Сурови наказания за убийците на пътя

Общините сами ще решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи
5 мар 2012 17:00,
99
Сурови наказания за убийците на пътя
Снимка: БТА

По-тежки наказания за убийците на пътя се готвят с промени в законодателството у нас. 

Предвижда се да отпадне възможността за споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

По-суров ще е законът и за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки, както и при превишаване на скорост или употреба на алкохол, предлагат депутати от управляващото мнозинство.

Темата беше обсъдена в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според измененията ще се завиши наказателната отговорност за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червено или карат със скорост над 50 км/ч от разрешената. 

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вече ще е 1 година затвор, а максималното - 5 години. Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

Вътрешният министър Цветанов коментира, че се обсъжда възможността с промяна в нормативната уредба общините сами да могат да решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи.

"Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, е агресивното поведение на пътя и превишената скорост", изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента  Анастас Анастасов от ГЕРБ.

"Промените няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание от лишаване от свобода", посочи той.

Близки на загинали при катастрофи поискаха за пореден път оставката на зам.- главния прокурор Валери Първанов заради думите му, че "деца умират по различни причини" и че споразуменията за условни присъди за предизвикалите смърт на пътя шофьори са държавна политика поради липса на места в затворите.

Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Родители на загинали деца при катастрофи заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира, че думите на Валери Първанов са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастас Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето хора са се хванали като удавник а сламка за по-строги присъди и не виждат очевидното,което опита в всички държави по света го е доказала,а то е,че главната цел трябва да е намалеят значително престъпленията и нарушенията и това се постига в случая с работещо МВР,при което всяко престъпление и нарушение се разкрива и наказва,колкото и малко да е то.Увеличаването на наказанията никъде не е довело до по-добро. Какво от това, че някой ще лежи 5 години вместо 3, когато човека вече го няма?
37
8
 
5
 
! Отговори
Митко преди 12 години
До 37.Не оправдавам МВР. Прав си. Но Българина няма страх от нищо. МВР са му взели книжката, това автоматично му забранява да шофира. Какво друго е трябвало да направят. Хващат го седмица преди катастрофата с нарушение и му взимат книжката. Въпреки всичко той пак е зад волана. Тук МВР няма вина. Решението да се качи зад волана на камиона е изцяло негово.
36
2
 
8
 
! Отговори
Da`Godfather преди 12 години
А кога ще се приеме закон, с който, ако пешеходец си върви, където си иска и бъде блъснат на пешеходна пътека, да се отчита като опит за самоубийство?Съгласен съм, че някои хора нямат работа зад волана, но не може тези, които вървят, да имат само претенции, без нищо насреща...
35
0
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
34,а не беше ли по-добре брат то да е жив, ако МВР, в частност КАТ си вършеше работата както трябва, т.е. както е по закаона? Каква ти е файдата, че ще накажат суперстрого човека помлял брат ти, когато брат ти можеше да е жив, ако всички ние бяхме натиснали МВР да осигурят спазването на закона?
34
4
 
6
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Онзи се изсмя в съда. Каза че е виновен. Думите на съдята бяха, че няма избор и щом се признава за виновен, трябва да му даде минимума. Той излезе заедно с нас от залата и отиде да черпи адвокатката си в заведение до съда. От този момент се заклех, че няма да живея в Бг. Така и стана. Спасих детето и съпругата си от тази действителност.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 27Пич, брат ми загина в катастрофа. Беше на 25. Малумникът помля 6 коли. Уби 6 човека.Имаше и дете на 5 год. между жертвите Рани 12.За справка 2007 година, катастрофата на предела. Шофьора беше с отнета книжка. Камиона претоварен с 3 тона. Фирмата нямаше лиценз. Знаеш ли каква присъда получи?? Под минимума , чрез споразумение.Реално лежа година в изправителен дом. Роднините бяхме уведомени по пощата. Писах до президент, прокурор и т.н. и отмених споразумението. Имаше дело.
32
3
 
