Сурови наказания за убийците на пътя

Общините сами ще решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи
5 мар 2012 17:00,
99
Сурови наказания за убийците на пътя
Снимка: БТА

По-тежки наказания за убийците на пътя се готвят с промени в законодателството у нас. 

Предвижда се да отпадне възможността за споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

По-суров ще е законът и за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки, както и при превишаване на скорост или употреба на алкохол, предлагат депутати от управляващото мнозинство.

Темата беше обсъдена в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според измененията ще се завиши наказателната отговорност за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червено или карат със скорост над 50 км/ч от разрешената. 

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вече ще е 1 година затвор, а максималното - 5 години. Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

Вътрешният министър Цветанов коментира, че се обсъжда възможността с промяна в нормативната уредба общините сами да могат да решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи.

"Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, е агресивното поведение на пътя и превишената скорост", изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента  Анастас Анастасов от ГЕРБ.

"Промените няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание от лишаване от свобода", посочи той.

Близки на загинали при катастрофи поискаха за пореден път оставката на зам.- главния прокурор Валери Първанов заради думите му, че "деца умират по различни причини" и че споразуменията за условни присъди за предизвикалите смърт на пътя шофьори са държавна политика поради липса на места в затворите.

Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Родители на загинали деца при катастрофи заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира, че думите на Валери Първанов са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастас Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
diliana преди 12 години
oki promeniate zakona nai lesno a koga 6te se promeniat pati6tata 6tot ima pe6ehodna pateka i v cial sviat e prieto da se presi4a na neia a ne niakolko metra sled neia ima i drugo malki deca po ulicite bez predrojitel koi e vinoven samo 6ofiorite li a darjavata a roditelite a lekarite koit umoriha naroda kolko bebeta kolko maiki kolko pacienti zaginaha po vina na lekarite po tiahna nevnimatelnost za 6to i za tiah niama zatvor a samo ovolnenie ot rabota
77
0
 
7
 
! Отговори
driv3r преди 12 години
До кога ЗДвП ще дискриминира водачите на МПС спрямо останалите участници в движението?Кога ще започнат да наказват водачите (и малолетните водачи) на каруци за движение през ноща без обозначаване по надлежния ред; или пияните велосипедисти,които карат колелото си по пътищата необезспокоявани; или пешеходците за които няма светофари,подлези и пеш пътеки? Ще доживеем ли да видим това или ще говорим само празни приказки,че ШОФЬОРА ВИНАГИ Е ВИНОВЕН?!
76
1
 
4
 
! Отговори
ссмм преди 12 години
Проблема не е в големината на наказанията, а в изпълнението им. Това е замазване на очите с новите наказания само подкупите ще станат по-високи.
75
3
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 12 години
Такааам, тъй като живея в нормална държава Швейцария и дълго време живях в други нормални като Австрия и Германия мога преспокойно да ви заявя, че в тези НОРМАЛНИ държави пешеходеца е господар по улиците и може да си пресича в града безопасно където си поиска. Тъй като шофъорите дори и с последен модел порше карат с 50 и спират когато видят човек на улицата. Само по магистралите ако някой пресича се счита за чисто луд, но те са извън градовете. В резултат хората са спокойни и весели....
74
0
 
4
 
! Отговори
Orido преди 12 години
Дивотията тука е пълна.Наример в Япония ако пешеходец мине на червено за него и Х го удари вината е 50/50..и аз почнах да псувам..ОБАЧЕ! след 30 дни прекарани в таз прекрасна страна..ми то такава ситуация няма бе хора..всеки си знае мястото ,и през ум не му минава да пресича другаде.Къде е тогава разковничето..много ясно ,че е в хората,закона има контролиряща и възпираща роля..АКЪЛ требва *** досега не е дошъл..
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекаляват с исканията. Мъката си е мъка, но да отмъщаваш на цяла България заради личната си загуба е гадно. Ако се приемат тези милиционерски промени, бая народ ще им тежи на съвестта на тези хора.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе аз знам поне 5 места в София, където пешоходните пътеки са направени на меко казано *** места в т.ч. и в джобове на спирки, а на всичкото отгоре боята по тях е протрита, а знака за пешоходна пътека е поставен по такъв начин, че е видим само за пешоходците.......... така че съм доста резервиран към подобни законодателни промени
71
3
 
