бонуси. Вече са предложени промените в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, с които мярката ще стане факт.

Мерките предвиждат да се премахне възможността за получаване на допълнително материално стимулиране, като на негово място ще се въведе нов механизъм.

Наименованието “брутна работна заплата“ ще отпадне и на негово място ще се въведе “основна заплата – с постоянна и непостоянна част“.

Председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Искра Фидосова обясни, че ще има ясни критерии за непостоянната част - извънреден труд, нощен труд, работа по празници и оценка за работата на всеки един служител.

Допълнителните стимули ще бъдат не повече от 30% от месечната заплата, а оценката на работата на държавните служители ще се прави на всеки три месеца.

Още по темата

Ръководителите на ведомствата също няма да получават бонуси.

Промените вече са дискутирани със синдикатите и спорните моменти са изчистени.

Фидосова е провела и необходимите срещи с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Подготвят се отделни текстове, които ще регламентират участията в бордове на министри и зам.-министри.

По думите й в момента в страната има 12 регулаторни органи, в които някои ръководители взимат заплати, по-високи от премиерската.

Преди време премиерът Бойко Борисов заяви, че никой в държавната администрация не може да взима по-голяма заплата от неговата.

А днес министър-председателят разпореди всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011 г.,  да ги върнат до петък.

Борисов заплаши, че ако не бъдат върнати или дарени за лечение на фонда за деца, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

Промените в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител идват след скандалите с бонусите, получавани от част от държавните служители.

Особена популярност придобиха случаите с хилядите левове ДМС-та на шефката на Здравната каса Нели Нешева и тази на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тая гушата й почва от челото и свършва на ***
52
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 12 години
А бе, тези наред ли са,.....?!?!? или нас мислят за луди, а?!?!?Министрите, зам.министрите и членовете на политическите кабинети НЕ СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, те са на трудов договор по КТ.Е, токаз.... за какво говорим ?!?!?!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фидоска що не я пратят на олимпиадата - иделана е за сумист.
50
0
 
0
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 12 години
Общинският съветник от БСП Георги Кадиев публикува на страницата си във "Фейсбук" таблица с възнагражденията на ръководствата на няколко общински дружества за януари - март 2011 г.Както самият Кадиев пояснява средно на месец член на Управителния съвет е получавал: във фирма "Електротранспорт" - 3917 лв., в "Топлофикация" - 3629 лв., в Център за градска мобилност - 2956 лв.По договор за управление в "Чистота Искър" получавали средно 2918 лева, в столичния "Метрополитен" - 2 870 лв., в "Столич
49
0
 
0
 
! Отговори
as преди 12 години
usa: гербаджии *** и седесари ,върнете бонусите защото народа като побеснее помните ли 89 г как горя парламента докато вие *** искахте танкове да пращате срещу хората Е днес танкове нямаме нарязахте ги и ако хората излезнат майката ви е разкатана Кой ви даде право *** да раздавате народната пара по 25 000 000 милиона лв за бонуси на *** от здравна каса и агенция по вписванията и съдебнисистеми и мвр и стотици още чиновници Кой ?На прокуров всички тези че скоро народа ще омете улиците с герб както направи с виденов В криза с 90 % безработни по 80 хиляди бонуси ли бе нещастници ?
48
0
 
4
 
! Отговори
искам за знам преди 12 години
... постоянно се питам а тази дама с кой номер *** е, от къде ги купува ..? а с кой размер сутиен е ..?а колко кила е ..?а какъв секс тя прави, пози ...а какво и как яде, къде яде ..на какъв миндер спи ...ходи ли на море ...а бански от къде си купува ...колко литра вода харчи ако се къпе ...... абе, всичко, ама всичко искам да знам за тази кака!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко го кара като в ЕТ
46
1
 
0
 
! Отговори
Витяз преди 12 години
Ай стига бе, хора! Тая и Цецка ги показвайте само в гръб-много е стряскащо така.
45
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 12 години
ГЪЦИ ГЪЦИ!!! БЕЖ У КОЧИНКАТА!!! СЛАНИНКА НА СКАРА СУПЕР!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
тая ако пръдне ще умори парламента,ще бъде все едно са пуснали я зарин,соман,или табун
43
1
 
2
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
тая трябва да отиде в някоя сумо школа,има габарити има сила,и ще може на воля да грухти
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хубавото прасе всичко яде
41
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тези пак откриха "топлата вода".Станаха за "мезе"
40
4
 
2
 
! Отговори
ds преди 12 години
Аман от тъпите ви коментари. Всички ревете - за контрол, за гражданско общество а всички сте един дол дренки. Поне си признайте! Кво бащите ви или майките ви нямат познати по високите етажи или политици ли ? Кво нямате братовчеди със стабилни фирми и крупни сметки ли ?България е толкова малка, че всички сме навързани до няма и къде! Затова оправия няма.Днеска крадат на Иван братовчедите, утре ще краде на Гошо чичо му. Тва е България примирете се!Навсякъде е шуробадженащина!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая 200 килограмова *** има наглостта да се показва ! Забравихме ние, тъпия български народ за разговорите и ,прихванати от СРС и лобирането и в митниците! Много неща забравяме, многоооо! В цивилизована държава щяха да валят оставки, но ние сме си виновни,ние!
38
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нощен труд , работа по празници,я стига ,бе.Стига само да работят , когато са на работа.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тук нататък бонусите няма да се дават по фиш , а "под масата на ръка" , като "представителни" , безотчетни или нещо подобно!Гарантирано от ГЕРБ!
36
0
 
4
 
! Отговори
мен преди 12 години
линч за дебелото прасе, линч за цуца, линч за стругарката, линч за буда, линч за пицата, едно бесило ще оправи държавата за има няма 10на дена.
35
0
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Балгария ще тръгне в правилната посока,когато за всеки неправилно изразходван лев народа пита,когато имаме гражданско общество,когато не се крием като мишоци и когато ще ни интересува къде отиват парите от нашите данъци и нашите осигуровки...и когато ако въпреки всичко и това не помогне започнем да линчуваме крадците насред площадите,когато забравим думи като злоупотребил,присвоил,приватизирал,получил бонус и ги заменим с истинската дума-КРАЖБА...пир по време на чума, това се случва в момента.
34
0
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Със сметала вече смятат само маймуните...кога ли тия от ГЕРБ ще догонят световния прогрес и технологии...???