Добрев останал, защото Борисов го искал

Номинираният за министър помислил, че има критики и към него
Обновена: 16 мар 2012 15:45 | 16 мар 2012 15:30,
118
Добрев останал, защото Борисов го искал
Делян Добрев получава поздравления от президента Плевнелиев. Снимка: БТА

Делян Добрев снощи е разбрал, че името му се спряга за министър на икономиката и енергетиката. Кандидатурата му била обсъждана на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а предложението дошло от премиера Борисов.

От думите на Трайчо Трайков стана ясно, че ръководството на ГЕРБ е обсъждало оставката му, без тя реално да е била подадена, макар че от партията и пресслужбата на кабинета съобщиха обратното.

На въпрос към Добрев защо и той е имал намерение да подаде оставка заедно с Трайков, номинираният за министър отговори: „В първия момент бях изненадан и не знаех дали евентуално няма критика и към моята работа. Премиерът даде достатъчно ясно да се разбере, че критика към моята работа няма и достатъчно поясни мотивите за това”. 

„Не знам дали има човек, който уверено да твърди, че е подготвен за министър. Това е много голяма отговорност”, добави Добрев.

Икономист съм и имам конкретни виждания по отношение на подкрепата на малките и средните предприятия и как да привлечем повече външни инвеститори, като им предоставим административни облекчения, допълни Добрев.

Той беше категоричен, че решението за АЕЦ „Белене“ в никакъв случая няма да се вземе на тъмно. Добрев обаче допусна, че може би ще се наложи удължаване на срока за вземане на решение за АЕЦ "Белене".

Още по темата
„Засега не мога да дам отговор на въпроса дали до края на март ще бъдат готови всички факти по този проект и дали ще имаме достатъчно време да вземем решение за неговото продължаване или спиране“, каза той пред журналисти в парламента.

По-скоро този срок не е достатъчен и трябва да се търси допълнително удължаване, за да преценим
всички факти и да направим необходимите обсъждания както в пленарната зала, така и пред обществото, посочи Добрев.

Той заяви, че основните му усилия ще се насочат към ресора "икономика" и ще обърне особено внимание на усвояването на средствата от еврофондовете по оперативната програма "Конкурентоспособност", на допълнителни политики за подкрепа на малкия и на средния бизнес и на мерки за привличане на външни
инвеститори.

По информация от снощи заплатите на работниците в ОЦК Кърджали са платени, предстои плащане на заплати и на служителите на Горубсо Мадан, заяви още Делян Добрев. По думите му това не е достатъчно, за да се запази концесията. Ако не бъдат осигурени безопасни условия на труд, тя ще бъде прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
до к.87 преди 12 години
В туризма въобще не виждам място за инженери. Има си специалност Туризъм в икномическите ВУЗ-ове, в туризма такива специалисти са подходящи. За предприятия и комбинати ,каквито са напр.ИЦМ, сега КЦМ-Пловдив, ОЦК-Кърджали, Стомана-Перник и т.н. са необходими инженери, както и такива по пластмаси, горива, металообработка, машиностроене - всички тези предприятия се ръководят от инженери, както АЕЦ-Козлодуй - от физици. Министърът на икономиката, а и самият премиер трябва да разберат,че всеки камък си тежи на мястото и че МИЕТ, а и самата дума икономика означава производство на стока и там, за да има успехи, трябва да има кадърни специалисти на всички нива. Обърнете внимание: единственият министър на икономиката, който имаше широки познания, но основно по енергетиката, беше Овчаров. Аз не съм привърженик на бСП, но като че ли той единствено се опита да направи нещо. Второ, това мегаминистерство отдавна трябваше да се раздели на две, та дори на три министерства: министерство на промишлеността (засега то не може да съществува самостоятелно, доколкото промишленост почти не остана, а големите предприятия са в трагично състояние), министерство на енергетиката (може и трябва да стане много печелившо) и министерство на туризма също печелившо. Разчетът трябва да бъде след 5-6 години министерството на промишлеността да води икономиката напред. Защо продадоха МДК-Пирдоп вижда се,че сега неговата печалба е над 60%, Елаците там печалбата е над 70%; защо искат да съсипят Горубсо Мадан, ОЦК-Кърджали, защо искат да дадат на концесия Ада тепе и дадоха също на концесия медно-златното находище в Челопеч и т.н. и т.н.? Това трябваше да бъдат държавните предприятия заедно с продадената от мин.Коко Василев вечното министърче - за около 200 хил.долара БТК, която сетне беше препродадена за окол 1млрд евро! И да не бъркаме промишленост и енергетика с икономисти да, обезателно зам.министри и шефове на дирекции трябва да има икономисти, но не всички да бъдат такива! Какво разбира мин.Трайков от язовири и как безропотно ги прие под крилото си ?! Ами тази тежка артилерия, завършила Право в Русе, как ще бъде министърка на здравеопазването, опазил ни Господ от такива!
91
1
 
