Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"

"Росатом" все пак засега не слага кръст на проекта, пише "Комерсант"
Обновена: 19 мар 2012 09:40 | 19 мар 2012 09:34, Елка Василева
197
Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"
Русия вече е започнала да изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка, архив Булфото

Ситуацията около изграждането на българската АЕЦ "Белене" от Русия отново се изостря, пише руският в. "Комерсант". Премиерът на България Бойко Борисов уволни икономическия министър Трайчо Трайков, отговарял за проекта и заяви, че е дал вече нареждане за отказ от "Белене", макар все още да няма официално заключение от финансовия консултант по проекта - британската HSBC, пояснява изданието, цитирано от БТА.

Всекидневникът припомня "няколко противоречиви изявления" на премиера Борисов за съдбата на проекта с обща стойност 6,3 милиарда евро, който руската корпорация "Росатом" трябва да построи по договор с българската Национална електрическа компания.

Борисов съобщи, че преди месец Трайчо Трайков съвместно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предаде на Москва отказа на София от атомната централа. България е готова да плати сглобения вече първи реактор за "Белене", за да го монтира в другата българска АЕЦ "Козлодуй", построена още по съветски проект, пише "Комерсант".

Българските министри наистина посетиха Москва в началото на февруари, но тогава не бе огласено, че България се отказва от проекта "Белене". От "Росатом" потвърдиха, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ, а проект за монтаж на реактора в "Козлодуй" не съществува. От други изявления на Бойко Борисов следва, че българските власти не са готови за окончателен отказ от "Белене", отбелязва изданието.

Още по темата

Борисов заяви, че очаква от HSBC обосновка на проекта до края на март, посочва "Комерсант". Според негови източници, "запознати със ситуацията", HSBC вече е подготвила и представила пред българските власти предварителен вариант, който предвижда за проекта срок на възвръщаемост 20 години.

"Росатом" засега не слага кръст на проекта, но вече не разчита в най-скоро време да бъде подписан поредният анекс към договора за изграждане на централата, заявява пред вестника източник от руската корпорация. Такива документи се подписват веднъж на няколко месеца, а действащият анекс изтича в края на март, уточнява изданието. Според източници от руския ядрен отрасъл междувременно "Атомстройекспорт" - дъщерната компания на "Росатом", вече е започнала да изтегля своя персонал, работещ на строителната площадка в Белене, добавя "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
яяя,нещо ново-----и къде са тия инвестиции?ако смяташ купуването на енергетиката от ***,дет царчето и сие им ги дадоха-това не е инвестиция,мило-инвестиция е да направиш предприятие,което да произвежда нещо,а не да разориш завод и да го купиш на безценица ,а хората да бачкат за стотинки,също да направиш хотел да речем,да инвестираш в пътища---я кажи сега пак за инвестициите,даже г-н Борисов каза ,че даже и лоши инвеститори няма?И дето НЯКОИ стояха диван чапраз в Бургас-зад руси и жабари...
133
4
 
1
 
! Отговори
до 148 преди 12 години
Подкрепям ГЕРБ, но в случая си прав. Слаба ни е в момента енергийната политика. Но за да си енергиен център трябват много пари. А възвращаемостта не може да се предвиди.
132
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 148 не ви ли писна от тази демагогия , какви свещи бе , на свещши бяхме единствено 80 години когато *** изнасяха ток срещу валута по второ направление , тогава имаше свещи и София беше като дискотека всетне гасне самоч е никой не ти казва от кога и до кога скапани червени ***.
131
1
 
9
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Сигурно си тъпо герберастче-чалгаджийче. 1: за да се монтира този реактор в Козлудуй трябва да минат 15 години, няма да ти обяснявам защо, защото няма да го разбереш. 2: трябва някой, на който той е собственост, да ти го продаде ако желае. По-точно самите руснаци ще го продадат на когото си искат, а не както се изказа новоизлюпеното министърче, че ние ще го продадем, а БГ ще минем или на купен ток от Турция или Румъния, но понеже хората обедняват, май на свещи.
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До142 дай да говориме за политика , защо според теб в конституциийте на западните държави не се допуска възможност за повече от 2 мандата за държавния глава , питам , според теб избирателния закон в Русия ли е по съвеършен от този във Франция , Велокобритания , САЩ , това е политика , а имаш ли представа че в Щатите на първични избори освен кметовете се избират и пркурорите , да си чул за нещо такова в Русия , там прокурорите все още са във военни униформи.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странджа пак изкара за манджа.
128
1
 
