Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена

Хората на политически позиции върнали бонусите в срок
5 мар 2012 10:00,
151
Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена
Всички върнали бонусите в срок. Снимка: архив, МВР

Всички висши държавни чиновници на политически позиции са върнали бонусите си до петък, какъвто срок постави премиерът Бойко Борисов.

Официално съобщение обаче за това колко души са се отказали от бонусите си ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщи пред bTV началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Миналата сряда премиерът даде срок на министри, зам.-министри, представители на политическите кабинети във ведомствата, областни управители и техните заместници да върнат до миналия петък получените от тях бонуси, в противен случай ще се разделят с поста си.

По заръка на Борисов вицепремиерът Цветан Цветанов трябваше да подготви днес предложения за структурни промени, ако има длъжностни лица, които не са върнали в срок допълнителните пари, взети през 2011 г.

Според Румяна Бъчварова обаче няма основания за уволнения. По нейна информация около 5 човека от министерство за взимали бонуси. Имало обаче и такива ведомства, които хора от ръководството не са взимали никакви пари.

Още по темата

Бъчварова подчерта, че парите за бонуси са взети на законово основание. Около 50 са законите и нормативните актове, които определят получаването на такова заплащане, подчерта тя.

"Случаят с министър Трайков е такъв, че той има основание на закон, който е внесен, одобрен и приет по времето на Петър Димитров", обясни Бъчварова. Тя има информация, че министърът е дарил парите от миналата година за лечение на дете, но това не е било съобщено в медиите.

От Министерството на икономиката вече съобщиха, че ресорният министър Трайчо Трайков не е получавал пари под формата на допълнително материално стимулиране. Средствата, които министърът е взел над заплатата си, са от фонда за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и фонд "Радиоактивни отпадъци", които е дарил.

Уволнената зам.-министърка на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сума, която е взела. Оказа се, че нейният бонус е по-висок от сумата, взета от бившата шефка на НЗОК Нели Нешева, откъдето тръгна скандалът с бонусите.

"Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има някакви промени или смени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек", обясни началникът на кабинета на Борисов.

Относно позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, която се обяви против връщането на бонусите, Бъчварова я определи като лична, но политическото решение било друго.

Началникът на кабинета на премиера заяви още, че служители в централната администрация взимат в пъти повече от тези, които са на политически позиции. Някои взимали три пъти повече от премиера. С това тя опроверга твърденията, че държавният служител е ощетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
вожда преди 12 години
Тиквата е ли? Тиквата е лицемер !
110
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 12 години
А Гергана Павлова върна ли? А комисионите от монополистите за добре свършената им работа от наградените чрез лостовете на властта върнаха ли се?
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лошо , че има бонуси , нека да вземат тези , които работят и заслужават , само че на практика такива няма - вижте как живеем и всеки да си направи сметката , дали някой заслужава ! Лошо е , че управляващите , на които ние дадохме шанс , да са това , което са се държат с нас като *** и *** ! Открито ни наричат лош матрял , сравняват ни с кучета , карат ни да гледаме праседа , да ядем филии с мас , искат децата ни да стават овчари !
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След дъжд качулка ! Популизъм и арогантност ! Върнали парите голяма работа ! Виновни няма , живейте си щастливо деца !
107
14
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 12 години
Браво ГЕРБ ,браво Бойко.Доказа още един път че управляваш като мъжкар а не като женския полов орган Станишев
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да изринем мутренската ***.
105
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
АКО СМЕЕТЕ ДА ПОПИТАТЕ,КАК ИЗГЛЕЖДА ДНЕС ПЛАДНЕШКИЯ ДУШМАНСКИ ОБИР, ОТГОВАРЯМ - ЕТО ТАКА:- ОТ 20 ГОДИНИ НА ВСИЧКИ НИВА НАД КМЕТ, СЕ РАЗДАВАТ ПОЛУЗАКОННО СТОТИЦИ МИЛИОНИ, ЗА КОИТО НЕ СЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ, А САМО 10% ДАНЪК!!!- А ДНЕС ПАРИ БЕЗ ПОДПИСА НА ДЯНКОВ НЕ СЕ РАЗДАВАТ!!! ОПРАВДАНИЕТО Е..., ШОПСКО: - ПА ОНИ СИТЕ СА КРАЛИ, ЩО И Я ДА НЕ КРАДНЕМЗА МИНИСТРИТЕ ПО ОЩЕ 7 ЗАПЛАТИ ОТ 7 БОРДА...??????? - Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение. - ЗАТОВА ЗА ЗАМ.МИНИСТРИ И "ПРАХОЛЯКА"... - БОНУСИ... ЗАКОННО Е НО САМО, АКО НЕ ТЕ ХВАНАТ ХА-ХА-ХА- БОНУСИТЕ СА - "13, 14, 15..., N, N+1, ЗАПЛАТИ", КОИТО ВИДНИТЕ КОМУНОИДИ И ГЕРБЕРАСТИ СИ РАЗДАВАТ ЗА СМЕТКА НА... ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ... - 30% ОТ ПЕНСИЙТЕ СА 136 ЛЕВА... (СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ Е ЦЕЛИ 625 ЛЕВА)- КАКА ФИДОСОВА ВЕЧЕ ПРЕДЛОЖИ ВАРИАНТ - ПО 30% ПРЕМИИ НА ТРИМЕСЕЧИЕ - ЗАКОННО!!! - ХА-ХА-ХА-А-А- ТА ТОВА СА - 13, 14, 15 И 16 ЗАПЛАТИ, ЕХ КАКО ФИДИ КОЛКО СИ ЩЕДРА, АМА НАЛИ СПОРЕД ДЯНКОВ БЯХА САМО 12 ЗАПЛАТИ И 12 ПЕНСИИ!?!?!?- ДЕТСКИТЕ СА 35 ЛЕВА И ТО АКО МАЙКАТА СЕ Е ОСИГУРЯВАЛА ПОД 350 ЛЕВА..., ЗА ПЛАЩАЩИТЕ ПО-ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ СТУДЕНА БАНКЯНСКЯ ВОДА С МИРИС НА СЯРА- АКО НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК ИЗГЛЕЖДА СЪВРЕМЕННИЯ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛЕН ГЕНОЦИД...: - ДА СЕ ОГЛЕДА...!!!
104
0
 
