Бойко, покажи доклада за "Белене"!

Управляващите крият анализа по проекта, твърдят от СДС
Обновена: 13 мар 2012 15:43 | 13 мар 2012 14:00,
145
Бойко, покажи доклада за "Белене"!
Мартин Димитров Снимка: архив, Булфото

СДС настоява управляващите веднага да предоставят на парламента и обществото всички данни и анализи на банката HSBC - консултант по проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи лидерът на партията Мартин Димитров.

Сините припомниха, че в края на март изтича удълженият срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът „Белене”.

"Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно", заяви Димитров.

„HSBC, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството на Бойко Борисов. Управляващите обаче целенасочено го крият от българския парламент“, допълни той.

От партията настояват премиерът Бойко Борисов публично да оповести съдържанието на доклада, както и какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

Борисов трябва да бъде изслушан по темата още тази седмица, категоричен бе лидерът на СДС.

Още по темата

„Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са напът да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия. Затова смятаме, че сега е моментът да се направи пълен одит на проекта „Белене“, посочват от СДС.

Има три варианта за решение - окончателно подписване на договора, отказ – което препоръчваме ние, или поредното удължаване на срока за вземане на решение, обясни Мартин Димитров.

„Ако ГЕРБ подпише "Белене", ще ги обвиним в национално предателство. Те ще постъпят по същия начин като хората, които са предали Васил Левски“, отсече синият лидер.

Сините отново повториха позицията си, че проектът „Белене” трябва да бъде незабавно спрян, а милиардите, които държавата ще даде за изграждането на централата, да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани и българската икономика.

Мартин Димитров припомни и мнението на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов, според когото реакторът за „Белене”, изплатен около 60% от България, може да бъде инсталиран като 7-ми блок на Козлодуй. Ако това не се случи, реакторът може и да бъде продаден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
7
 
! Отговори
До 86 аз ще отговоря преди 12 години
Защо Германия се отказва от АЕЦ. Накратко. Радиоактивните отпадици се складираха в стара солна мина в която се предполагаше, че няма как да проникне вода. Но се оказа, че вода прониква и сега почвата около тази мина е радиоактивна. Правителството на Германия трябва да даде милиарди за да санира мината. Това се е превърнало в политически въпрос, а зелените са много силни в Германия. Ще компенсират с газови централи с руски газ, в момента пуснаха северен поток 1, а седват 2 и 3 тръба.
84
5
 
6
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 12 години
Мартинчо все по-вече губиш от поддръжниците си когато се обевяваш срещу всичко РУСКО.....
83
0
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
до 84. Щом искаш подробвости... За АЕЦ Козлодуй отговаря летище в състава на 1 д ПВО Божурище. Летателна ескадрила "Дива котка". За АЕЦ Белене също трябва да се направи разчет.
82
3
 
5
 
! Отговори
ОГЛЕДАЙТЕ СЕ преди 12 години
Дания в момента произвежда повече от 20% от ел.енергията си от ВЯТЪР и има готови планове до 10-15 год над 80% от ел.енергията да е от Възобновяеми източници.Не ни трябва НОВА АЕЦ.Трябва ни драстично повишаване на енергийната ефективност,която тук в БГ е горе долу като в Африка.
81
0
 
1
 
! Отговори
75 до 83 преди 12 години
Що лъжеш бе...Цената беше 800 лева, разбра ли-800.Сега е 710.На ВЕЦ-те е 220.
80
6
 
6
 
! Отговори
ОСЪЗНАЙТЕ СЕ преди 12 години
Защо Германия се отказва да строи нови АЕЦ-ци,а ние искаме да си вкараме таралеж в гащите с нова АЕЦ с остаряло руско обурудване?Ние ли сме най-големите умници?Ние сме пасмина крадлива и супер корумпирана.
79
6
 
5
 
! Отговори
доклада преди 12 години
Азиатски ядрен самовар за 20 000 000 000 лв - не балгодаря!
78
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Абе, 68, за кво летище говориш???!!!Ти ще поискаш и самолетоносачи по Дунав :)))
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 75 последните 5 години цената на изкуппуваната от ЕРП-тата елеектроенергия от солрани паркове е намаляла със 30% от някъде 0.75 на 0.50 постепенно всяка година , преди това просто няма история , а доскоро изобщо не я включваха в сметките ви за ток и това е за 5 години а следващите 5 след като наблюдаваме бум в тази технология . Докато се построи новата АЕЦ цената ще бъде еднаква само че *** като теб ще тежат със 15 млрд.дълг
76
7
 
