Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на НЕК са присъствали на монтажа
Обновена: 17 мар 2012 16:57 | 17 мар 2012 16:24,
148
Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене
Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ВНАСЯМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите) ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точна този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от СПОНСОРИТЕ НА СДС, в Марица-Изток, за 17,5 ст., а от Държавния тец за 6,5 ст- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя ye е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Голямият шлем-член" е национално предателство !
50
2
 
12
 
! Отговори
Know how преди 12 години
Изпълнението на Белене се отлагаше от нашите управляващи с надеждата че на руснаците ще им писне и ще се оттеглят от проекта, вследствие на което да бъдат обвинени в неизпълнение на договорните задължения, а това ще е претекст за да се откажем от проекта. Да, но руснаците не са балъци, предвидили са всичко и си изпълняват договорните задължения в срок, въпреки плюенето по техен адрес. Колкото и да се лъже, истината винаги излиза наяве.
49
0
 
0
 
! Отговори
до калин преди 12 години
хубаво де ,я кажи сега миришеш ли много ,човек може ли да те изтрае ако седне то теб ?
48
3
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, Бъдете честни...И си признайте, че газовия "балон" НАБУКО" се спука... - ГАЗ НЯМА...!!! НО, И ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА ЗАБРАВИМ...!!! И БЕЗ НЕГО СТАВАМЕ ГАЗОВИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЮГО-ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!!Като беше тука Путин нали го питаха що така скъпа газта за нас, и той им рече съвсем точно Продаваме ви я на 4 пъти по евтино от цената на която достига до крайният Ви потребител, това си е ваш проблем ЗАТОВА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ЗАПОВЯДА...!!! - БОКО НА БЕГОМ, КЪМ ПУТИН!!!- "...1. ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ..., ЗА ДА СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене, ВМЕСТО С БЪЛГАРСКИ, СЪС СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД!!!"ОБАЧЕ..., АКО ИМАМЕ ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ, ТРЯБВА ДА КАЖЕМ...:"... - ПЪРВО СТРОИМ ОБРАТИМИТЕ ВРЪЗКИ С РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ И ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ В БУРГАЗ И... ТОГАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО...- ИНАЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА НЯМА ДА ПАДНЕ!!!
47
3
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
МОЛЯ .. ПРОДУКТА НА ПРАВЕШКИТЕ .. *** .. ДА НЕ НАБЕЖДАВАТ ДРУГИТЕ ЗА СЕБЕПОДОБНИ.. ВИЕ НЕ СТЕ НОРМАЛНИ СЪЩЕСТВА .. А НЕНОРМАЛНИ.. МИСЛЯ, ЧЕ ГО ЗНАЕТЕ КАКТО И НОРМАЛНИЯ СВЯТ .. НУЖНО ЛИ Е ДА ВИ ГИ ПРИПОМНЯМ .. ПОРОДИСТИ .. ***
46
8
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
по-добре да се построят 2 нови блока в Козлодуй отколкото в Белене, ще излезе много по-евтино защото там всичко е готово, докато в Белене за 1,2 реактора няма смисъл да се строи цяла АЕЦ, а ако са повече няма къде да са пласира тока
45
5
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ХАХА ВИЕ САМИ СЕ ЗАТРИХТЕ .. ВЗЕХТЕ ВЕЧЕ ДА СИ ИЗКАРВАТЕ ПАРИТЕ .. Е ВЕРНО С ДАЛАВЕРА И ПРЕСТЪПНОСТ, но на светло .. и това ви дразни.. Всякакви номера прилагате ..ТОВА СИ МОЖЕТЕ ..:) КОЛКОТО ДО ТОКА ..ИМАШЕ ЕДНИ РЕЖИМИ..КОИТО УДОБНО ЗАБРАВЯТЕ .. КРАДЦИ !!.. а *** казват на вас..тъй, че не забравяй .. утре е неделя .. вземи мини една баня .. и си плати топлото ..най сетне .. няма само да ми крадете :)
44
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано построят АЕЦ Белене, та съвсем да ви одерат кожите с цените на тока!
43
5
 
11
 
! Отговори
да преди 12 години
белене ще го бъде ! *** турци и българомангали може само да си насирате от яд ха ха
42
0
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
*** *** е
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има някакво добиче Калин, което се подвизава в сайта!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така и не разбрах взе ли се решение за строителството на втора АЕЦ, или ни объркаха от скандали и ннщещо съм пропуснала...
39
4
 
8
 
! Отговори
ЗА КАЛИН АЕЦ преди 12 години
Калинчо мамин евроатлантически ***,*** е мед. диагноза!И да онанираш още върху клавиатурата си я "заслужил" заедно с цяла плеяда облекчаващи се над клавишите.След 1989г.такива като тебе затриха по заповед на евроатлантическите пазарни фашизоиди 1740 мгв. напълно сигурни изплатили се ядрени мощности можещи да работят още 30г и да носят печалба за държавата.Взамяна евроидиотите предложиха на *** като тебе кукиш
38
12
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЩО Е РЕАКТОР .. ОТ АРЕВА, СИМЕНС .. СЪВЕТСКИ ТИП.. И КИТАЙСКИ КАБЕЛ .. ВИКАТ МУ БЕЛЕНЕ :)и всичкото това .. има няма 5 6 милиарда .. с тенденция .. да нараства при евентуална експлоатация .... :)
37
1
 
10
 
! Отговори
фех преди 12 години
По-неблагодарно същество от бугаристанеца няма. Но народ, който не е извоювал сам свободата си, а винаги е чакал наготово-никога няма да я оцени и ще си остане вечен роб. Това е дереджето му.
36
11
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
МИ ТО ДВИГАТЕЛ ЗА МОСКВИЧ САМО В БОЛШЕВИСТАН СТРУВА НЯКОЛКО МИЛИАРДА ..ПОКРАЙ НЕГО ОЩЕ ТОЛКОВА .. ПЪК ЕКСПЛОАТАЦИЯТА .. КОЙ ТИ Е БЕРЕ ..:)
35
6
 
5
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Ха-Ха! Цял народ го разправя това, че вместо да се строи нов АЕЦ е по-добре да се вложат парите във вече съществуващия и да се отворят другите реактори, ама сега Бойко обра ларвите с това си изявление.
34
3
 
4
 
! Отговори
hes преди 12 години
А уж беше замразен строежа, договора, финансирането. Вятър и мъгла. Ядрената мафия ни натрапва реактори. Дали скоро няма да предложат на мястото на всяка абонатна станция във всеки блок да има по едно малко реакторченце, да ни топли?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей ученото си в учено, на някой дето не е чел Винету кога ще му хрумне че можем да припаснем реактора към нещо вече построено и да спестим 5млрд. Ама що пък Козлодуй - хем стар, хем руски, що не на "Цанков камък" - хем Доган ще си заслужи хонорара, хем ще е гарантирано от ГЕРБ - нали вие го достроихте