БГ се учи да спазва правилата, когато другите започват да се съмняват в тях

"Икономист" за влизането на България и Румъния в Шенген и еврокризата
16 мар 2012 21:57, Елка Василева
13
БГ се учи да спазва правилата, когато другите започват да се съмняват в тях
България и Румъния се научават да спазват правилата в момент, когато други страни започват да се съмняват в тях.Снимка: архив, Reuters

Статия за готовността на България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство, за съпротивата на холандското правителство, за механизмите за сътрудничество и проверка, прилагани по отношение на двете страни, публикува британското списание "Икономист".

Холандците, както и останалите страни от ЕС, са съгласни, че двете страни са изпълнили техническите изисквания за Шенген, но се притесняват, че съвременната техника за контрол на границите не е от голяма полза, ако служителите на границата са корумпирани, пише "Икономист" в статия, озаглавена "По-светъл оттенък на сивото".

Холандия настоява, че ще налага вето на влизането на двете страни в Шенген, докато не направят още, за да се справят с корупцията. Отчаяни, българите и румънците отвръщат, че холандското правителство е заложник на ксенофоби, които го крепят в парламента, пише британското списание и отбелязва, че спорът е уморителен и всички страни в него вече са отегчени. Повечето наблюдатели очакват по-късно тази година, вероятно през септември, да се стигне до сделка, допълва изданието. Но ако се стигне до съгласие, това ще е по-скоро триумф на нетърпението, отколкото на прословутите способности за трансформация на ЕС, смята "Икономист".

Като отбелязва, че пет години след приемането на България и Румъния в ЕС двете страни продължават да са най-бедните в съюза и че напредъкът с борбата с корупцията и съдебната реформа е слаб, "Икономист" пише, че Брюксел не е очаквал, че временната система на наблюдение (механизмът за сътрудничество и проверка с
докладите за напредъка) ще продължи толкова дълго.

В Букурещ и в София реформаторски настроени висши служители оценяват стимулиращото действие, които имат докладите за промените в двете страни. Еврократите обаче не са се сблъсквали досега с изпитания като Румъния и България и тяхната енергия намалява. Жалко, обобщава списанието и подчертава, че и в двете страни европейските институции се ползват с голямо доверие. По този повод се отбелязва, че Кристалина Георгиева е високо ценена, че е любимият политик на българите, а в много европейски страни гражданите дори не знаят името на своя еврокомисар.

ЕС продължава да играе важна роля в България и Румъния отчасти защото и двете страни се чувстват далеч от кризата в еврозоната. Тъй като в миналото те са се сблъсквали с много по-страшни и извънредни ситуации, нито една от двете страни не изпитва особена симпатия към фискални "грешници" като Гърция, чиито граждани са приблизително три пъти по-богати, пише "Икономист" и цитира думите на външния министър Николай Младенов: "Не сме почитатели на страни, които нарушават правилата".

Една от причините случаят с Шенген да е толкова дразнещ, е фактът, че България и Румъния се научават да спазват правилата в момент, когато други страни започват да се съмняват в тях.

Преди години двете страни щяха да влязат в Шенген, веднага щом си свършат работата. Но днес в сърцето на Европа цари тревожно недоверие. Отчасти заради еврокризата: страни като Холандия и Финландия, които бяха най-скептични за спасителните планове, възприеха и най-твърда линия за Шенген, пише британското
списание и допълва, че в много случаи популистите се възползват от тревогата, която предизвикват и двата въпроса. Има също така опасения, че ако България и Румъния бъдат допуснати в Шенген, много нелегални имигранти, намиращи се в Гърция, ще имат свободен достъп до останалата част от ЕС.

