Сурови наказания за убийците на пътя

Общините сами ще решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи
5 мар 2012 17:00,
99
Сурови наказания за убийците на пътя
Снимка: БТА

По-тежки наказания за убийците на пътя се готвят с промени в законодателството у нас. 

Предвижда се да отпадне възможността за споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

По-суров ще е законът и за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки, както и при превишаване на скорост или употреба на алкохол, предлагат депутати от управляващото мнозинство.

Темата беше обсъдена в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според измененията ще се завиши наказателната отговорност за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червено или карат със скорост над 50 км/ч от разрешената. 

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вече ще е 1 година затвор, а максималното - 5 години. Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

Вътрешният министър Цветанов коментира, че се обсъжда възможността с промяна в нормативната уредба общините сами да могат да решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи.

"Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, е агресивното поведение на пътя и превишената скорост", изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента  Анастас Анастасов от ГЕРБ.

"Промените няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание от лишаване от свобода", посочи той.

Близки на загинали при катастрофи поискаха за пореден път оставката на зам.- главния прокурор Валери Първанов заради думите му, че "деца умират по различни причини" и че споразуменията за условни присъди за предизвикалите смърт на пътя шофьори са държавна политика поради липса на места в затворите.

Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Родители на загинали деца при катастрофи заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира, че думите на Валери Първанов са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастас Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пр, ПР и накрая х.. за цяр:))))) Когато отделни групи от обществото започват да променят закони, то значи работата е много зле! После ще има оправдания от типа, "Ами те, хората го поискаха"!
17
4
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЦЕЦКО ДА СЕ КАЧИ..КАТО ШОФЬОРЧЕ .. БАЩА МУ ШЕ МУ ДАДЕ НЯКОЛКО УРОКА .. :) магистратите и те .. нема само ми се возят.. на версия .. пък нека да видим.. как ще се оправят .. със стадото *** по пътища и улици !!!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Какви легнали полицаи? Улиците са по зле от лунен пейзаж. От трап се изкачваш на някаква камара, после хоп пак в трап. А и тези легналите, няма два еднакви. През някои ти се разбиват тампоните и амортисьорите, като минаваш през тях. Вместо да ги разкарат, те още ще слагат. Ама и от там що пара ще замине по други направления по джобове.
15
4
 
9
 
! Отговори
СРАДАЩИТЕ преди 12 години
СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАНИЕ ЗА ВСЕКИ ПРЕСТЪПНИК,А НЕ УСЛОВНИ ПРИСЪДИ ТОВА ИСКАМЕ ВСИЧКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ,БРАВО НА ГЕРБ ЗА ПРОМЯНАТА НА ЗАКОНА...
14
3
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДОБРЕ ДРУГАРЮ МИЛИЦИОНЕР .. ГЕНЕРАЛ ЯВОРИН КОЛЕВ .. ама пак ще кажа .. ялови сте, не раждате .. и това е
13
2
 
6
 
! Отговори
до калин преди 12 години
спри да вземаш момче !!!!!!!
12
3
 
8
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЦЕЦКО.. КРАТУНО.. ОБИЧАТЕ ДА ДАВАТЕ ПРИМЕР С НЯКОИ СТРАНИ.. ТО ХУБАВО АМА МОЖЕМ ДА ТИ ДАДЕМ И ДРУГИ ПРИМЕРИ.. КАК СЕ РАБОТИ НА ПЪТ .. В ДРУГИ СТРАНИ :) ***.. ялови сте !! не се сърди .. ама сте ялови и прости.. И НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС ! АБСОЛЮТНО НИЩО
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минималното ще е 1 година... А сега по-малко ли е ?! В бъдеще време е написана статия, да видим всъщност какво реално ще приемат!
10
11
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДРУГАРИ .. МОЕ ЛИ ДА СМЪРКАМЕ.. ДА ВЗЕМАМЕ БОНБОНИ.. ДА СЕ ОПУШВАМЕ .. С МАРА .. ЩОТО .. ИЗЛИЗА, ЧЕ МОЖЕМ.. МИЛЕЕТЕ ЗА ПАЗАРА НА НАРКОТИЦИ ВИЕ .. ХАХА ПРОДАЖБИТЕ ЛИ СПАДНАХА У КРИЗО.. ТА КАРАТЕ ХОРАТА ДА ЗАМЕНЯТ АЛКОХОЛО С НАРКОТИКО :)
9
3
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
а хиперактивен.. или надрусан пешеходец .. преминаващ на НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО МЯСТО.. КОГА СТАВА ЖЕРТВА НА ПТП.. ШЕ ВЛЕЗЕ ЛИ У ПАНДИЗА ?
8
5
 
6
 
! Отговори
ROFL преди 12 години
Цеци Папката в действие
7
5
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЦЕЦКО.. МИЛИЦИОНЕР РАДАР И ДРЕГЕР ЛОВИ ЛИ ГО БЕ ?:)
6
5
 
5
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 12 години
цецо цветанов великан великан!
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено пак голяма глупост предлагана от ГЕРБ. Защо ГЕРБ не си направиха труда да прочетат какви са сега наказанията и да не си излагат? Много е вероятно след 2013, когато се отървем от ГЕРБ, на следващите правителства да са нужни поне 10-20 години, за да премахнат необмислените изменения в законите направени от ГЕРБ.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цецо,намерете едно място в затворите, за оня В.Първанов,моля!
3
5
 
10
 
! Отговори
Varbanov преди 12 години
искам през метър, най-много два да има легнал милиционер!
2
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плюенето по другаря Цветанов да започне СЕГА
1
18
 
16
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Браво Герб!