Константинов и Трайков аут от кабинета

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е приела оставките им
Обновена: 16 мар 2012 08:02 | 15 мар 2012 21:22,
707
Константинов и Трайков аут от кабинета
Снимка: архив, Булфото

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки. Те са приети от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, свикано от премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки. След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата, съобщиха от партийната централа.

Докато оставката на здравния министър беше предизвестена, то тази на Трайков е изненадваща.
 
Заседанието на ръководството на ГЕРБ се провежда веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация.

Икономическият министър Трайчо Трайков е освободен най-вероятно заради провала на бизнес форума на българската делегация при посещението в Катар, където нито един катарски бизнесмен не уважи инициативата.

Премиерът Бойко Борисов вече даде последно предупреждение на икономическия министър Трайчо Трайков след скандала около споразуменията за АЕЦ „Белене“ и уволняването на шефа на НЕК Красимир Първанов.

Преди това премиерът влезе в конфликт с икономическия министър по време на преговорите за цените на горивата миналата година. Тогава Трайков критикува "Лукойл" за това, че държи високи цени, а Борисов на свой ред го порица, че прави необосновани изявления.

Около скандалите с търговското споразумение за борба с фалшификациите   АСТА Трайчо Трайко обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Тогава обаче Борисов пое отговорността и определи поведението на министъра си като достойно.

Борисов гласува доверие на Трайков, след като му възложи да отговаря за техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната чрез НЕК и държавно предприятие "Язовири и каскади", което стана след трагедията в село Бисер.

Министърът на здравеопазването е подал оставката си още на 13 март, но едва днес разбрал, че тя може би ще бъде приета.

Стефан Константинов си отива най-вероятно заради скандала с цените на лекарствата.  Борисов му даде срок от няколко дни „да влезе в час”. През последните дни обаче стана ясно, че здравният министър не се ползва с доверието на депутатите от ГЕРБ, нито на БЛС, нито на пациентските организации. Константинов до последно твърдеше, че не е знаел за поскъпването на лекарствата, защото бил подведен от зам.-министрите си, които били близки с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Премиерът пък обяви, че най-слабо управляваният сектор е здравеопазването.

Според Борисов две са основните провинения на здравния министър – „че върви след събитията  и оставя друг да му вади горещите картофи".

Още по темата
 Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, бяха категоризирани от премиера като "най-горещите картофи" в здравното ведомство.

Константинов си тръгва, след като беше уволнена неговата заместничка - Гергана Павлова, директорката на касата - Нели Нешева и директорката на медицинския одит Златица Петрова.

Стефан Константинов е третият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. Той ръководи министерството само година и пет месеца.  Преди него поста заемаше Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него бе повдигнато обвинение за престъпление по служба. За министър на здравеопазването бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя си тръгна след несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

Най-вероятно наследникът на здравния министър ще  бъде от партийните редици на ГЕРБ. А за стола на Трайков се спряга вече името на неговия заместник Делян Добрев, който е с ресор "енергетика" в МИЕТ. Друг възможен вариант е заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
 

Премиерът в съответствие със своите конституционни задължения ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството, след като номинира наследниците за постовете на двамата министри, съобщиха от пресслужбата на кабинета.  

Информацията е актуализирана в 22.50 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


707
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
0
 
0
 
! Отговори
Странжата преди 12 години
Да ако ги съпоставим Трайков и Цветанов -така ще е образован срещу физкулт ура -без свястно образование.Победата е единствено възможна - то се знае само в унас и само при управлението на всесилния Бащица.Пируваи народе !!!!00000
452
1
 
1
 
! Отговори
Марги преди 12 години
Извинявайте, колеги, печатна грешка.Търсете "Избухваме" във Фейсбук.
451
2
 
9
 
! Отговори
Марги преди 12 години
Какво като си отиват Константинов и Трайков? Които и да дойдат на тяхно място нещата няма да се подобрят.Затова утре всички на площадите. Търсете "Избухване" във Фейсбук.
450
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм особено сигурен , днес е петък има парламентарен контрол . Всички новини плувнаха само за смяната на тези некадърници , навсякъде . Само оня *** треньора на ПФКЛевски се е набутал като нещо различно . Само на мен ли ми се струва че отвличат вниманието от нещо доста по важно което се случва в парламента ??
449
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
Уважаеми Дами и Господа, чудя се до кога ще го траем този НЕКОМПЕТЕНТЕН "управник", когото сме "избрали" за ПРЕМИЕР. Та нали от това, че той си избира кабинета, следва и това, че той носи цялата отговорност за този свой избор. Нелепо е да се крие зад гърба на избраните от него хора и видите ли - те са грешниците, а той е "Света Божа Кравичка" ... НЕКА си понесе ОТГОВОРНОСТА и да си ЕБ..ВА М...КАТА. Ако ПАРЛАМЕНТА номинира всеки един министър - тогава е друго, НО в случая не е ТАКА
448
0
 