17
 
! Отговори
чичо преди 12 години
Приятели,поздравявам ви всичките,които сте написали тук своето отношение към проблема с бонусите. Мислите ли обаче,че управниците четат това,което се пише тук? Не вярвам. Затуй вашият глас е глас в пустиня. Кучетата си лаят,кервана си върви. Толкоз. Блазе му на бг народ,че има такива "любими" ръководители. Те мислят за него, както вълкът мисли за кошарата.
103
0
 
18
 
! Отговори
Николай Дъбов преди 12 години
Абсолютен популизъм, вместо уволнения, прокуратура и съд - потупване пред строя! Иначе колко сме загрижени за български нярод, за "нашите майки и бащи", колко е тежка "кризата"! А за децата, които умират - сори! Пълни ***, както тези, така и всички преди тях! И другия път пак да гласуваме за тъпия овчар!
102
4
 
14
 
! Отговори
ddd преди 12 години
смях,смях взели по десетки хиляди левове а върнали по 700-800 до хиляда,две,това ли са има бонусите и някой ви вярва.....
101
3
 
9
 
! Отговори
ха сега преди 12 години
Интересното тепърва предстои.На дневен ред изниква въпросът:кой ще се възползва от върнатите бонуси? Че кой ли?! Още от сутринта затръбиха,че ще се наложи за началото на 2013г.да се търсят милиард и осемстотин милиона евро по Велчовите брейди облигации.Докато обясняват колко са оправни и как трябва да оправят бакиите на "ония"ще лапнат събраните върнати бонусчета като награда за вижте "колко сме работни".Ще се наложи пенсионерите да си направят не по една дупка пбонус на коланите ами по две три.
100
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ще понесе някаква отговорност за това , което се случва ? Боко , Цеко - Шестака ? Кой ще обясни ,къде потънаха парите от фискалния резерв ? Боко , треторазрядния счетоводител Дянков ? Кой ще обясни и ще понесе отговорност за това , че БДЖ уж пред фалит , а се раздават бонуси ? Къде му е на Боко умника завода за преработка на *** , който обеща преди застъпването си като кмет - първи мандат ? Къде са парите ? А смачканата тежка престъпност на физкултурника ?
99
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Удължават срока , защото на Боко само приказките са му големи и е оттоя тип хора , за които народа е казал : На умряло куче , нож вади ,еша му няма !
98
3
 
9
 
! Отговори
Да преди 12 години
нищо ново, поредното PR от серията The Show Big Words!
97
2
 
0
 
! Отговори
do 131 преди 12 години
Jalko 4e pensionerite sa milioni...
96
1
 
5
 
! Отговори
НИКОЛАЙ СТАТКОВ преди 12 години
КОМАНДАТА ИЗПЛНЕНА ДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ. КОЛКО ПАРЛАМЕНТАРНО ВРЕМЕ ЩЕ БЪДЕ НУЖНО ЗА ПРОМЯНА НА 50 И ПОВЕЧЕ ЗАКОНА В ОЗАПТЯВАНЕ НА МАРОДЕРИТЕ ЕНИЧЕРИ ??????!!!!!!!!!!!! ИЛИ НАПРАВО ОТНЕМАНЕ НА ПРЕСТЪПНО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО. ИМА ЛИ ПАЗАР НА ТРУДА ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ ??????????????
95
4
 
34
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Я да сметнем размерите на грабежаЗа да се увеличи една минимална пенсия с 10% трябват 13лв. 60ст - При бонус от 10 000 лева, се краде месечното увеличение на 735 пенсионери!!!- При 75 000 бонусче само на Каката от агенцията по вписванията, се краде месечното увеличение на 5 515 пенсионери!!!- И ТОВА СА САМО ДВЕ КАКИ ГЕРБЕРАСТКИ- ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА КОМУНОИДНА, СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДИВАЩИНА
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лошия каза че удължава срока, което ме навежда на мисълта че има индивиди, дето се опъват или не си знаят сметката - ролям резил сте, хем крадете, хем се и на..ирате
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте 61 пост и тогава коментирайте кой бил неграмотен.То на комунистите, май само това ви остана.
92
2
 
17
 
! Отговори
чочо преди 12 години
НОВИНА! Удължават срока за връщане на бонусите-т.е. бедни са-нямат пари.А и върнали са само "първата част...Колко части имат тези бонуси? Къде е справедливият Той?Ще изпълни ли думата си или ...както винаги ще обясни ,че не е бил разбран!?Впрочем, Президента твърди ,че в "богата държава" трябва да се дават бонуси...Милият ,май не е разбрал на коя държава е уж президент! Жалко за България!