Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
0
 
! Отговори
запознат преди 12 години
агенция пътна инфраструктура? управителен съвет - всеки месец трикратния размер- по закон директори на дирекции началници на отдели експерти секретарки шофьори всеки месец награда в размер на една заплата- по закон
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре една служителка с 20г стаж няма да получава за клас ,но няма да получи и увеличение защото няма да бъде изрусена,с къса поличка като манекенка,защото повечето държавни служителки са такива ,но държавата ги издържа ,плаща пътя и осигуровки!Докога ще съществуват такива различия и хората които не са държавни служители си плащат пътя работят в едни институций и вземат 1/3 от техните заплати!
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а държавните служители кога ще започнат да си плащат осигуровките
190
0
 
3
 
! Отговори
бау преди 12 години
Висши държавни служители от министерства нои.нап.нзок болници общини и.др.освен да разпределят пари по между си какво друго правят.
189
1
 
1
 
! Отговори
27 Години преди 12 години
Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. в 21:31 ч. от турски терористи, посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влак 326 по линията Бургас-София.Турски терористи поставят бомба във вагона за майки с деца на влак 326 по линията Бургас-София. Тя е с часовников механизъм, часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново.
188
0
 
1
 
! Отговори
бау преди 12 години
Спасов от правителствена болница взимал месечно 15000лв. бонус.В същото време резултатите от трансплантации които извършват са отчайващи на всичко отгоре нямат и необходимото разрешение за тези дейност.Батака навсякъде е огромен.
187
0
 
4
 
! Отговори
прост служител преди 12 години
Дянков,дай ми твоята заплата и ми вземи мижавите пари за прослужено време!!!Халал да ти са!!!
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютен цирк е това което правят. Маскират се като добри и с някви нормални заплати ама да не мислите че те не взимат бонуси... взимат си и още как ама трябва да се направи скандал за да се покаже че правителството е против тея бонуси което е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРОДИЯ
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега съм на 49 г. имам да работя поне до 68 г., защото посмъртно няма да извадя пари за да си купя стаж, затова, че съм учил висше и съм харчил парите на родителите си. ГЕРБ ме прецаква с прослуженото време. Същото важи и за жена ми. Та и двама 20 г. ще търпим финасови загуби и ще духаме супата заради тия гнусни и некадърни мутри. Затова догодина цялото ми четиричленно семейство ще гласува срещу политическата *** наречена ГЕРБ. Ще гласувам за онази партия, която ще уважи прослужени стаж.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички компании по света (частни и държавни) служителите, които работят от много години в компанията са оценени в заплащането и за това. Ако не стават, просто нямаше да стоят толкова време в компаниите. Нарича се лоялност към компанията. Че у нас му казват "ДМС за прослужено време" няма особено значение.
183
0
 
1
 
! Отговори
ттт преди 12 години
"може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения"На масларова дори и това няма да и помогне.
182
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Кой подписа споразумението за шистовият газ. Кой подписа ACTA и се отметна,а?Добре свършена работа, пак.И тук не става дума само за бонуси.Утре другите , които ще управляват , пак ще ни пишат за подкупи и злоупотреби!
181
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Кой създаде кризата с дървесината???М.Найденов.Пусна ги на свой хора , чрез Стоковата борса и сега ги забрани. Защото стана скандал.Как се стигна лекарствато да поскъпнат толкова много? Къде беше М-ра на Здравеопазването и шефът на НЗОК.Сега могат само да си прехвърлят вината, нали? Но си лапнаха бонусите, за добре "свършена"работа. И сега какво? Ще задължат производителя да продава на по ниски цени,а?Ама нали разбираш , че този производител е и дистрибутур и продавач и по веригата-нагор
180
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Разпутин,ти си един ограничен герберист. Министрите и чиновниците на това правителство , създават проблеми , след което ги оправят и взимат БОНУСИ.Кой предизвика кризата с яйцата??? М-р М.Найденов. Само преди два месеца , зачви , че в турговски веиги са открити полски яйца , без щемпел на "щастлива " кокошка и накара да се унищожат!!Унищоьиха и нашите нещастни кокошки. Как така,Полша-член на ЕС произвежда и изнася такива яйца,а ние-не. Сега пак моли поляците да ги внасят ,а???
179
0
 
1
 
! Отговори
bo преди 12 години
Прочетете коментар :194 и няма какво много да му мислите. Прав сие човека!
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Масларова може да говори ЕДИНСТВЕННО от килията в Сливенския. Бонусите не са лошо нещо, но за частна компания, с повишена печалба. В сегашната ситуация бонусите са АБСУРД! Тройната коалиция също ТРЯБВА да върне взетите пари, понеже се провалиха. В годините преди кризата, позволиха Румънската икономика да ни изпревари, ЕС да спре средствата,защото се оляха да ги крадат, и не повишиха доходите на населението..НИКАКВИ бонуси до: 500 лв мин/1500 средна заплата, 5% безработица,Доган в затвора
177
3
 
6
 
! Отговори
До Дянков -откровенн преди 12 години
Дано хванеш рак.
176
0
 
11
 
! Отговори
Танковете да дойдат преди 12 години
Отново го отнесоха работещите служители ,като ги наказват с премахване на клас прослужени години.Едно време калфата в занаят взима заплата но на майстора се дава по-голяма заработка.ГЕРБ наказва майсторите,че ги уличиха за кражба на пари по политическа линия.
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрах защо се премахва клас прослужено време,което ще засегне обикновеният беден българин?Или така ще си набавите постоянните 30% към Вашите заплати?Че това вече на нищо не прилича!Правителството трябва да си подаде оставката НЕЗАБАВНО!
174
0
 
10
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Като гледам този от снимката, хич не му вярвам. Моралните герберчета ще си намерят други начини да си пълнят гушките.