Сурови наказания за убийците на пътя

Общините сами ще решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи
5 мар 2012 17:00,
99
Сурови наказания за убийците на пътя
Снимка: БТА

По-тежки наказания за убийците на пътя се готвят с промени в законодателството у нас. 

Предвижда се да отпадне възможността за споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

По-суров ще е законът и за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки, както и при превишаване на скорост или употреба на алкохол, предлагат депутати от управляващото мнозинство.

Темата беше обсъдена в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според измененията ще се завиши наказателната отговорност за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червено или карат със скорост над 50 км/ч от разрешената. 

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вече ще е 1 година затвор, а максималното - 5 години. Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

Вътрешният министър Цветанов коментира, че се обсъжда възможността с промяна в нормативната уредба общините сами да могат да решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи.

"Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, е агресивното поведение на пътя и превишената скорост", изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента  Анастас Анастасов от ГЕРБ.

"Промените няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание от лишаване от свобода", посочи той.

Близки на загинали при катастрофи поискаха за пореден път оставката на зам.- главния прокурор Валери Първанов заради думите му, че "деца умират по различни причини" и че споразуменията за условни присъди за предизвикалите смърт на пътя шофьори са държавна политика поради липса на места в затворите.

Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Родители на загинали деца при катастрофи заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира, че думите на Валери Първанов са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастас Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
*** *** си.
57
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям суровите санкции. Ще имат дисциплиниращ ефект и ще отделят за по-дълго време джигитите от обществото и от възможността да причиняват смърт на повече хора. Редно е да се вменява и носи отговорност. Целта явно е да се избегне вратичката със споразумения и условни присъди. Добре е, че ще важи за пешеходни пътеки, тротоари, висока скорост, алкохол и наркотици. Трябва и да се намали позволеният алкохол от 0,5 на 0,2, както и след определена възраст(напр:60 г.) да се полагат ежегодни изпити.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
61Па ти си явен! да ви е.. в простаците прости! като се писал "Том" и вече е явен! Пък аз съм Даж Измкорвача:)) Дреме ми на *** за загиналите! Да не са били там пияндетата! Всеки си има съдбата и си я постига! Айде у лево ***! сигурно и ти си от "жертвите" наркомани и пияници!
55
10
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
абе ти човек ли си или ***, знаещ ли че напомняш на някакъв вирус с това изказване, едно момиче загина преди 2-3 седмици на улицата защото нямаше как да се движат по тротоарите, които приличали за на съоражения за ски скокове, *** ти залужаваш да те блъснат, не нормални слънчеви хора с морал...
54
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ако спазваш всички правила на движение и някой ти се хвърли на капака на колата не мисля че аз съм убиец,а в случая той е самоубиец,което за мен означава че трябва не мен да съдят а него,защото това може да те доведе до психическо отклонение,най-малко..
53
1
 
12
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Ти си абсолютен ***, не съм за гоце муахахах, защото всички кухи гербери си мислите че който чи плюе е комунист, аз съм за единсвената нормална партия АТАКА и единствения интелигентен човек Волен Сидеров, много си зле от всякъде, просто сте маолумни всички от ГЕРБ!!!
52
14
 
5
 
! Отговори
Том преди 12 години
Прави ми впечатление, че всички с писания като на номер 50, 43 и др. все са анонимни. Номер 50, ходи обясни на майката дето е загубила момиче на 16 години на пешеходна пътека, че дъщеря и е наркомаанка и камикадзе. Не смееш щото си мишка. Що не отидеш пред МВР да протестираш, че "т.нар Жертви" ти пишат законите.Защото те е шубе. Тук във форума никой не те познава и имаш кураж. И онези деца в симеоновград ли са виновни че са ходили по тротоара, а друсалника ги уби. И там отива на споразумение.
51
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
ei toq gologlaviqq na snimkata znae6 li kakvo go boli za obitite na patq
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55Кой народ!? Ти ли си само народа!?
49
6
 
8
 
! Отговори
do 51 преди 12 години
do 51, ти не май незнаещ къде живееш, бат ти бойко е топка от лой и малко гной, народа не го понася вече, не искам трафикант на наркотици-пожарникар с визията на брадясал *** да ми управлява държавата, иначе тия поправки в закона са смешни, все едно нищо не са направили и не забравяйте'' те децата си умират по-най различни причини''
48
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
SUROVI NAKAZANIQ ZA KRADCITE OT PARLAMENTA
47
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте се плюнчили всички.Да, има некадърни има и грешки, но до сега единствено Бойко се опитва да вкара поне в някакъв ред тази държава.Но, нали българина като цяло и ред не иска, защото е свикнал да си прави, каквото пожелае- бзнаказано.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има две възможности в случая и ГЕРБ избра едната от тях - да не се предприема нищо, за да намалеят катастрофите и да се увеличат наказанията след като катастрофата е вече факт. Втората възможност, която се прилага в всички цивилизовани държави е, да се разшири превенцията, за да намалеят катастрофите, а наказанията след катастрофите да са съизмерими с останалите наказания в другите закони.
45
5
 
2
 
! Отговори
www преди 12 години
ПО СУРОВИ НАКАЗАНИЯ - ЗАКОНА ВЛИЗА В СИЛА 2025г. ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ ...
44
4
 
6
 
! Отговори
Absolutism преди 12 години
Не, че защитавам *** зад волана, но има и много пешеходци-камикадзета, пресичат без да се оглеждат, пресичат улица подиагонала, на 20 метра от пешеходната и тн. Трябва да се въведе и глоба за пешеходците - за неправилно пресичане и тн. не може ти да караш с 30км/ч по Дондуков в 23.30 и зад един спрял камион - да ти изкочи бабичка на 4-5 метра от колата (реална история) и ти, ако я блъснеш - да лежиш - т.е. ти кой закон си нарушил? Визирам като най-големи нарушители бабичките и ***
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пътят, по който върви ГЕРБ води в крайна сметка до въвеждане на единно наказание за всички престъпления или нарушения - смърт на провинилия се, независимо дали е неволно или умишлено извършеното от него.
42
0
 
1
 
! Отговори
Da`Godfather преди 12 години
Извинявам се, исках да напиша "не на пешеходна пътека"!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правна некомпетентност на ГЕРБ - това пишат юристите по форумите за предлаганите от ГЕРБ изменения и съм склонен да им вярвам.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪВЕТНИК НА ПЪРВАНОВ Е ВЗЕЛ 480 000 ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ "СТИМУЛИ"В сряда премиерът ще разкрие какви бонуси и допълнителни възнаграждения са получавали заместник-министри от Тройната коалиция и съветници на експрезидента Георги Първанов.Бившият заместник-министър на финансите и впоследствие съветник на г-н Първанов в президентството Кирил Ананиев е взел 480 000 лева допълнителни "стимули"
39
5
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
превантивна пич превантивна!