Министерски оставки - защо чак сега?

Опозицията обвини ГЕРБ в липса на кадри и визия за управлението
Обновена: 16 мар 2012 11:24 | 16 мар 2012 11:21,
59
Министерски оставки - защо чак сега?
Трайчо Трайков Снимка: архив, БТА

Защо чак сега си отиват здравният и икономическият министър? Управляващите имат дефицит на кадри, нямат визия и програма. Не са нужни нови министри, а нов кабинет. Персоналните смени в правителството са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм. Това бяха част от мненията на опозицията по повод двете оставки в правителството на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов.

"Въпросът е защо чак сега Трайчо Трайков подава оставка, а не защо я е подал", коментира пред журналисти в парламента депутатът от левицата Румен Петков.

„Трайков провали два туристически сезона, провали проекта "Белене", който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност и трябваше да се "оцапа" в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката“, изреди Петков.

По думите му Трайчо Трайков всеки ден е имал повод да си даде оставката.

„Може ли да провалиш летния сезон със скандала с неизвозените туристи, да не изпълниш разпоредби на ЕС, може ли да провалиш зимния сезон - една седмица нямаше ток в отделни комплекси, и да седиш министър, който отговаря за туризма“, запита червеният депутат.

Според него трябва да се търси ново правителство, не нови министри.

Персоналните промени в кабинета са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.  Според Местан дори генерален ремонт на кабинета няма да спаси положението за ГЕРБ.

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки, е мнението на заместник-председателя на ДПС.

По думите му спадът на доверие е неизбежен и ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от дълбока, генерална корекция на политиките си. В това отношение правителството е немощно и не е в състояние да генерира актуални и полезни политики, тъй като няма осмислена визия за развитието на страната, каза Местан и добави, че това е големият дефицит на властта, който не може да бъде запълнен с персонални промени.

Той попита дали новият здравен министър ще представи информация каква е щетата, нанесена на българските граждани и на бюджета, заради бездействието на правителството по отношение на цените на лекарствата.

"Отговорността на премиера е в акта на предлагането на министрите и този номер - министърът е сгрешил, махнах го и темата е приключена, вече няма да сработва", посочи Местан.

„Енергийният октопод започва да печели битката“, коментира  лидерът на СДС Мартин Димитров по повод на оставката на Трайков.

АЕЦ "Белене" е истинската  причина за смяната на Трайков, смята Димитров. Той посочи, че макар да е имал различия по доста въпроси с Трайчо Трайков, смята, че министърът е имал правилната позиция по проекта "Белене".

Това, че трима министри на здравеопазването са сменени досега, показва една сбъркана кадрова политика на управляващите, отбеляза Мартин Димитров. Друг е въпросът, че който и да дойде в момента, след три години закъснели реформи едва ли ще може да свърши вече някаква работа, заяви синият лидер.

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми и дефицити, каза от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод на оставките в кабинета.  Той предложи да помогне на ГЕРБ с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването, ако им липсват такива. Текучеството, особено в министерството на здравеопазването, е доста сериозно, допълни Сидеров.

Според него разместванията идват оттам, че ГЕРБ няма визия и  програма. При липса на визия за страната няма значение дали  Трайков, или друг ще е министър. Този, който сега ще го замести, ще продължи същата политика, смята лидерът на националистите.

Още по темата
Сидеров припомни, че преди време "Атака" е поискала оставката  на Трайков. Това беше не заради протоколни гафове, а заради липса на политика в това министерство, както и заради лобистки интереси за чужди монополи, коментира той.

Затова за Сидеров е удовлетворително, че Трайков напуска правителството. Тук въпросът е обаче, че това не се случва, защото трябва, а заради протоколен гаф, посочи лидерът на "Атака" и попита защо, ако има протоколен гаф, не се иска оставката и на Николай Младенов.

Депутатите от управляващото мнозинство се защитиха от нападките на опозицията. 