0
 
! Отговори
Б. Борисов преди 12 години
благодаря на всички за критиката,най вече на СУПЕР 666! когото чета винаги с интерес.
447
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
... СИЧКИ МИНИСТРИ УТРЕ НА БАНЯ..ПОСЛЕ ПРЕГЛЕД ЗА ВЪШКИ...!
446
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ВОЕНО ПОЛАЖЕНИЕ МУИ МАИКАТА И *** ФИЛИПИНКИ....ХАХА...!
445
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
.... У ТИКВАТА "Борисов щял да види къде ще се създаде по-малко вакуум. ....!
444
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...КАТ БУЛГАРИЯ НЕМА ФТОРА БАЦКОВИНА НА СВЕТО...!
443
0
 
1
 
! Отговори
Стойка преди 12 години
Всичко ще се разбере накрая. Излиза, че този здравен министър нищо не е свършил и нищо не е знаел. Добре, че го махат, да дойде по-знаещ и можещ!
442
2
 
4
 
! Отговори
Мирчо преди 12 години
Здравният министър си понесе последиците за неразборията с лекарствата. Не са виновни фармацевтите, а тези които трябва да договарят с тях цените на лекарствата.
441
2
 
15
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....БОРИСОВ ОТВОРИ ХЛАДИЛНИКА ИЗВАДИ КОНСЕРВА ГРАХ ОТВОРИ Я С ПАЛЕЦ.. ПУСНА С КРАК ТЕЛЕВИЗОРА И СЕДНА ЗАМИСЛЕН.. АПНА ГРАХ ПОГЛЕДНА ТРАИЧО ПО ТЕЛЕВИЗОРА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СПОМНИ СИ БОРИСОВА НАТЪЖИ СЕ ДОЯДЕ СИ САМОТЕН КОНСЕРВАТА..ОРИГНА СЕ И СИ КАЗА: ИМАМ КАМЪЧЕ В ОБУВКАТА И УОРЛИК МИ КАЗА СЪШТОТО...ПОГЛЕДНА ПОРТРЕТА НА СТЕНАТА СТЕГНАТО МУ КОЗИРУВА И ОТИДЕ ДА РИТА...!
440
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Растяща престъпност , срината икономика, повсеместна бедност, тотална безработица , опоскан фискален резерв - това е реалния резултат от почти три годишното управление на ГЕРБ ! Държавата е на авто пилот !
439
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...по- добре така ,отколкото както при Станишко - държеше ги до последно ,като знаеше че за нищо не стават(освен за кражби). Нима не бяха за сменяне Масларова,Р.Овч.,но си изкараха мандата спокойно и необезпокоявани от никой!
438
1
 
14
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....БАЦЕ НА СНИМКАТА ГОРЕ СЕ ОПРЕЛ НА БУЗКАТА ПАРЖОЛКА ТУЖЕН ТУЖАН...ШО БЕ БАЦЕ...НАЛИ БЕМЕ ПРЕДИ ХРЪВАТСКА И ЖЕРМАНИ БЕ...ХИХИ...ЛАЖЕЦ ДОЛЕЕН...ХИХИ...АДИ БЕГИ У БАНКЯ...!
437
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич е Боко!Той пак не разбрал какво става, а *** и как да разбере?Не става само с ядене, требе и акъл!
436
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...20 ГОДИШЕН ЛЕДНИКОФ ПЕРИУД ЗА БУЛГАРСКОТО ПОЛИТИЧЕСКО МЕНЬОУ СЕРВИРАНО У НОШНОТО ГАРНЕ НА ЦАРОТ С НАДПИС: ЛЕКА НОЧ БУЛГАРИЯ...ХИХИ...ПАЕТРИ...ХИХИ..ПАЕЗИЯ...ХАХА...!
435
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ЛЕЛЕ....!
434
5
 
14
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
Др.Борисов,това да управляваш държавата,не е като да масажираш ушите на Тато.Иска се майсторлук.Но от теб какво да очакваме!Така,че си грабвай ГЕРБ и върви през 9 планини в 10.Не е за теб тази работа.ОСТАВКА.Да идват националистите и да ни управляват.Ще ни управляват истински Българи,които няма да ги командват Уорлици и ЕС.Това е единственото спасение за България.Искаме да живеем днес в България,а не след 70 години.