Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на НЕК са присъствали на монтажа
Обновена: 17 мар 2012 16:57 | 17 мар 2012 16:24,
148
Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене
Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
48
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега целото руско посолство ще се изреди да ни убеждава, че требва да им вземем реактора :)))ама те хората коли не си взимат от Русия ние атомен реактор ще взимаме
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най - после!
10
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИКВАТА ли е рязал лентата?Цвъко ли е държал ножицата?
9
18
 
28
 
! Отговори
Бат Бойко знае, може преди 12 години
Значи купуваме си реактор за АЕЦ Белене, но понеже няма да строим го използваме за АЕЦ Козлодуй?!?То това атомната енергетика много взаимнозаменяема.Във "Винету" обаче щом пише, че така може да се действа значи няма проблем.
8
14
 
41
 
! Отговори
Цвайнщайн преди 12 години
Атомната енергетика няма алтернатива. Както атомната бомба!Това не значи, че трябва да се строят само атомни централи, но без тях не може.
7
29
 
36
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ток трябва да...има.Докато още не са се...разбягали атомните ни...специалисти,да започватмонтажа на Белене.
6
9
 
27
 
! Отговори
Инвеститор преди 12 години
Абе не знам, ама тока от вятър си е вятър работа.Духа когато си иска и откъдето си ще, загубена работа.
5
11
 
39
 
! Отговори
ЕЛНА преди 12 години
НАЙ НАКРАЯ ,ДА НАСТИГНЕМ МАЛКО РУМЪНЦИТЕ И ТУРЦИТЕ !!
4
45
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мутрата 3 години не намери сили да отреже руснаците и техните мераци, ама иначе се прави на десен и евроориентиран политик
3
33
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който протестира да се изключи он НЕК после за протестира.
2
28
 
25
 
! Отговори
Модератора преди 12 години
Айде. Очакваме поне 400 коментара - защо централата не трябва да се строи. Пишете, докато все още има ток, хайде!
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Остана да разберем дали ще го ползваме, на каква цена, колко ще е новата цена на тока и т.н. и т.н. все важни неща.