Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази Масларова защо не е в затвора за злоупотреби?
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на стачка
151
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам назад ли вървим или към Европа или заедно с нея летим към бездната но ако оцелеем социализмът рано или късно ще се върне и за либерал-талибаните ще има нов Народен съд
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 68 години започна национализиране на частното имущество. Аз го напричам кражба на некадърниците,Преди 20 години започна приватизация на държавно имущество със старите комунистически закони. това дава възможност за поява на мътни води в които се ловят големите риби
149
0
 
20
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
-г-н.Борисов , кога от ЕС ще ни отпуснат парите който похарчихте около строителството на магистралите ?????
148
1
 
23
 
! Отговори
по-голяма заплата! преди 12 години
Критериите за бонуси - която си разтваря краката, ще получава по-голяма заплата!
147
3
 
19
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
г-н.Борисов - кога ще режете лентата на магистрала Тракия , че лятото наближава а доколкото си спомням 2009г. обещахте да пътуваме по магистрала до морето през 2012 г. ????Много ми е интересно защо спряхте да говорите за магистралите ????
146
3
 
7
 
! Отговори
МНОГО ЗАБАВНО преди 12 години
"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.
145
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ ДНЕС ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ОБЕЗГЛАВЕНА В ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ - А СЕГА ПОЗНАЙТЕ КАК ЩЕ РАБОТИ АДМИНИСТРАЦИЯТА - НИКАК - ОТ ДЕН ДНЕШЕН НАТАМ КОРУПЦИЯТА ЩЕ ПРИДОБИЕ НЕБИВАЛИ РАЗМЕРИ - ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА ЗА 380 ЛЕВА НА МЕСЕЦ,И ТО КФАЛИФИЦИРАН КАДЪР С НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ !!!
144
1
 
18
 
! Отговори
Гарантирано преди 12 години
Край на рая с бонусите за държавните служители - начало на рая с бонусите за партийните другарки и другари! Гарантирано от ЕТ "герб"!
143
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно защо по времето на тройната коалиция Масларова не задаваше такива въпроси...
142
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интерсно защо почти всички капиталисти поставят опита на първо място сред изискванията за работа след като той няма значение и е "остатък от социализма"Но как може изобщо да се разсъждава толкова вулгарно-прагматично. Класа е един вид материално изражение и продължение на почитта, уважението което от най-древни времена се е отдавало на опита, мъдростта (вярно много по-силно изразени в източните отколкото в западните общества). Или целта е точно ликвидиране на останките патриархалност и морал?
141
2
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Браво на кака Еми! Много я харесвам.
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ьаргарет тачер е посветила живота си в борбата против комунизма.
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички държавни администрации се влиза само с връзки.Ако някой си мисли че като има образование може да се вреди, яко се лъже.Нямаш ли политическа протекция или познат на шефа можеш да си изкараш теста за отличен и на интервюто пак ще те прецакат с 1-2 точки и ще си назначат техния човек.А заплатката и оценката като ти я прави нашия човек пак си взимаш месечно по 600-700 кинта без да се скапваш от работа.Ако тия рапони се яват на тест в частна фирма са аут от живота щото са *** масово!
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Масларова хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххаахахахаххааххаха скрий се!
137
3
 
7
 
! Отговори
р. преди 12 години
ония 1.1 милиона , а сегашните 50 милиона !!! А кажи кое е по-голямото число ? ***
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид...******вида ще бъде по хубав2. онусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата,...*******Ммм да ! Като си вдигнат три пъти основнаа заплата и работата е готова3. Тези от София ще хапват от меда около София ще се облизват а народа ще преглъща на сухо
135
2
 
16
 
! Отговори
край преди 12 години
Хора,спрете да се противопоставяте само на политически принцип.Това ,което правят засяга всички! Ще вземат всичко от хората!Сега вземат и "прослуженото време" на бащите ви!Ще го дадат на юпита и секретарки! Народе, осъзнай се!Търси си правата! Те са там ,защото вие сте ги изпратили да защитават вашите интереси , а не да експериментират докога ще издържите! Народът е фалирал, държавата рухва , а вие- мислете за децата си!
134
0
 
9
 
! Отговори
от алооо преди 12 години
обясних ви че живеете във ФЕОДАЛНО ОБЩЕСТВО-вие пак търсите генерали партизани-ама такива ви управляват в момента бе гьотферени-демокрацията не сме я докоснали още-КАПИТАЛИЗМЪТ пък изобщо не сме и чували за него-ДЕМОКРАЦИЯТА СЕИЗВОЮВА НА ПЛОЩАДА.никой не тия носи вкъщи на тепсия.както виждате развитите общества помагат на народи които обаче показват че искат смяна на статуквото.а на нас как да ни помогнот като не сме узряли и не показваме че искаме промяна.това ви е за домашно мислете