Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има

Борисов иска още един блок на „Козлодуй“ без АЕЦ „Белене“
16 мар 2012 18:30, Красимир Ангелов
136
Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има
Според Росен Плевнелиев не може да има референдум "за" или "против" АЕЦ Белене. Снимка: БТА

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.

Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ "Белене”q той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против, посочи той.

Поводът за коментара му стана изявлението на премиера от тази сутрин пред БНТ, където Борисов обяви, че ще поиска от държавния глава референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" и  шистовия газ.

Без да даде категоричен отговор министър-председателят изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй.

Още по темата

След срещата с президента премиерът Бойко Борисов отново заяви, че към днешна дата не му е предоставена никаква писмена информация от консултанта за АЕЦ "Белене" - HSBC, защото те не са завършили дейността си.

По думите на лидера на ГЕРБ обаче каквото и да кажат от банката, само българо-руска централа няма да се строи, без да се диверсифицира проектът.

"До този момент те не са ни предложили диверсификация на проекта - нито за купуване на ядреното гориво от трета страна, нито към съответно акционерство", каза още Борисов

"Към днешна дата по проекта за АЕЦ "Белене" от парите на българския данъкоплатец са похарчени 1 млрд. и 380 млн. лева", повтори думите си от сутринта Борисов и добави, че този, който зачеркне проекта "Белене", трябва да обясни на хората къде и защо потъват тези пари.

Премиерът изтъкна, че се водят две съдебни дела с руската страна - в Париж и в Женева. Борисов посочи още, че две трети от първия реактор са вече платени от българския данъкоплатец.

Системите в него са германски - на "Сименс", и френски - на "Арева". „Тези фирми, едни от най-големите в света, си искат парите“, посочи министър-председателят.

"Засега имаме две трети произведен реактор, който стои там и в един момент ще ми го правят с панделка и ще кажат "или си го взимай, или го даваме на турците", които имат подписани за четири такива реактора", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕЗИДЕНТ МРЪНКАШ СПЯЩ МУХЛЬОПРЕМИЕР НЕГРАМОТНА ПОЖАРНИКАРСКА ТИКВАПСИХИЧНО БОЛЕН ФИНАНСОВ *** ,НАГЪЛ *** ФИЗКУЛТУРЕН АПАРТАМЕНТОВ АТЛЕТНЯКОЛКО ТОНАЖНИ СВИНКИ И ГЕРБОВИ ТИКВЕНИ СЕМЕНА ЗА ЗАСЯВАНЕ ПО КРЕСЛАТАСРАМЪТ И ПОЗОРА Е УНИКАЛЕН СВЕТОВЕН,НО ЛИПСВАТ ЗАСРАМЕНИ ТИКВИ.
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има"Най-сетне да каже нещо умно. Народ, който избира недоразумения като ГЕРБ няма смисъл да се пита за ядрената енергетика.
63
2
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Стига с тези яйца, бе! Колко яйца ще изядеш за един месец? Да не ги поемате с тирове, че такъв екзистенциален въпрос го направихте. На мен цените на месото, млякото, зеленчуците и плодовете са ми по-важни.
62
5
 
8
 
! Отговори
бай Пенчо преди 12 години
Плюмчоооооооооо,къдей жена ти бе ?!
61
3
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
sram mee po sme6en prezident v istoriata ni ne sme imali , dori zelev izglezda6e i govore6e s po goliam respekt........
60
7
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Казвам ви честно...тоя ми е адски смешен...НЕ СТАВА И ЗА ***, А КАМО-ЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ :((
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Франция строи АЕЦ в Индия на цена 5 ПЪТИ !!! по-ниска от тази, която искат "братушките" за Белене !!!А русофилчетата и Овчо се надупват мазно на руснаците...Да ама не - да го духат руснаците - виждаме и как ни еебават с Лукойла - представям си какво ще е с Белене...
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лъжат като стара *** не, като цяло село стари ***.
57
2
 
8
 
! Отговори
тиквояд преди 12 години
Искаме тиквата на тиквата!
56
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИЯ Е НАИ БОГАТАТА ДЪРЖАВА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.ЗАЩО ЛИ,ЗАЩОТО 22 ГОДИНИ Я КРАДЪТ И ОГРАБВАТ БЕЗПОЩАДНО ЗВЕРСКИ И ОТ САЩ ,ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЯ ДОТЪРЧАХА ДА ГРАБЯТ ВАРВАРСКИ И ВСЕ НЕ СВЪРШВА ТОВА БОГАТСТВО.ИМАМЕ И УНИКАЛНО СВРЪХ РАЗВИТА ТИКВЕНА КУЛТУРА ,ЗА КОЯТО НИ СЕ ЧУДЯТ , НЕМЕЯТ И ЗАВИЖДАТ .
55
0
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Цащо американците ли ще ни плащат ?
54
8
 
9
 
! Отговори
ДО 65 преди 12 години
Всяка централа носи мн. мн. големи приходи, Въпросът е че реактора в Козлодуй ще го строят хАмереканци и за нас ще има хартиени долари без покритие.
53
6
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
Турците строят Атомна централа, Сърбия, Румъния - явно само на нас не ни трябва. Явно проблема идва, че ще е само българо - руско. За толкова години управление като не намери друг инвестор иска не иска ще клекне на руснаците за АЕЦ-а. АЕЦ Белене гарантира мн мн големи приходи за държавата след построяването си, но явно никои не иска това да се случи. Няма ли да се намери един политик да мисли за държавата и хората, а не за себе си?
52
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой си ти да кажеш, че не може да има референдум? Власта е само на народа президенти и министри са само слуги на хората и да си влиизат в ролята по бързо. Ако няма референдум презедентчето с министите и депутатите да си изплащат дълът. ОМРАЗЕН ДЪЛГ! Народа не е теглил заеми и не е почувствал каквито и да било благини от заеми. Няма и да го изплащаме. Но вие шепа продажници ДА
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искали да бъдат независими от русия самоче западният нефт е на 5 лева 2,5евро здравейте .
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
който не иска да свърши работа търси причини,който иска -търси начини.ами да свикаме референдум да променим законодателството ,а защо не и конституцията.
49
0
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Ей *** ти новините сега гледаш ли?*** от лудницата ли пишеш?
48
0
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Ей Боко се върна от Катар и в знак на радост,че емира там му показал джапанките си,позволил на господин нИКОЙ да се изкаже:)))))
47
2
 
16
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Прав си, че са най-добрите досега, само че в провалите. По-големи некадърници не са се упражнявали във властта и това е видно навсякъде. По-опасен от *** е само глупакът с власт.
46
9
 
15
 
! Отговори
овцееееее преди 12 години
ей,вие платени драскачи ли сте,или сте си с гладки мозъчета?ЦЯЛ СВЯТ търгува с руснаците и не се оплаква-а тука няма руски стоки,нищо руско изключая газа и част от нефта и пак ревете ,бе дрогираните,всички купуват енергийни суровини,и се радват,само на *** не из изнася,леле,ами като искате да живеете в първобитно общинен строй без природни ресурси ,ами ходете в мозамбик ве,ама и там *** не приемат