2
 
! Отговори
поразително преди 12 години
Странно - Дянков е знаел преди 3 дни за Трайков, Цвък - преди 2, Боко май последен научи какво е решил!!
90
0
 
5
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Ако купувахме руската газ на цени като за Германия, в бюджета на държавата България, ВСЯКА ГОДИНА щяха да остават по 1 млрд. в повече! Може ли да сметне продажната рубладжийска ***, с колко % можеше да се увеличат пенсиите, при условие, че в бюджета около 10 млрд отиват за пенсии???
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БиографияХу Дзинтао е президент на КНР. От малък се увлича по произведенията на великите руски писатели и художници. Най-любимите му са Евгений Онегин на Пушкин, Ревизор на Гогол, Записки охотника на Тургенев, Война и мир, Анна Каренина на Толстой, Тихий Дон Шолохова.Всичките тези произведения аз прочетох с голям интерес и помня и до днес. Четенето на тези велики произведения не само обогати моето знание, но и оказа благотворно влияние на формирането на светогледа ми. Ху Дзинтао завършва хидроинженерство в пекинската политехника, после започва научно-изследователска работа и става ръководител на факултета по хидротехника. Работи и като обикновен работник в строителна бригада. Забелязан като талантлив инженер, издигнат е на партийна работа в министерството на енергетиката и водното стопанство. През 2006 г. Ху Дзинтао представя списък на моралните принципи на китайския гражданин, известен като Осемте добродетели и осемте порока. Обичай Родината, не и причинавай вреда!Служи на народа, не го предавай!Следи непрекъснато за науката, не бъди невежа!Бъди трудолюбив, а не лентяй!Бъди отзивчив, помагай на всеки не забогатявай за чужда сметка!Бъди честен и порядъчен, не нарушавай принципите си заради алчност! Живей просто, труди се усърдно не затъвай в разкош и наслаждения!
88
0
 
5
 
! Отговори
Бг преди 12 години
....Борисов го искал....временно!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно момчето е доста по послушно и сговорчиво от Трайчо. Предстои да се обяви, че България се включва в заробващия проект АЕЦ Белене, предстои вдигане цената на газа и тока и затова на Борисов му трябва много послушен министър като Делян Добрев.
86
0
 
6
 
! Отговори
Големанов преди 12 години
Абе, нали по време на тройната коалиция бяха спряни европроектите! Как тогава този младеж е успял да натрупа толкова опит като ръководител на проекти по почти всички оперативни програми?! Нещо в CV-то му ми намирисва на калинкината диплома! Пък и като го слушам какви глупости плямпа, май и в западните университети не е бил отличник! ! Ама то за министър при ГЕРБ, явно много акъл не се иска! Той, Боко всичко прави и оправя!
85
1
 
5
 
! Отговори
VANKO преди 12 години
ГЕЙ СБИРКА ЛИ Е ТОВА ИЛИ НА КОКОНИ????МНОГО *** А СА МЪЖЕ УЖ.
84
2
 
3
 
! Отговори
Янис Кармазин преди 12 години
У Българско нема умен човек да управлява тази малка и бедна държава!Само турците ке ви оправят и решат всички проблеми..
83
2
 
5
 
! Отговори
Мдам.... преди 12 години
Цветанов е станал *** ти наглото ***...Ако тоя не го изритат, некст тайм (на следващите избори), нанайци ГЕРБ.. отиват у клоаката
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Главната мишена на разрушителната канонада бе индустриалният интелект на България. Местните компрадори очевидно бяха получили заповед: "Изкоренявайте индустриалното мислене!" Изпълнението й започна още от началото на 1990 г. Изгряваща звезда от БКП, преминала после през ред други "леви" партии, за да стигне и до българския футбол, заявил в Москва на тогавашния член на политбюро на КПСС Яковлев: "Решили сме да се разделим с всички кадри, надхвърлили 35-годишна възраст". Дори дълбоко законспирираният атентатор на социалистическата система се смутил: "Помислете, това ще ви лиши от най-опитните специалисти!" Заканата бе изпълнена. Изхвърлени бяха от индустрията най-опитни конструктори, технолози, проектанти, учени и стопански ръководители. Закриха десетки проектантски и научно-изследователски институти.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добрев е бакалавър по икономика (Университет Уеслиан, САЩ). Виден теоритик-реформатор, без никакъв практически опит в ръководене на най-малко предприятие дори. Има специализация в Лондонското училище по икономика и политически науки. Зазубряне на неолиберални теории. Пречка за реализирането им е кривия космос.Ръководител е на проекти в Районен съд - Хасково, Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес. Там малкият и среден бизнес процъфтява и връзва. Има опит в управлението на проекти по Оперативни програми "Административен капацитет", "Регионално развитие", ФАР, Трансгранично сътрудничество, Конкурентноспособност, Развитие на човешките ресурси, Развитие на гражданското общество. Олеле ле, мале ле!Добрев е бил изпълнителен директор на Дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти. Спомогнал за загробване на стотици милиони инвестиции в хотели, молове и голфигрища. Типичният модерен технократ, с нулев практически опит. Нова калинка, в нова премяна...
80
2
 
