Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
13
 
! Отговори
Тия преди 12 години
биха всички рекорди! Верно че много помия си излива върху тях и от червените им братя, ама и те са с поведение на слон в стъкларски магазин!
172
1
 
13
 
! Отговори
гадняри преди 12 години
Точно заради новите касови апарати които трябва да се свържат с НАП аз няма да си размразя фирмата понеже това си е изнудване.ББ и неговата клика докараха най най най най най голямата мизерия по Българските земи , щом и в София го усещате значи смятайте как е по северозапада.И в този ред на мисли да си раздават 125 милиона бонуса а пенсионерите нямат пари за най най най елементарни нужди , храна , лекарства и данъци ..... За какво говориме? Няма да останещ в историята ББ.Тиранин !
171
0
 
8
 
! Отговори
otvorko преди 12 години
Хайде да видим как чиновници, назначени по времето на д-р масларова висят по постовете си и вземат ДМА и бонуси/вероятно за перли, като нея/...Всъщност, голяма част от тях се набутаха в ГЕРБ за да смучат горните облаги. Имам позната, промотирана от НДСВ в това министерство през последните дни на предишната коалиция. Започна да се целува с един "великан" с позиция в министерството и избягна предишните съкращения. Сега взима пари отЕС за втора заплата и "тайно" е консултант на "наш'те" хора!
170
0
 
8
 
! Отговори
МОНА преди 12 години
ХА, ХА. ЩЕ МУ ИЗМИСЛЯТ НОВО ИМЕ.
169
0
 
17
 
! Отговори
иво преди 12 години
Само не разбрах ,защо има 240 депутата на заплата ???
168
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тази защо не е в затвора?!
167
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С две думи: узакониха беззаконието. Бонусите за държавните служители станаха задължителни. Малки суми, но редовно. Марката е ГЕРБ. Затова няма да има индексации на заплатите, няма да има увеличение на мизерните пенсии.
166
28
 
13
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Бойко е ПЪРВИЯТ ПРЕМИЕР от 22 г. насам,който СЕ ОПИТВА да озапти партизаните!Под партизани разбирайте присламчващи се към всяка власт "клиенти"(тая думичка позната ли е на сините КРАДЦИ?), които отиват там ДА КРАДАТ! В България има 100 и повече годишна традиция ДА СЕ КРАДЕ от държавата! И Костов НЕ НАПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Спомнете си "Следвайте ме и ще ви направя богати..."! НИКОЙ ДОСЕГА не си мръдна пръста да спре партизанлъка. Напротив,идването на власт се празнуваше с фойерверки!Жив свидетел съм за синовете на Масларката 2005 г. в с.Лозенец, на морето. Където имат хотел - Тарфа бийч. Половинчасова заря! А враговете Борисови е време да замълчат! Колкото повече калабалък правят, толкова Борисов излиза по-силен! Показва РАЗЛИКИТЕ С ПРЕДИШНАТА КРАДЛИВА ***. Като Феникс е...Та докато Бойко води такава политика(доста умело и популистки,между другото) той НЯМА АЛТЕРНАТИВА! И ще печели избори колкото си поиска, и докогато си иска. Въпросът вече е може ли да постигне КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО на следващите избори?
165
1
 
18
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 12 години
Защо се радвате толкова? Случайно да сте прочели по надолу, че махат и клас прослужено време, което засяга не само държавните служители, а всички?
164
2
 
22
 
! Отговори
Митничар от Столична преди 12 години
Монкиша: "За 2011 г. извън брутната им работна заплата, служителите са получили средно месечно по 397 лв. допълнително материално стимулиране, пише в писмото"Монкиш, малко си нагъл!За 2011 г. моят и на останалите 500 човека среден размер на ДМС /бонус/месечно е в размер на 120 лв., а на г-н Танов е 20000 лв. "И те там некъде" стават 397 лв. средно.Това е като: Аз, жената и трите ми деца, пием средно по 100 мл. водка на човек и пушим по 10 бр. цигари на ден.
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но раят за корпорации, олигарси и мафия ще пребъде във вековете
162
0
 
16
 
! Отговори
ОТНОВО ПИТАМ? преди 12 години
Кога ще събарят на крал Кирил Рашков ---НЕЗАКОННИТЕ палати.........в с.Катуница?
161
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо точно, ясно и конкретно! Всяко нареждане има вратичка за преразпореждане. Да измислят закон който да спре *** развъдник немогат но могат да се бутат за бонуси и възнаграждения,Нахална ***, Мафията е в София.
160
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
83+18+18=119 ??? Е какво са приели като НЯМА КВОРУМ?
159
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И са кво гербери? Първо крадохте, после лъгахте, накрая мазахте, а сега се правите на реформатори!Няма по-долна *** от вас, надминахте ***!
158
1
 
11
 
! Отговори
само в Бг преди 12 години
Който дойде на власт:"СТЯГАЙТЕ ---КОЛАНИТЕ "----ДОКОГА БРЕ,.... *** ?
157
14
 
6
 
! Отговори
БОЙ за СВОБОДА преди 12 години
САМО ГЕРБ ЕВАЛА ДЯНКОВ САМО ТАКА НА ТИЯ *** ЧИНОВНИЦИ,КАКВО БЕШЕ ТОВА ОГРАБВАНЕ НА НАШИТЕ ПАРИ ВЗИМА 1500лв.,А СИ ДОКАРВАТ по 10 000лв.БОНУСИ НА МЕСЕЦ....
156
1
 
14
 
! Отговори
разгневен преди 12 години
Защо да не засяга политическите кабинети?Те взеха - откраднаха най-много бонусчета!Ненормални действия отново в лицето на управляващите!
155
3
 
10
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
този "квалифициран" кадър като са му малко 380 лв да напусне и да отиде в частния сектор..........
154
7
 
4
 
! Отговори
до Масларова преди 12 години
Другарко,точно вие наложихте ,...за 20годишното си нагло управление ---ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ----силикон,цици,чалга,алкохол,дрога ,убийства,изнасилване ,самоубийства,БОНУСИ,БЕЗНАКАЗАНОСТ ,....СПОРАЗУМЕНИЯ и УСЛОВНИ ПРИСЪДИ !РЕЗИЛ за вашето нагло появяване в парламента и Бг!