„Колко да са чести смените на министри се определя от дневния ред на обществото, когато има недоволни от работата на различни сектори, е естествено да има смени“, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

На въпрос защо си отива Трайков, Главчев посочи, че няколко пъти премиерът Бойко Борисов завоалирано се е опитал да каже, че е недоволен от неговата работа. Общо взето, в политиката трябва да се чете и между редовете, добави Главчев.

Според него оставката на здравния министър Стефан Константинов е логично действие, когато обществото не е доволно от това, което се случва в здравния сектор, въпреки големите усилия, които е положил министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
Народен избирател преди 12 години
Не сте прави за липса на кадри в ГЕРБ.Да тръгнеш с кола из България и по кръстопътищата пълно с кадри от капацитета на ГЕРБ - от цитатана Б.Б как подбира кадрите си.Лошо ще стане кагато Борисов прокара магистралите и ще намалеят кадрите - по малко кръстовища. въобще крайно време е да спрат да си играят и да сдадът властта и да заприличаме на държава.ВИДЯХМЕ В КАТАР КАК СЕ ОТНАСЯТ КЪМ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ.Голяма победа - 100 млн ЩД ще инвестират у нас от Катар, колкото една зала Армеец
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилният въпрос не е ЗАЩО ЧАК СЕГА а ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО!!!Най бих се радвал на оставките на Дянков и Игнатов а ако ББ си отиде ще е най-добре!!!
50
3
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
СССР / USA Рунд Първи !===много смешно, така е като не знаете как се прави политика, ще си правят и те рундове тука, а вие си назначавайте некадърници и ги оставяйте да развяват гайдата наоколо както си знаят и както обикновено става, за да може рундовете да се превръщат в пълен цирк за сметка на цялата държава
49
5
 
1
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
До 51: Пичага, това че той е поискал оставката не значи, че е знаел, че тя е вече подадена :) Има огромна разлика!
48
5
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
До 38: То не може само да критикуваш, брат. Не може само да зеят тия уста, без да предлагаш никаква алтернатива. Все едно аз да ти кажа, че ти не си вършиш работата добре, но нито да обяснявам защо, нито да давам предложение как работата да се свърши по-добре.Ако на тая т.нар. опозиция и пукаше поне малко за България, нямаше да е толкова истерична за всяко едно нещо и най-малко щеше да предлага алтернативи. Но на БСП им пука само как да се доберат до следващ мандат вече на постлана софра!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чичко Путин също знае много неща ! Да не забравяме , че е бил в КГБ , а не в железарски магазин !
46
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
Преди две седмици, като го натиснаха за бонусите, Борисов каза, че никога не лъже. Което, ако е вярно, предполага, че не уважава лъжци и не ги допуска до себе си. Днес се оказва, че поне един от най-важните министри в правителството му откровено лъже. Сутринта Цветанов декларира по ВТV, че хал-хабер си няма, че Трайков си е подал оставка. По обяд, в същата телевизия, Трайков твърди, че именно Цветанов я е поискал. Независимо, кой от тях лъже, факт е, че три години в правителството е имало поне един лъжец с огромна власт.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди комунистите+Доган,преди тях Царя+Доган,преди него КостоФ,сега Боко,след него пак комунистите може би с Доган или с Кунева,после пак Боко,после може би Кунева,после може пак Костоф и така живота продължава вечния си мъдър кръговрат,някой постоянно забогатява,докато други все в мизерия стоят!
44
2
 
9
 
! Отговори
Розенберг... преди 12 години
в политиката трябва да се чете и между редовете, добави Главчев....... Отново , поредният селянин, прави изявления.... Абе, стой си в банкя...... Никой не ти иска мнението......
43
2
 