2
 
! Отговори
Агентурата на ЦРУ преди 12 години
Делян Александров Добрев е роден на 14 май 1978 година в Хасково.Добрев е бакалавър по икономика (Университет Уеслиан, САЩ).Има специализация в Лондонското училище по икономика и политически науки.Ръководител е на проекти в Районен съд - Хасково, Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес.Има опит в управлението на проекти по Оперативни програми "Административен капацитет", "Регионално развитие", ФАР, Трансгранично сътрудничество, Конкурентноспособност, Развитие на човешките ресурси, Развитие на гражданското общество.Добрев е бил изпълнителен директор на Дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти.От 2002 г. до 2004 г. е бил директор на дирекция в областна администрация - Хасково (2002-2004).Владее английски и руски.Делян Добрев е бил депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е бил и зам.-председател на икономическата комисия.На 18 май 2011 година става заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на мястото на подалия оставка Марий Косев.
79
2
 
0
 
! Отговори
Шри Ланка преди 12 години
Аз съшчу обичъ пече *** на слънчци ! Азь обичъ бульгарско - шриланчу дрюжбю , чьопску салятью и бугърску *** примерь ! Азь иньвестютур гольяму , фньясямьи нарькютици , кюлоти , стьяру мокасинью шрлянкску индианец и нямъ льябаву ! Фньясъ ощи фъстъчьки и мньогу убичъ разньи бульгари !Коньгрючюльешин !
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
индустриалната интелигенция. Строгите условия на материалното производство и прецизността на точните науки изискват от индустриалния интелектуалец взи-скателност, самодисциплина, обективност, самостоятелност, категоричност, бързи реакции, недопускане на низкопоклонство и най-вече вътрешна чистота. Хора с такива качества щяха да пречат на перестройчиците да осъществяват поръченията си. Тези различия имаха стратегически характер - целта на "перестройката", прикрита зад мъгляви декларации беше ликвидацията на българската промишленост. Индустриалните интелектуалци нямаха място в такъв процес! Неизмерима е загубата на България от това разединение! Българските индустриалци бяха естественият екип, годен да поведе по правилен път Родината ни през сложните процеси на промяната. Само те можеха да дадат верни съвети! Ето някои от тях: # Съвет 1: Пазете и развивайте индустрията! Тя крепи държавата! Защото: Дава 80% от обществения продукт. # Създава работа на 2 милиона и 200 хиляди българи. # Осигурява финансово здравеопазването, образованието, културата, пенсиите на старите хора. # Тя е средата, в която се създава и развива индустриалният интелект, а той е абсолютно нужен в 21-вия век. # Към 80-те години Турция, Гърция и Португалия бяха изоставащи страни. За 25 години постигнаха неимоверно развитие благодарение на бързото си индустриализиране. Ако индустрията е ненужна и вредна, първи от нея щяха да се откажат богатите нации! # Ако някой ви съветва да я ликвидирате, не му вярвайте! Той мисли за личния си, а не за нашия интерес! Съвет 2: Всяка индустриална форма - държавна, частна, кооперативна - има своето естествено място! # Осигурете го! Защото: Няма в света държава с едностранно развита собственост. # Ако това беше добре, първи щяха да го възприемат богатите нации. # Страна без държавно участие в собствеността на стратегическите отрасли лесно ще загуби независимостта си.
77
0
 
9
 
! Отговори
111 преди 12 години
Проба - грешка,проба - грешка и така до края на мандата.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преките чужди инвестиции в България се сринаха над четири пъти в първия месец на годината. Според данните на БНБ, публикувани вчера, през януари у нас са влезли едва 44,2 млн. евро спрямо 186 млн. за същия месец на миналата година. На практика това означава, че чуждите компании са затегнали кранчето на инвестициите със 141,9 млн. евро.
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нов документален филм по Евронюз "Бойко , срама български"
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая новата здравна министърка каза,че била тежката артилерия на герб....БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ....
73
1
 
5
 
! Отговори
До № 69 Мери преди 12 години
Мери икономиката е стопанска, а не инжинерингова, развойна дейност. За това не мога да се съглася с теб, че инжинер е по подходящ за министър на икономиката, стопанстовото, а за другото си права. Енергетиката ни е средство за допълнителни доходи на власта, ощетяваща бизнеса и хората. Къде виждаш инжинера в туризма?