Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
10
 
! Отговори
въй преди 12 години
"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.Наглостта на комунистите няма граница! А когато пък става дума за крадливата Масларова-тогава..Вальо топлото все едно е неук чирак спрямо нея.Вие забравихте ли-Стара загора,ремонта,който излизаеш 3 500 лв.на квадрат!!!Ремонт!!!Мерзост!
12
8
 
17
 
! Отговори
Прослужено време преди 12 години
.Честит ти 8-март.Герб е гроб
11
3
 
11
 
! Отговори
Явно преди 12 години
Явно с Бойко няма да стане..... Вживил се е в ролята на някой велик държавник или не дай си боже на Батман.Незнам с какви розови очила гледа но народа му е де юре НАЙ БЕДНИЯ В ЕВРОПА !!!Защо повече да си губя времето да обяснявам след като фактите говорят.Хиляди фирми фалираха заради социалната политика на това управление.Няма партии има Либия -2.
10
1
 
18
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Разговор с Бога Сънувах, че разговарям с Бога.- И така, искаш да говориш с Мен? пита ме Той.- Ако имаш време отговарям.- Моето време е вечност. Какво искаш да Ме питаш?- Какво най-много те учудва в хората? задавам Му въпрос.Бог отвръща:- Че толкова бързо им дотяга детството. Бързат да пораснат, а после много искат пак да станат деца. За да спечелят пари, погубват здравето си, след това ги харчат, за да го оправят.Взират се със страх в бъдещето и забравят за настоящето, така не живеят нито сега, нито после.Живеят като че ли никога няма да умрат, а умират сякаш никога не са живели.
9
1
 
12
 
! Отговори
jitan преди 12 години
Народ и управляващи ще делят на половина ...пицата за едните,а кутията за другите !!!
8
7
 
13
 
! Отговори
Да попитам преди 12 години
Божееее,Божке!Айде обяснете ми ако можете, къде е разликата между сегашни и предишни?Освен, че ония ни стрижеха, а тези направо ни дерат.А за херр Флик, Бойко и Цвъчко...не ми се говори.ОТВРАТ!
7
6
 
33
 
! Отговори
Масларова преди 12 години
Имат още много да работят, докато стигнат моите постижения от 11 милиона лева за ремонт на социален дом!
6
8
 
14
 
! Отговори
морски преди 12 години
Дянков,твойта семка колумбийска!!!!!!!!!!
5
12
 
10
 
! Отговори
Бимбо преди 12 години
Най-добрият "комунист" е мъртвият "комунист"-нема угода на тия евсиновградски ***- врещяят имало раздадени бонуси-връщат ги,още повече врещят,гадна,нагла,лицемерна,алчна пасмина !
4
2
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Интересното е,че всички...държавни служители в...работно време,участват в различни комисии,изнасят лекции,консултират куцо и....сакато и за това,им се начислява допълнително заплащане.Ами кога си...изпълняват преките служебни....задължения,в услуга на данъкоплатците,които им плащат...масрафа.Като имат толкова...свободно време,да ги намалят бройките на...половина джанъм и който иска да печели от...консултации,да излезе на свободна...практика;като Доган на пример,аа забравих,че той беше и дупетат.
3
11
 
25
 
! Отговори
сабр преди 12 години
евала *** от ГРОБ!!!Заплатата на един държавен служител в администрация юрисконсулт - 470 лв. Сметка за парно за месец януари в двустаен в София - 447 лева.Очаквайте мотивирани, квалифицирани и усмихнати и вършешти работа служители в администрцията!!!! Също и некорумпирани!
2
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Е къде са тези наречени "СИНДИКАТИ-мълчат като мишки,защото и те са ту в управата на ЗК,ту на друга ясла-Къде е Пламен Димитров-това кречетало-сега мълчи-нали жена му е на добра заплата в НАП-ПАК ДА ИМА ЛАПАНЕ НА НАШИТЕ ХОРА-отврат
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Седянков! Честит осми март, мацко!