Бонуси – върнати, бонуси – приети

В сметката, разкрита в БНБ, са събрани 603 675 лева, пресметна Борисов
Обновена: 7 мар 2012 14:45 | 7 мар 2012 12:01,
289
Бонуси – върнати, бонуси – приети
Снимка: Impact Press Grouр

"Към днешна дата всички надвзети пари от 2009 година досега са върнати", обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите си.

Така за втори път в рамките на две седмици той говори само пред камерите, но не и пред репортерите, които обсадиха днес МС, за да чуят от устата му кой какви ДМС-та е прибрал от настоящите управляващи.

Под прожекторите Борисов пресметна, че в специалната сметка, открита за връщане на бонусите в БНБ, са преведени 603 675 лева, получени от министри, зам.-министри, началници на кабинети и областни управители.

Още по темата
Борисов обяви, че парите все пак са взимани абсолютно законно, защото законите, изготвени от предишните управляващи, са позволявали раздаването на бонуси.

"Не знам дали в историята има случаи чиновници, които са взели законно бонуси, да върнат парите", похвали се премиерът.

Министрите, заместник-министрите, членовете на политически кабинети, областните управители и техните заместници, както и служители на държавната администрация, вече няма да имат право на възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, работни и експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, реши междувременно правителството. 

Предложението е на финансовия министър Симеон Дянков с мотив, че  така ще се отговори на обществените очаквания за прозрачност в държавния сектор.

Борисов допълни, че утре ще бъдат готови данните за това какви допълнителни възнаграждения са взимали предишните правителства.

Борисов даде само един пример с бившия заместник финансов министър и впоследствие съветник на предишния президент Георги Първанов - Кирил Ананиев, който по неговите думи е взел 540 000 лева бонуси.

Министър-председателят призова още Ахмед Доган, Сергей Станишев и всички министри и зам.-министри от тройната коалиция да върнат надвзетите пари.

"Да видим какво ще направят", каза Борисов.

Той обвини предишното правителство, че "са си раздавали пари, произвеждали са милионери", отсече премиерът.

На правителственото заседание той обяви още, че част от събраните пари ще отидат за лечението на болния от левкемия 18-годишен младеж Йордан Стоев.

В последните седмици тече усилена кампания за събиране на средства за скъпоструващо лечение на момчето в чужбина. За специалните процедури са необходими повече от 214 хил. лева.

Премиерът Борисов призова неправителствените организации да отидат при Доган, Станишев и членовете на техните партии, за да съберат и от тях пари за лечението на болни деца.

"Вие, щом сте инициативен комитет, от тука и при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото има там и друг – Чавдар Георгиев - и той е със стотици хиляди и други, при Станишев - за други деца, болни. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7 - 8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят както партия ГЕРБ, поне 7 - 8 милиона, а ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година", обърна се премиерът към членовете на инициативния комитет, който събира пари за лечението на Дани. Част от комитета присъстваше на заседанието на МС днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
ива преди 12 години
бонуси са получавали и Управляващите в БНТ - управителния съвет на телевизията. Нека да върнат бонусите които си раздават всеки месец. защо си траят. тези хора срам нямат, ама как да имат като Качарчев е съветник по финансовите въпроси, а по образование е геодезист, а директорката на финансова дирекция Маргарита Николова е инжинер по професия. Ще вземат с пълни шепи, а бедните хора и болните ще .....мизерстват...
227
0
 
0
 
! Отговори
petar преди 12 години
Качарчев които е взел милиони от МФ, а сега източва БНТ заедно със своята свита във финансовата дирекция на БНТ, само петни имиджа на Бойко. Такива хорат нямат място сред управляващите те са за разследване! БНТ е под ръководството на партия АТАКА -бюджета на БНТ се управлява от най-голямата АТАКИСКА - Маргарита Николова.
226
1
 
0
 
! Отговори
Депутати преди 12 години
240 броя милионери, бълха ги ухапала с тези смешни за тях 600 бона - НАШИ ДАНЪЦИ!
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко Борисов капиталист ли е, или комунист?Помислете!!!
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnnogo skoro she si izqde6 glavata moje6 da si siguren v tova popolise
223
0
 
2
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 12 години
Колко е взел Цветанов и кога ще ги върне.Станишев итой раздал бонуси на пенсионерите по някакви жълти стотинки, а той и обкрръжението му колко взеха че станаха милионери в евро. Всичките са маскари както казва поета.
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 280"При тройната коалиция и аз вземах бонуси(от частна фирма),но откакто започнахме да стягаме коланите забравих за бонусите като вярвах,че за всички е така"ее, ти пък! в нашата фирма, която е частна, се дават бонуси, не сме затегнали толкова коланите!
221
1
 