7
 
! Отговори
нееее преди 12 години
Не искам да се набутваме с нова АЕЦ.Ще ни пробутат остаряла технология,която трябва прескъпо да плащаме,а тока съм убеден,че ще расте.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евангелиста Димитров -дясната ръка на Иванчо Костов да пита не Борисов, а мадам Йес. Тя знае всичко за далаверата около АЕЦ Белене, нали уж била загрижена за доброто на България, а на практика тая мошеничка съсипа атомната ни централа за да отвори път на новото хрумване на енергийната ни мафия как да спечели нови милиарди от народа, този път от строежа на новата АЕЦ Белене. А просто сме могли с тези 2 милиарда дадени (откраднати чрез техни фирми) от мошеническото правителство на Симо Ментата да се построят още 1-2 блока в АЕЦ Козлудуй и да си решим въпроса с 30 години напред, а сега имаме похарчени 2 Милиарда за една изоставена площадка за АЕЦ Белене и една голяма локва на мястото на изкопа за новата централа. Това са МИЛИАРДИ ПРАХОСАНИ от НДСВ и ТройнО Крадливата Коалиция. И вместо облажилите се от тая Далавера на Века виновниците да са в затвора, същите начело с най-виновния - агент Гоце Първанов-Големия шлем, националната предателката Мадам Кунева и шефа на енергийната ни мафия Румен *** се надпреварват да лъжат хората и най-безсрамно да демагогстват! Братя Българи до кога ще търпим тази пасмина от кръвопийци на народа ни! Вече няколко години плащаме по 30 Милиона евро лихви по заема на НДСВ от Париба Банк, където за награда, че уреди затварянето на блокове на АЕЦ Козлодуй, Мадам Йес-Пръмовица беше няколко години банков експерт и взимаше по 15 000 евро месечно. Нали не си мислите, че съвсем случайно са я взели на работа точно в тази банка, от която БГ изтегли пари за започване на строежа на Белене, сега за голямата локва не стига че потънаха 2 милиарда, но и плащаме лихви по заема!
74
1
 
5
 
! Отговори
choko преди 12 години
Ало..... какви ги плещиш бе ***....... Крадливите политици и монополистите така Ви обработиха с тези ВЕИ-та..... , че Белене ще Ви излезе с певица и музика.... Помните ли какво зарибяване беше с цената на природния газ преди 5 - 7 - 9 години..... Най- хубавото,... най-.... И... сега се гърчим вкупом..... Не става ли същото с пропан бурана за транспортни нужди...... Е , като не знаеш зса какво виеш... да ти го *** БЕЛЕНе...
73
5
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
Токовият баланс на страната не е задължително да се поддържа от нова АЕЦ. В рамките на Европейския съюз можем и да купуваме ток и цените за потребителя да са по-ниски от сегашните! Токът Е СТОКА като всяка друга. Като имаме най-голямата рафинерия за горива в района защо бензина и най-вече нафтата са ни по-скъпи от същите в редица Европейски страни.
72
6
 
8
 
! Отговори
инженер преди 12 години
България няма запаси на ядрено гориво,нито пригодени места за складиране на отработеното гориво.То се транспортира до Русия,но те обмислят след няколко години да прекратят това.Сигурно е,че цената на ядреното гориво ше расте,а и за складиране също.Съгласен съм,че ни трябва ефтин източник на енергия и съм за максимално използване на съществуващата АЕЦ Козлодуй,НО с нова АЕЦ ще си вкараме голям Автогол.
71
0
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
А защото този е един отчаян лобист.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
greenpeacehateNPP Belene
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работещ, *** много си ми умен бе...Ти, калцун такъв ще ми обясняваш как е по-добре с ВЕИ, ако си покажеш сметката за ток и там си плащаш само такава енергия.К'во ми се правиш на разбирач.Плащай една година по лев КВтч и тогава ми мрънкай.Тока от тоя стар Козлодуй е на цена 42 лв/МВт без ДДС.ВЕИ се изкупува от 710 лв/БВт нагоре.Ти ли гъдулке ще ми казваш какво е евтино и к'во скъпо.От Белене, дори и 80 лв/МВт да е, пак е по-евтино от AES на 145.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
се знае колко струва, защото руснаците направиха оферта още преди 2 години - 6,5 милиарда. Проекта е рентабилен при определени условия - това пише в доклада....6,5 милиарда uiovi glavi
67
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 69 Тотален загубеняк си ти.
66
5
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Ако толкова искаха ядрена енергия(която сега е ефтина,но не се знае колко бързо ще поскъпва и тя),защо не инсталираха нови реактори в Козлодуй,където е доказано,че е по-ефтино,защото има изградена инфраструктура и всичко необходимо.Друго нещо много важно-България няма места за складиране на отработено гориво.Русия го взима за сега,но и те вече не го искат или ако го взимат за напред ще е на много висока цена.