Най-практикуваната политика у нас е тази на оцеляването

Политическото поведение е сведено до потушаване на проблеми
12 мар 2012 11:51, Елка Василева
32
Най-практикуваната политика у нас е тази на оцеляването
Най-практикуваната политика в България е тази на оцеляването. Снимка: архив, Булфото

Най-практикуваната политика в България е тази на оцеляването. Така поне излиза от прегледа на вестникарските заглавия. Няма обсъждане на политики, но затова пък се пише за всичко, свързано с недоимък или поскъпване, пише Дойче веле.

Последните дни са шампиони в това отношение – съобщенията гласят, че поскъпват едновременно яйцата и паркирането в София, а предстои и поскъпване на хляба; че миньорите не получават заплати, майчинските са намалели, безработицата се е повишила с половин процент за един месец, а и все така няма пари за служебни адвокати. При това обзорът не е изчерпателен и не включва истинската тема номер едно в дневния ред на страната – получаването на бонуси в различните министерства.

Специфичният български нюанс

Бегъл поглед към вестник „Монд” показва, че новината за поскъпването на бензина е на далечното 17-о място, понеже по-предните места са заети от теми като по-нататъшното развитие на Европейския съюз, предстоящите президентски избори във Франция и ситуацията в Испания, където се очаква обща стачка през март. В „Гардиън” положението е подобно – новините идват от Франция и САЩ с техните предизборни кампании; пише се също за това, че църквите търсят обединение помежду си, за да се противопоставят на еднополовите бракове; или пък за това, че в мюсюлманските общности на запад все така съществува феноменът на принудителните бракове.

Без думи

Както каза наскоро една езиковедка, време е да измислим някаква дума, която да не звучи като „криза“, понеже не е възможно Франция и България да ползват една и съща дума, за да определят състоянието, в което се намират. Двете страни може и да са в криза, но това твърдение със сигурност не означава едно и също нещо. Българската криза има специфичния нюанс да не води до изработване на политики, нито до търсене на някаква, пък била тя и краткосрочна визия. Потокът от катастрофални съобщения за обедняването в България е политически проблем не защото такива новини са се състояли, а защото нито една от тях не успява да излезе от рамките на съобщителната сфера, да намери адекватния си контекст и да провокира дебат.

Купете си китайски флекс!

Напротив: политическото поведение е сведено предимно до потушаване на непосредствения проблем. Сякаш драматичните финансови новини са някакви природни бедствия, с които човек може да се справи само, ако умее да плува.

Нищо чудно, че този политически подход среща равностоен отговор в пресата, която съвсем насериозно препечатва съвети от форумите за това как да „излъжем“ синята зона за паркиране в София – като използваме например всеки талон за паркиране десетки пъти с помощта на симпатично мастило, или като си купим китайски флекс и разрежем скобите, с които е хваната колата ни...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: оцеляванеполитики
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
трол преди 12 години
айде стига глупости, че ми писна да чета как българския народ мизерства! вижте кво е положението в Африка и стига сте говорили глупости .. да те чули в бг някой да е умрял от глад? цялата ни работа е такава, работим колко да не умрем и после пищим, че нямаме пари .. еми образовайте се, работете, а не само да пищите искаме социална политика! не може всички да седите и да чакате държавата да ви помогне и да ви дава пари да оцелявате! цялата ни работа е такава ..
20
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 12 години
ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА!!!МИЗЕРИЯТА РАЖДА СКОТОВЕ!!! СТРАХУВАЙ СЕ НАЙ МНОГО ОТ НАРОД, КОЙТО НЯМА КАКВО ДА ГУБИ!!!ВЪВ ЦАРСТВОТО НА СЛЕПЦИТЕ, ЕДНООКИТЕ СА ЦАРЕ!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
истината е че колкото работиме и каквато ни е производителността толкова получаваме
18
1
 
12
 
! Отговори
асд преди 12 години
Няма родолюбци в парламента и министерствата, поне не на значителните постове. Идват някакви големи мозъци учили "на запад" и ние си мислим, че ще работят за народа си. Как да стане това след като те не припознават българския народ като свой, те идват с определени поръчки от Световната банка. Така беше и с Николай Василев и в Милен Велчев и сега със Симеон Дянков. Те са много умни хора но работят срещу България, за това по-добре на тяхно място да са по-скромни финансисти но родолюбци.
17
0
 
23
 
! Отговори
bobix преди 12 години
Абе не само политиците живеят на наш гръб. Списъкът е дълъг. Аз като работещ в частната сфера пряко осигурявям: политици и всички работещи в бюджетната сфера, здравно осигурявам и майчински на неработещите роми, докато аз самия не мога да си позволя деца, плащам пенсиите на моите родители и на родителите на емигрантите, вкл взимани от данъците ми. Поне да се връщаха парите пак при мен, а се оказва, че издържам и чужденците с техните хипермаркети, телекомоникации и енерго дружества. ИЗНЕМОГВАМ!!!
16
1
 