1
 
! Отговори
прецакана преди 12 години
Б.Б.да не ми замазва очите,че е свършил някаква работа с тези върнати бонуси.При тройната коалиция и аз вземах бонуси(от частна фирма),но откакто започнахме да стягаме коланите забравих за бонусите като вярвах,че за всички е така,а то какво излиза.Егати и двуличниците.Не ги понасям вече.
220
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Дянков каза по телевизията, че 2011 са събрали 33 милиарда данъци и изхарчиха и 2 милиарда от резерва защо не им стигали парите - ОБЩО 37 МИЛИАРДА ИЗХАРЧЕНИ. Бюджета на държавата беше само 29 милиарда за 2011.КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА ОТ 5 МИЛИАРДА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ РАЗХОДИ ????Гербарите надминаха и БСП и ДПС и НДСВ, а простия народ спи ли спи.Тука се разправят за някакви бонуси а никой не казва за МИЛИАРДИТЕ.
219
0
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Не ме гледайте какво правя а слушайте какво Ви говоря! Нужно е да стягаме здраво коланите и затягаме бюджета защото пицата е малка и върху нея няма нищо ! Аз пък се чудех защо от Европата ни се карат че бързо сме вдигали заплатите си - 699лв. била станала средна заплата като около мене само безработни и бачкатори за по 300-400 лева а то някои "богопомазани" си "праскали" бонуси за по 10000 месечно. Така че Не ме гледайте какво правя а слушайте какво Ви говоря! Не съм фен на предишните но....
218
0
 
2
 
! Отговори
бау преди 12 години
стига с тези политически определения- герберисти комунисти и т. н.Всеки който проявява алчност на гърба на народа трябва да бъде публично порицан и то по именно.Ако има престъпление независимо от поста който заема да бъде съден.
217
0
 
4
 
! Отговори
Гичка преди 12 години
Браво на Станишев! Вдигна двойно, пенсиите и заплатите, 8 млрда резерв остави, заслужават си бонусите!Като искат герберите да сравняват това:Eдните взимаха и пълниха резерва, другите взимат и празнят резерва! Едните увеличиха пенсии и заплати двойно, другите замразиха пенсии и доходи. Едните намалиха външният дълг до рекордни стоности другите, увеличиха за пръв път от Виденов насам външният дълг като вземат заеми под формата на ДЦК! Едните намалиха безработицата до 4% другите увеличиха безработицата до 12%!
216
0
 
0
 
! Отговори
bord преди 12 години
Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини наприм
215
0
 
1
 
! Отговори
борд преди 12 години
Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни. Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система
214
0
 
7
 
! Отговори
Станишев виновен си преди 12 години
Пак Станишев виновен ,защо е приел такъв занон ааа защо. СТАНИШЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕВ ЗАЩО БРЕ ГЛАВАНАК ТАКЪВ си приел такъв закон ,че сега Бибитко да става за срам. Борисооов , Борисов ти на Станишката и на малкият пръст не можеш да седнеш ,до като той управляваше във коалиция и не се оправдаваше като теб във тебе е цялата власт и все другите те са виновни. При Станишев не усвоени еврофондове народа сит. При Бойно усвоени еврофондове народа граладен ,мизерен едва оцеляващ - парадокс но факт
213
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези, които са много умни малко да помислят защо при предишното правителство, което е въвело практиката с бонусите, не са казали, че взимат бонуси.И защо не ги върнат.
212
1
 
12
 
! Отговори
ЛЪЖЕЦ преди 12 години
Борисов обяви, че парите все пак са взимани абсолютно законно, защото законите, изготвени от предишните управляващи, са позволявали раздаването на бонуси.------ Борисов никой не твърди обратното,но ти когато пое власта каза че ще управляваш открито и няма да приличате на предишните и във условия на криза никой нйма да вземе и стотинка над заплатата си и хората ти повярвяхя и гласуваха за твоето управление ,а сега тя каква стана по дани на СДС 86 000 000 лв раздадени бонуси това е без коментар
211
0
 
7
 
! Отговори
до 269 преди 12 години
Е да върнат, та да върнат...Па и тия да не ги връщат, ако направят резерва 8 млрд, да вдигнат пенсиите(2010 и 2011 незаконно не са вдигани), да докарат 20 млрд евро чужди инвестиции, да намалят безработицата и фалитите на фирми и да вземат още толкова бонуси бе.
210
4
 
4
 
! Отговори
до 267 преди 12 години
е кво, сега да не връщат нищо комуонанистите ли? щото те толкова си могат, това им е в кръвта - да краднат. като ***. и няма какво да ги съдим, милите, щото краденето им нещо като етническа особеност... само че, в техния случай политическа...
209
1
 
3
 
! Отговори
aaaa преди 12 години
eeeeiiiiiii eto zashto vsichki iskali da rabotyat v darzhavnata administratsiya....hahaha...az pak si misleh tam zaplatite sa malki, no to bonusite sa si OK...