Бойко, покажи доклада за "Белене"!

Управляващите крият анализа по проекта, твърдят от СДС
Обновена: 13 мар 2012 15:43 | 13 мар 2012 14:00,
145
Бойко, покажи доклада за "Белене"!
Мартин Димитров Снимка: архив, Булфото

СДС настоява управляващите веднага да предоставят на парламента и обществото всички данни и анализи на банката HSBC - консултант по проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи лидерът на партията Мартин Димитров.

Сините припомниха, че в края на март изтича удълженият срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът „Белене”.

"Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно", заяви Димитров.

„HSBC, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството на Бойко Борисов. Управляващите обаче целенасочено го крият от българския парламент“, допълни той.

От партията настояват премиерът Бойко Борисов публично да оповести съдържанието на доклада, както и какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

Борисов трябва да бъде изслушан по темата още тази седмица, категоричен бе лидерът на СДС.

Още по темата

„Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са напът да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия. Затова смятаме, че сега е моментът да се направи пълен одит на проекта „Белене“, посочват от СДС.

Има три варианта за решение - окончателно подписване на договора, отказ – което препоръчваме ние, или поредното удължаване на срока за вземане на решение, обясни Мартин Димитров.

„Ако ГЕРБ подпише "Белене", ще ги обвиним в национално предателство. Те ще постъпят по същия начин като хората, които са предали Васил Левски“, отсече синият лидер.

Сините отново повториха позицията си, че проектът „Белене” трябва да бъде незабавно спрян, а милиардите, които държавата ще даде за изграждането на централата, да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани и българската икономика.

Мартин Димитров припомни и мнението на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов, според когото реакторът за „Белене”, изплатен около 60% от България, може да бъде инсталиран като 7-ми блок на Козлодуй. Ако това не се случи, реакторът може и да бъде продаден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
2
 
! Отговори
работещ преди 12 години
60, ти явно, освен че си повреден от съветска пропаганда, си и природно ***. Твоите 40 000 работни места, умножени по средна заплата от 700 лв., по 60 месеца, плюс ДДС правят 1 680 000 000 х 1,2 = 2 016 000 000 за пет години изграждане. Добави цена на проект, оборудване, траспорт, ръководство и надзор, монтаж и въвеждане в експлоат., печалба - колко пари стават? И то, ако всичко върви гладко и по график. Такъв случай в България досега НЯМА. Ами престоите, споровете, експертизите?Кой ще плаща?
64
2
 
2
 
! Отговори
На 52 преди 12 години
Ток изнасяме и сега, но имахме промишленост, а сега няма нищо.Много се е свила индустрията.Турците не са по-глупави от нас.
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мартинчо, няма да стане така, както твоите господари искат. Белене ще го има!
62
13
 
5
 
! Отговори
hes преди 12 години
Построяването на АЕЦ Белене не е за препоръчване защото:- строи се в сеизмично застрашен район- ядрените централи не са безопасни /не може да се предвиди всичко/- необходима е добра защита от терористично нападение - 1 летище с изтребители в постоянна готовност, което не влиза в цената на тока, но се плаща от данъкоплатеца, а това са милиони лева годишно. - ще се построи скъпо съоръжение, което умните ни политици ще дадат за един долар с договор за управление на някой Валентин
61
5
 
9
 
! Отговори
АЕЦ Белене 65 преди 12 години
се знае колко струва, защото руснаците направиха оферта още преди 2 години - 6,5 милиарда. Проекта е рентабилен при определени условия - това пише в доклада.
60
9
 
4
 
! Отговори
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ преди 12 години
Хора не допускайте да се строи нова АЕЦ в БГ.Просто не ни трябва.Този проект,ако се реализира ще направи няколко политици и приближени фирми милионери,а българския народ ще яде дръвцето,защото ще трябва да плаща.Трябва ни енергийна ефективност-това е.И сега имаме предостатъчно мощности.Дори изнасяме(около 40%) от ел. енергията и то на смешни цени.
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В доклада не може да пише че проекта АЕЦ Белене е рентабилен защото не се знае колко струва.
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ще питат откъдe фирмите ще вземат ток от вятъра ли или ще внасяме, АЕЦ трябва да има тоя да не *** на умряло като че ли от неговия джоб ще ги дава.
57
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
На Мартинчо му мина шарката и пак зачурулика.Това недоносче на българската политика не разбра ли че Костов го привлече на лидерския пост за да му задава теми за лаене и той да се наема.За какво бяха всички напъни да махнат стария лидер - Пламен май беше - защото той е уравновесен човек и едва ли Костов щеше да му задава задачките за деня.
56
2
 