Когато в края на 90-те е станало ясно, че бившите комунистически страни се развиват с различна скорост, е имало опасения, че Румъния може да остане геополитически в "сивата зона" между Русия и Запада. Приемането в НАТО и в ЕС е уталожило тези тревоги, но сега те се възраждат, пише "Икономист". От гледна точка на България и Румъния тази присъда все още е в сила: погледнете Молдова, за да видите какъв може да е животът извън ЕС. Но караницата за Шенген показва, че по-богатата половина на Европа все повече вижда нещата по различен начин, пише в заключение "Икономист".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: румънияШенгенХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
tra la la преди 12 години
"Има също така опасения, че ако България и Румъния бъдат допуснати в Шенген, много нелегални имигранти, намиращи се в Гърция, ще имат свободен достъп до останалата част от ЕС."Въпросът е, какво правят тези нелегални емигранти в ЕС? Я да взематда изкарат Гърция от Шенген, явно и там не са си свършили работата. Сега ако минат през БГ и Романеще пак ние ще сме виновни. Аман от тази двойна система.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писна ми от тоя *** еврейски съюз ,пардон - европейски съюз и от техните щастливи кокошки ,къпани прасета ,криви краставицималоумни директиви ,нереално раздути акцизи и шантави политици.Аман и от нашите крадливи управници за които не е важно как живееи оцелява народа ,а е НАЙ ВАЖНО какво ще каже прословутата комисияот брюксел.И коя беше тая кристалина ,и какво е направила за България ,че нещоне се сещам. Може би раздава наколенките на нашите дебилни политицив брюксел ???
8
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Ти самият си потвърждението.Нищо лично...
7
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
Mnogo mi dreme za probitata ni durrjava i kompleksiranite i ozlobeni hora v neia.Are jiviah tyka 30 godini stigatmi napravih sravnenie na horata ot bg i drugi durjava emi prost narot sme si.
6
0
 
1
 
! Отговори
bogidar преди 12 години
mnogo si prava
5
3
 
24
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ "Кристалина Георгиева е високо ценена, че е любимият политик на българите, а в много европейски страни гражданите дори не знаят името на своя еврокомисар"ОТКЪДЕ СЕ ПРЪКНА тази Кристалина, какво направи толкова за България, че стана "любимка на българите"? Сигурен съм, че от 100 българи половината не могат да кажат нищо за нея, освен нетрадиционното `и име. Е, как тогава е станала най-любимия български политик?
4
4
 
36
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Бедни сме, защото в зората на прехода разни преводачи от испански език, преподаватели по политикономия, възпитаници на Военоморското училище - Варна, фармацевти, нереализирали се социолози и какви ли не още се втурнаха да изпълняват нарежданията на САЩ, чието основно искане беше промишлеността в България да се загроби, вкл. и тежката промишленост, от нивото на земеделието да не остане нищо и въобще БГ да се превърне в изостанала,бедна страна. Не желая да венцехваля социализма, за тази цел има немалко професори социолози и политолози, но повечето от върхушката на СДС са за съд! Да допуснеш да опоскат страната ти банда бивши ръководни комунисти и новоизлюпили се демократи, да окрадат всичко, което може да се краде; парите в чужбина на външнотърговските организации да бъдат разпределени между подбрани хора; наследниците на избрани наши хора да станат мултимилионери е,такова предателство е направо престъпление! Та затова сме бедни: защото си мълчахме, когато БГ беше опоскана! И сега си мълчим! В същото време над 600 хил. млади, образовани, умни хора напуснаха страната. И продължават да я напускат. Накрая ще останат пенсионерите, некадърниците ,***, помаците, полицаите и тези с черните и червените тоги. По простата причина, че никой няма да ги вземе в чужбина на работа като крайно некадърни и неподлежащи на култивиране.
3
1
 
2
 
! Отговори
ингличанин от пакист преди 12 години
*** offffffffffffffffffffffffffffffffffff
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
западняците стига са ни повтаряли колко по-бедни сме от тях. бедни сме, защото всички тези фабрики, които ТЕ трябваше да отворят ТУК за последните 20 години сега дават работа на китайци, виетнамци,индиици,турци,бразилци и всякакви други НЕЕВРОПЕЙЦИ.Който пък като забогатяха малко почнаха да гледат отвисоко и данкроят планове за управлението на света.Да, господа европейци,за това,че изоставаме от вас сте виновни вие и алчните ви за по-голяма печалба корпорации. върнете инвестициите от китай!!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
... преди 12 години
Най-накрая едно английско списание да каже това, което нашите баламурници - евродепутатите трябваше отдавна да кажат... Пак чакаме другите...