4
 
! Отговори
ТАКА Е ПРИ .... преди 12 години
КАПИТАЛИЗъМА!Власт купена с пари ,...и недосегаеми ,.....НАРОДА НЯМА ДУМАТА !За кокошка няма прошка ,другото не се обсъжда !Въпроси никой да не задава ,мълчанието е .....ЗАКОН!----САМО в Бг!
31
4
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КОЙТО СИ Е КУПИЛ КНИЖКА .. МЕВЕРЕ ДА МУ ВРЪЩА ПАРИТЕ !!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
24Е! Аз пък не ги поздравявам! По-добре си възпитавай децата и ги учи на някои неща, а не да се връткат на 10 години пияни по улиците!
29
3
 
4
 
! Отговори
защо е мек закона ? преди 12 години
Кой гази по пътищата -----НЕДОСЕГАЕМИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ --ДЕЦАТА ИМ ,....ФАКТИТЕ СА ТАКИВА !
28
4
 
7
 
! Отговори
ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ преди 12 години
ЕЕЕ, нищо не научихте от бая ви Т.Живков !Колкото и да въртите нещата ,отново ще стигнете до неговите ---методи ,а не до хАмериканската демокрация!
27
2
 
6
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
А за агресивното поведение на полицията по пътя какви мерки ще вземат?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22Така е! Можеш да предложиш да направят промени например и в щатите, защото там наша студентка загина на пешеходна пътека и шофьорът получи 3 години условно и отнемане на книжката за 5 години!:))))) Язи предлагам тук направо да ги тепаме на пътЬО, за да се Аресаме на избирателЮ!:)))
25
0
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
колко от тези родители са предупреждавали децата си.. да не качват .. при употребили алкохол, че се пресича на пътека .. при зелен сигнал .. ЩОТО ИМА И ЧЕРВЕН... ИМА ТРОТОАРИ.. И ОЧУКАНИ ДА СА .. ТЕ ЗА СА ПЕШЕХОДЦИ!!ПРЕСИЧА СЕ .. НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА .. НЕ СЕ БЯГА .. И НЕ СЕ ОБИКАЛЯТ НА ГРУПИ ПЪТНИ ПЛАТНА !! ТРЪГНАЛИ МАЙКИ С ДЕЦА .. СОЦИОПАТКИ.. ДА БУТАТ КОЛИЧКИТЕ СЪС СКОРОСТТА НА СВЕТЛИНАТА .. КЪДЕТО СИ ЩАТ ..АГРЕСИВНОТО КАРАНЕ УБИВА .. АМА МИЛИЦИОНЕРИТЕ ДРЕМЯТ .. ЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ СА СЪЩИТЕ!!
24
1
 
3
 
! Отговори
егати ! преди 12 години
Започваме да се газим ---един --друг,наказанията са.........НЮ-НЮ!
23
3
 
7
 
! Отговори
19 преди 12 години
19, А ти какво искаш? Дрогирани и пияни *** да газят деца и ние да викаме "Браво". Така ли? ГЕРБ са пълен провал, но това е правилно решение. Поздравявам ги !
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно защо няма промени в наказанията за пешеходци, велосипедисти, каруцари и т.н.:)
21
4
 
5
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Напълно подкрепям идеята за ефективни присъди. Лошото е, че поак ще се намират вратички за избягване на затвора. Супер тъпо и парадоксално звучи в НПК да има текст, че за убийство по непредпазливост на повече от едно лице присъдата е от 5 до 15 год. И в същото време да се правят задкулисни споразумения за условни присъди. Като капак на всичко близките на загиналите да бъдат уведомени за това споразумение с писмо по пощата.
20
3
 
6
 
! Отговори
само питам? преди 12 години
А тези ,които си купиха книжките ....,какво ще ги правят...?От пишещите тук ,поне 60% са такива !
19
3
 
10
 
! Отговори
Това е добре преди 12 години
Хайде и аз да похваля ГЕРБ един път. Ако приемат тези закони ще ми се вдигнат малко в очите. Засега са на нивото на БСП, НДСВ и ДПС :)