Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
И да ти спрат Еврофондовете.............. браво .Гарван гарвану око не вади.
112
5
 
12
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Масларова тръгнала акъл да дава Боже ,Боже.Да взема мотиката ,че да я шибна един път в простата тиква крадлива.
111
1
 
9
 
! Отговори
kire liberalo преди 12 години
Много ми е интересно какви бонуси получават в БНБ, КФН, КЗК, КЗП и хиляди други знайни и незнайни агенцийки и комисийки.... Но там е табу, никой не казва. А всички харчат пари на данъкоплатците....
110
3
 
12
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Където е имало ---ХУНТА ,ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ,...нещата са се оправили ,....доказано е на практика !
109
0
 
11
 
! Отговори
до 121 преди 12 години
Да вземат ,ама защо за нас няма нищо ,а само ни повтарят :"Стягайте коланите",докато ни изкочат очите ,за да не ги виждаме!?
108
0
 
11
 
! Отговори
....? преди 12 години
Защо в Бг парламент има доста "заслужаващи затвор ''---депутати ,а още не са там ?
107
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен пък ми е интересно ББ като главен секретар на МВР колко бонуси е взел ?
106
1
 
13
 
! Отговори
алооо преди 12 години
раята -това не е КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ--набиите си го в тъпите кратуни.това е ФЕОДАЛИЗЪМ--а какво е феодализъм --чуквате в GOOGLE и той ви обяснява всичко-смехът с бонусите е че тях ги има само в нашето ФЕОДАЛНО ОБЩЕСТВО -за да бъдат предани чиновниците на партията раздаваща бонуси.Никъде в западният свят няма такова животно-има заплата-и точка.
105
0
 
13
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Общинарите в Бг ,са най-скритите лимонки ,за всяко решение ,...има доста и за всички ---под масата ,на тъмно!Общински имоти ,озеленяване ,детски градини ,площадки,асфалтиране на булеварди,улици, паркове,тържища,пазари ,...от всякъде ----ТЕЧЕ ЛИ ТЕЧЕ!Според техните документи ,София е асФалтирана /цялата/,поне 10 пъти ,за 20г.......!Резултатът ------нито асвалтирани улици ,нито парите ги има ----ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ПОВСЕМЕСТНО И ВЪВ ВСИЧКО -----
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия двамата дето цял ден праскат минуси и от време а време се изсерат на метеното не се ли умориха? Абе починете се малко ши са преуморите Бойко ще остане хептем без поддръжка!
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реформи трябват не само за бонусите, реформи трябват в Държавната администрация на средно ниво на управление.Там не е пипнато почти нищо и продължават да деребействуват такива "ръководни кадри", че може на ГЕРБ ум да им зайде...Докога?
102
10
 
12
 
! Отговори
Вигенин преди 12 години
Честит 8 Март любими Станишко! Честит 8 Март и на всички форумни ***, които със Стахановски, комунистически плам и днес надуват *** на Бат Бойко!
101
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ех- тая Масларова!Още и са искат сгепани милиончета и хотелчета!
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЯЛАТА ПРОМЯНА Е ЗА ДА СЕ НАСЪРЧАВА КОРУПЦИЯТА И ТЕЗИ ПО-ОТГОРЕ ДА ДЪРЖАТ ОЩЕ ПО-ИЗКЪСО ТЕЗИ ПО-ОТДОЛУ :)) А С ОЦЕНКИТЕ ДА МОГАТ ДА ГИ КАРАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ТЯХ, Т.Е. МАФИЯТА, НЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!
99
8
 
19
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
С ТОЗИ СИ ЗАКОН ГЕРБ ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕМИНАХА В ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ - НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ 2013 Г. ГЕРБ ЩЕ СА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА !!!!НА МЕН ЛИЧНО НИКАК НЯМА ДА МИ ЛИПСВАТ !!!
98
10
 
8
 
! Отговори
БСП квичи на умряло преди 12 години
Е, това е единственото правителство, което има воля да прави нещата както трябва. За съжаление толкова неща не са както трябва и има сериозно противопоставяне от чиновниците на държавна хранилка и от поддръжниците на статуквото от БСП. Това е ситуация, в която трудно могат да се постигнат бързи резултати, от което и да е правителство, но е видно, че има резултати и движението е само напред и към по-добро. Чуя ли от БСП да *** на умряло, значи нещата отиват към по-добре.
97
3
 
9
 
! Отговори
алооо,Бг преди 12 години
Не разбрахте ли?Дянков е посегнал на ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ,и сега трябва да намери кинти за да го запълни......това е наказуемо!
96
2
 
12
 
! Отговори
до 106 преди 12 години
Едно е да вземеш бонус в условията на ръст от 6-7 % на БВП и увеличение с по 1 млрд годишно на фискалния резерв, съвсем друго е да го вземеш при спад на БВП и стопяване на резерва
95
2
 
8
 
! Отговори
Мартина преди 12 години
Тази държава част от световната цивилизация ли е или не? Стига сме говорили за държавните служители като за общински писари от турското робство. Тове все пак са високообразовани хора от чиито познания се нуждае цялото ни общество. Представете си хала на държавата ни само без лекари, без инженери, без учители и т.н.Няма по-голям тормоз от това да чакаш всеки месец началникът да те оцени чрез заплатата. Дошло е време Дянков да реализира идеите си на друго място.Днешната хавра в държавата е ужас
94
3
 
7
 
! Отговори
до МАСЛАРОВА преди 12 години
ПолитиЧките като ТЕБ ,СА ....за РЕЦИКЛИРАНЕ ?За 22г., "доказахте" че не ставате за ---нищо!Само ---далавери,това успяхте да наложите в Бг !