2
 
! Отговори
на 41 преди 12 години
Надали си толкова потентен.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Найденов е най-слабият министър-ласкател и селски тарикат, мошеник и за това оцелява.Това е рецептата да си добър за Б.Б.Цяла Еропа ползва газ от Русия, в най-отдалечени райони. Посредниците-аут! Само *** може да се откаже!Насраните *** на сегашните управляващи за шистовия газ , са от страх , нямат дупе да се съпротивляват на САЩ, защото са зависими от мутренското си минало.Странно е участието на Златев в неделя в БТВ!Не сме пожелали да го видим, но има нещо да каже.Концесията!
41
6
 
7
 
! Отговори
дядо Петко преди 12 години
То па и БСП има едни кадри,мани,мани-от хайдути и крадци нагоре.Аз живея в тази страна вече 60г. и съм се нагледал на секви мекерета.
40
4
 
9
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Трайчо Трайков отдавна имаше за какво да бъде уволнен, а накрая го махнаха за това, че развалил кефа на Бойко Борисов в Катар. Това е негледен пример за това какво в ГЕРБ разбират под политическа визия. Разбира се сега се вадят всякакви аргументи, ПИАР-а на ГЕРБ си върши работата.
39
2
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Нима мин-председателя с партийна книжка от БКП е хомо ?
38
2
 
2
 
! Отговори
на 28 преди 12 години
Вие като нямате, защо "управлявате"?
37
3
 
1
 
! Отговори
на 26 преди 12 години
Инфантилник, когато човек се смее на собствените си глупости и се чува само неговото ха ха ха, трябва да разказваш този виц, който си измислил на любящата теи майка.
36
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, нема угодия, комунисти нагли! Вие най-големите *** си ги оставихте да изкарат мандата. Досега искахте оставки (къде с право, къде без). Сега като има оставки - защо чак сега. Д'*** и долните типове!
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Потрес от днешната теливизионна изява на б.б.Трябва малко култура.Минимално даже, за да мога да слушам.Всяка мижитурка може да манипулира този щестлавен гамен!Арогантен и примитивен, недодялан и нагъл.Но нервен.Работите не му стават, щото вече няма откъде да краде.За чий...е летището в Балчик? Да може да играе голф на игрището на облечения в едно и също социолог Андрей.А ние какво ще ядем?Ние сме направили заводите, магистралите, културата-нашето поколение.Мутра, нагла!Подлизурки!
34
26
 
4
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
На жалката, платена *** ще кажа само, че днес Борисов ясно даде да се разбере КОЙ ще спечели следващите избори. Толкова е очевАдно това, което прави, че коментара е излишен! До тази сутрин бях притеснен дали не уволнява Трайков, защото е против Белене. Това, че го уволнява, защото е забавил диверсификацията на газовите доставки(тръбата към Турция), напълно ме устройва. Да видим Добрев докъде ще я докара. Но да знае, че изграждането на алтернатива на руския газ, е задача 1 в длъжностната му характеристика!CЪЩО ТАКА, МНОГО ме устройва, за всичко платено до момента по Белене, да си получим един реактор и да го монтираме като 7-и в Козлодуй. А АЕЦ-Белене, ако изобщо отговаря на българския интерес, да се разисква и да се сключи евентуално НОВ ДОГОВОР! Но чак след като е сигурно, че ще е изгоден за България, чиито интереси са над всякакви съображения! И последно, май Кратунчо почва да увира, какви ги е надробил с мораториума над шистовия газ. Сигурно като е видял какво представлява Катар, държава, която не позволява на *** ЕКО-*** да определят енергийната й политика. Дано му уври кратуната, че само като почнат проучвателните сондажи и цената на руснаците ще падне с 20-30%. А какво ще стане, когато поляците след няколко години започнат да ПРОДАВАТ добития шистов газ, не ми се мисли за руската мечка, която освен да размахва газовата тояга, друго не знае...
33
2
 
18
 
! Отговори
До Unufri преди 12 години
Ако нещата в тази държава вървяха на добре, опозицията нямаше да има за какво да мрънка.Лошото е, че никой не може да каже накъде вървим. Инерцията е голяма работа, но самотека ни захвърля в блатото