3
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 12 години
Време е да напуснеш че замириса на изгорели бушони.И не забравяй да докладваш в централата че си изпълнил ролята си на активист. Може да ти заплатят някой и друг долар :) Ама като гледам си си загубил хъса и няма да се замогнеш скоро!
127
1
 
1
 
! Отговори
за 140 преди 12 години
Денят е чудесен, като руската природа!
126
0
 
0
 
! Отговори
за 141 преди 12 години
АЗ ГОВОРЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КРИТЕРИИ БЕ, МНОГО СИ ЕЛЕМЕНТАРЕН. ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ СА ДРУГА КАТЕГОРИЯ. КАТО НЕ РАЗБИРАШ, ЗАЩО СПОРИШ, ЯВНО НЕ СИ ДОРАСЪЛ.
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е не е така 138 има си общочовешки ценности , но ти си много далеч от тях.
124
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Днес е чудесен, пролетен ден, птичките пеят, а *** лаят в опозиция... - какво по-хубаво от това... - излизам да дишам малко чист въздух, защото тука вони на червена, токсична кал и прегорял торф...
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знам че и на това ще опонирате защото сте си бетонни глави , но когато руснаците направят накакъв подобен на зелените карти имиграционен режим , тогава може и да се съглася със вас , а до тогава самите руснаци дори кой законно кой незаконн забогатял ще се надпреварват да си купуват дачи на Маями. Така че смешни сте в безумния ви порив за защита на Руската империя.
122
2
 
4
 
! Отговори
ЗА 137 преди 12 години
БОЛИ МЕ КАКВО СИ ЧУЛ. РУСИЯ САМА СИ ОПРЕДЕЛЯ КРИТЕРИИТЕ, КАКТО И КИТАЙ, КАКТО САЩ КАКТО ВСЯКА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА. НА РУСКИЯ НЕ И НАРЕЖДАТ ОТВЪН КАКВО ДА БЪДЕ, ТЕ САМИ СИ РЕШАВАТ И НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА РАЗНИ ИЗМИСЛЕНИ КРИТЕРИИ.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 118 ти къде видя всобода и демокрация в Русия , кога тя е била критерий за Свободна и демократична държава , не съмч чул нито съм прочел още повече видял такива пориви сред народите на земята.
120
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
В България има трима души, които са в състояние сами да преборят икономическата криза... - просто трябва да върнат заграбеното от държавата...Не знам как да ги степенувам затова ще ги изброя произволно - Първанов, Костов и Р.Овч...
119
1
 
3
 
! Отговори
132 преди 12 години
България от 22-23 години се чисти от "мършата" и се вижда кой остана тук и какво се случва. Боже, що за *** народ!
118
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после.Това съобщение е музика за моите уши.Този скъп проект,който щеше да ни загроби за десетки години напред е на път да се провали.А дано!Да вземем реактора,който вече са направили,да го монтираме в АЕЦ Козлодуй и да се приключат веднъж завинаги споровете "за" и "против" Белене.Така ще бъде най-изгодно за бедната ни страна.За тези,които смятат,че ако построим Белене,тока за населението ще стане по-евтин кажа,че се лъжат.Тока и сега излиза евтино от Козлодуй.Той се оскъпява по веригата.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
131, за това ли ставаме все по-бедни?
116
1
 
2
 
! Отговори
До 126 преди 12 години
Приятен полет ! :) радвам се за теб не забравяй да вземеш и твоите приятели .Време е България да се изчисти от мършата.
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 121 дебилчето знам че понятие си нямаш от известиции , но да ти кажа че най- много инчвестиции у нас са направили европейските страни непосредствено след тях са Щатите, Турция Израел , Русия е някъде на опашката