3
 
! Отговори
работещ преди 12 години
54, няма да коментирам брътвежите ти. Как да искам от теб аргументи като ти даже явно не знаеш що е аргумент. "Стратегическа" е само наследствената ти просъветска обремененост. Другото е въздух под налягане и частушки.
55
1
 
12
 
! Отговори
Даси преди 12 години
Експлоатационните срокове на блоковете в Козлодуй изтичат след 5 и 7 години. Ще правим опити да ги удължим с още 15-тина. Я стане, я не. И тогава какво правим без нова енергийна мощност. А относно енергийната независимост, тя произтича от факта, че ще произвеждаме тази енергия на собствена територия от мощност, която ни принадлежи. И то енергия на ниски цени. Няма в света губеща АЕЦ. Самото изграждане се очаква да осигури 40 хиляди работни места и то в регион със затихващи функции.
54
4
 
7
 
! Отговори
HSBC преди 12 години
В доклада пише, че проекта е рентабилен. Затова Тиквун го крие, щот не му изнася да го оповести.
53
7
 
6
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Дааа, Пак много просъветски патос, лъжи и смешки за хубавата АЕЦ Белене, дето щяла да ни реши проблемите, НО АРГУМЕНТИ - НИКАКВИ!Поне вие, малкото неповредени от съветската пропаганда, НЕ ДОПУСКАЙТЕ СТРОИТЕЛСТВО НА НОВА АЕЦ В БЪЛГАРИЯ. НИЕ И СЕГА ИЗНАСЯМЕ ТОК, А СЪВЕТИТЕ ИСКАТ ДА НИ ПРОБУТАТ НА БАСНОСЛОВНА ЦЕНА НЕСИГУРНА И ОСТАРЯЛА ТЕХНОЛОГИЯ. ЗА ДА СЕ ОБОГАТЯТ СТОТИНА СЪВЕТСКИ И БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТИ С НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИОНА ПОНЕ, а ние да треперим и да плащаме с поколения.
52
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
браво 50 много ме дразнят като заговорят за инвестиции и бъдещи цени на произвеждания ток , точно така , колко ще струва горивото /доставка и овеждане на отработено/, колко ще струва рехабилитацията и модернизацията , колко ще струва спирането на блоковете и тяхното законсервиране и опазване за следващите 100 - 200 години , някъде чух 400 , кой ще плаща това и къде ще се калкулира това към коя цена.
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аец беляне е един налудничав проект
50
1
 
2
 
! Отговори
р преди 12 години
До работещ: Аргументите можеш да видиш сам в сметката си за тока. Няма да поевтинее, но поскъпването му ще е мнооого по бавно. Всеки бъдещ инвеститор се интересува от сивото вещество в хората, енергията, сигурността и стабилността на държавата, инфраструктура и то в този ред. АЕЦ винаги е стратегическа, което спомага за сигурност на държавата в която се намира. всички примери до момента соча това. Обратен пример има само един, при това спорен (Германия). Но там не е до еко.
49
10
 
2
 
! Отговори
работещ преди 12 години
42, лошото на АЕЦ, изграден по съветска технология от съветското лоби в Българие е: 1) технологията е спорна и вече компрометирана, заедно с експлоатационния режим - справка - Чернобил; 2) Докато българското съветско лоби я построят, тя ще стане не златна, а платинена, защото ще крадат яко, заедно със съветските си другари; 3) Мъките на чехите с горивото (пост 43) нагледно показват, че и тук независимост няма да има; 4) Кой казва, че ни трябва АЕЦ, съветски или американски? Ток изнасяме и сега
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 42 малко четеш явно иначе щеше да знаеш , че бъдещето е в алтернативните източници и най-вече във ВЕИ , от които слънето е с най-големи шансове . *** имаме си ядрена централа която работи от милиарди години , солраните технологии се развиват вече 50 години , цените на инвестициийте падат със всяка изминала година , за това и изкупната цена този ток пада всяка година . Неандерталци само сле 20 години покривите и фасадите на сградите ще се изплозват за неща по полезни от това да ни пазят о
47
2
 
6
 
! Отговори
Евтин преди 12 години
АЕЦ Козлодуй е евтин, но затварянето му ще струва колкото изграждане на половин такава централа. И понеже никой не мисли за фонд за тази цел, децата ни ще го дух..... здраво. Това са стотици милиони, Германия в момента отделят свръхсредства за да си затворят старите атомни централи, но те са богата държава. Цената на тока в бг ще скочи със 100% до 10 години.
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Белене е начин да се източват парите на данъкоплатците.