1
 
! Отговори
redordead преди 12 години
до 87, в този случай най-вероятно ще има условна + отнемане на книжка за 6 месеца - мой понзат имаше почти 1:1 такъв случай - кара с разрешената скорост, блъска пиян...роднините на починалия нямаха претенции...
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така трябва. Но и на ***, които излизат нощем измежду паркирани коли без пешеходна пътека без нищо и пресичат потичквайки по диагоналн на необозначени за пресичане места - за тях също затвор. А не деца да остават без родителите си заради ***, които притичкват по Цариградско.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво стана с "тълкувателното дело", което замрази стотици дела срещу застрахователи за обезщетения по "гражданска отговорност"? Вече 3-та година се чака формално решение, което да размрази спрените дела на пострадали и техните почернени близки!? Явно корпоративното застрахователно лоби и пуснало корени на дълбоко във ВАС за да има такова рекордно забавяне!!! Разследващите журналисти защо не разследвате ВАС за корупция, публична тайна е че компаниите са бутнали пари на съдиите да бавят делото!
68
9
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 12 години
Превенция трябва! Да забранят вноса на дъртите бракми.. че тях обикновенно ги карат едни бойни комплексари пияници, дето за свястна кола нямат пари. При второ нарушение, което би могло да причини тежка катастрофа, отнемане на книжката. С втората линия на метрото в София, такса център. Повече препятствия по пътя които да ограничават скоростта. Иначе, тия които карат като ***, все си мислят че са номер едното... та после като погубят човека, кво кат лежат по годинка/две в панделата?
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
78Иди го кажи на Чочо! Оня, дето се самоуби, а няма барутни частици по ръцете! Не знам кой кого защитава, но вече знам кой убива с униформа на рамене, под ръководството на ГЕРБ!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59 - Ела да ми налагаш нещо със сила да ти натроша канчока бе ***! Ще ми налага насила! Нещастници!
65
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги *** от БСП е в защита на убийците и против строгите наказания за тях. Пожелавам им от сърце да загубят някой близък роднина и прокуратурата да сключи сделка с убиеца за условна, после пак да дойдат да плюят по напълно адекватните мерки, които за сефте ГЕРБ прокарват. Всъщност те го правят само и само от злоба и да наплюят Цветанов, а и защото ги е яд, че те за 4 год. нищо не направиха по въпроса. Нямаха време от крадене, горките.
64
3
 
15
 
! Отговори
samo pitam преди 12 години
Защо се връщате при законите на Т. Живков ...?Нали бяха комунистически ...?А още за колко зокони ,....има да се връщате....?
63
10
 
9
 
! Отговори
Koko адвоката преди 12 години
Тука е пълно с форумни мишки, с малки ***. Зачернените родители намират сили в мъката си да правят нещо, а вие плюете защото през живота си не сте извадили и 50 ст. изкарани с честен труд да си купите хляб. Кърлежи!
62
3
 
8
 
! Отговори
Orido преди 12 години
Господин 65... прочети пак какво си написал... ако правилно го разбереш ще си зададеш въпроса кой аджеба е убиеца.. Дали е шофьора на маршрутката,дали общината.. и каква е вината на тия ходещи по улиците...Когато глобата за пресичане на непешеходна пътека стане 250 лв ,за преминаване на червен пешеходен 350 ,за *** които късат ограждениата между пътнищата щото ги мързи да ползват подлезите -600 лв на човек ..Когато гражданска организация глоби общината с месечни пътникопоток умножено по ..
61
0
 
2
 
! Отговори
BGto преди 12 години
Промените трябва да отсеят безотговорните от тези дето са жертва на човешки фактор. За безотговорните, трябват по-тешки наказания
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65Я млъквай бе *** нещастен! И ти си от пияниците и алкохолиците, дето обикаляте улиците нощем неадекватни и после родителите ви *** като заклани прасета!
59
8
 
5
 
! Отговори
Koko адвоката преди 12 години
"Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар." Може би искате да кажете смъртта не е причинена на пешеходна пътека, тротоар ..., защото най- често смъртта не настъпва на мястото на инцидента, т. е. "на пешеходната пътека". В правото и запетайките имат значение, надявам се няма да се приеме поредния закон с огромна задна порта!!!