25
 
! Отговори
! преди 12 години
Абе- тези какво все се позовават на българската преса? Нямат наблюдатели тук, не виждат ли, че българина къса от себе си, за да нахрани децата си, а старците мизерстват?! Няма ли наказателни глоби за такива случаи за самозабравилите се политици или има само членски внос и договорки под масата?!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сивата икономика процъфтява в ненормална държава , ръководена от недоучени мутри и хора без морал !
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
срам и нищета.бабо,бабо
13
1
 
24
 
! Отговори
От 15 преди 12 години
Искам само да вметна , понеже познавам писачите тука и техните навици . За протести е нужно адекватна организация а такава няма . Плюс централизацията е направила така , че хората от провинцията в средно големите градове просто да няма възможност да дойдат в Сф , с какви пари , ако имат работа да я напуснат , да не могат да си намерят отново с месеци , с какво ще живеят. Друг въпрос , като ги смъкнем тея кого ще сложим !?! Нещата не се свеждат просто до един митинг , мн по сложно е ...
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската криза има специфичния нюанс тя е вечна
11
0
 
20
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Ей такива като теб са ми най смешни . Гърците им наляха милиарди опростиха им милиарди , само и само мерките да не са толкова солени . Всеки средностатистически грък има сметка в банката с по няколко хиляди евро !! Това , че държавата раздава на поразия бонуси 13-ти заплати и т. н. , а не могат да си съберат дължимите данъци и затова боксува яко . Така е продължавало мн години , но са го прикривали от кредиторите и от ЕС , но нищо не е вечно . Гърците продължават да взимат повече пари с пъти ..
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Потънахме до дъно, не са споменали за високите цени на лекарствата и сделчиците в НЗОК... не е за вярване за отрицателно време как ни закопаха до краен предел. Как ще се оцелява в тази страна не знам...
9
0
 
15
 
! Отговори
МИМИ преди 12 години
Тази снимка на унилата баба -често се появява в дира. Но без резелтат за оправяне на нещата. Вдигнаха пенсията със 9 лева- а яйцата със 0.20 ст. Бонус и трябва на бабата- като каките за да оцелее. Но за Великден тази бабка ще хапне 1/4 от яйцето и 1/18 от агнешката плешка за това и стигат паричките.АМА БОНУСИТЕ стават законни "Бабче".
8
0
 
23
 
! Отговори
vals'odar преди 12 години
България е в перманентна криза от 2о години насам, причина за която е в политическата неграмотност и безхаберие сред населението. Все се чака някой да ни "оправи", като после се дава все наказателен вот, затова че е оправил наивниците, ама изотзад. Реално отговорни спрямо националната ни кауза политици няма, на тяхно място са политическите хамелеони следващи личната изгода, готови да се продадат още преди да са обявили цената. И точно затова, сме в Безизходица, а не в криза!
7
15
 
2
 
! Отговори
сд преди 12 години
В зависимост от кое стъпало си влязъл в кризата, каква политика си водил през кризата, е и на кое стъпало ще излезеш от кризата. Водим стабилна политика, признаха висок рейтинг на България, не можем да настигнем Франция, но и без криза пак нямаше да можем да я настигнем. Затова пък Гърция почти я задминахме, нищо чудно и други също.
6
3
 
47
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Оцеляване по време на демокрация : 1. Минете в анонимност от държавата / НАП,НОИ ,ЗДРАВНА КАСА / и всякаква друга чиновническа гад !!! 2. Работете само в сверата на СИВАТА ИКОНОМИКА и СПЕКУЛАТА / така лишаваме кръвопийците от приходи / 3. Не купувайте когато може да си го произведете сами / В България всеки е от село , понапънете се малко !
5
3
 
19
 
! Отговори
До Алов преди 12 години
"Така като гледам снимката, няма още много живот в тая бабичка. И по-добре де, тъкмо една пенсия по-малко за изплащане в тая криза. "Уместно пожелание за ***! Амин!
4
0
 
22
 
! Отговори
$ преди 12 години
Правилно! Управляващите ни натикаха в такава джунгла, пред която амазонската ще ни се види като парк за разходки.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами пресметнете потъналите 4 милиярда за едно работно място ако излзиа 10 бона едното колко щяха да разкрият и оттам щеше ли да се говори за криза вече ?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
. Няма обсъждане на политики, но затова пък се пише за всичко, свързано с недоимък или поскъпване.ПОРЕДНАТА ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ !!!!!!!!ЧЕТЕТЕ В ГУГЪЛ - ПЛАНА "СИДЕРОВ"