Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"

"Росатом" все пак засега не слага кръст на проекта, пише "Комерсант"
Обновена: 19 мар 2012 09:40 | 19 мар 2012 09:34, Елка Василева
197
Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"
Русия вече е започнала да изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка, архив Булфото

Ситуацията около изграждането на българската АЕЦ "Белене" от Русия отново се изостря, пише руският в. "Комерсант". Премиерът на България Бойко Борисов уволни икономическия министър Трайчо Трайков, отговарял за проекта и заяви, че е дал вече нареждане за отказ от "Белене", макар все още да няма официално заключение от финансовия консултант по проекта - британската HSBC, пояснява изданието, цитирано от БТА.

Всекидневникът припомня "няколко противоречиви изявления" на премиера Борисов за съдбата на проекта с обща стойност 6,3 милиарда евро, който руската корпорация "Росатом" трябва да построи по договор с българската Национална електрическа компания.

Борисов съобщи, че преди месец Трайчо Трайков съвместно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предаде на Москва отказа на София от атомната централа. България е готова да плати сглобения вече първи реактор за "Белене", за да го монтира в другата българска АЕЦ "Козлодуй", построена още по съветски проект, пише "Комерсант".

Българските министри наистина посетиха Москва в началото на февруари, но тогава не бе огласено, че България се отказва от проекта "Белене". От "Росатом" потвърдиха, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ, а проект за монтаж на реактора в "Козлодуй" не съществува. От други изявления на Бойко Борисов следва, че българските власти не са готови за окончателен отказ от "Белене", отбелязва изданието.

Още по темата

Борисов заяви, че очаква от HSBC обосновка на проекта до края на март, посочва "Комерсант". Според негови източници, "запознати със ситуацията", HSBC вече е подготвила и представила пред българските власти предварителен вариант, който предвижда за проекта срок на възвръщаемост 20 години.

"Росатом" засега не слага кръст на проекта, но вече не разчита в най-скоро време да бъде подписан поредният анекс към договора за изграждане на централата, заявява пред вестника източник от руската корпорация. Такива документи се подписват веднъж на няколко месеца, а действащият анекс изтича в края на март, уточнява изданието. Според източници от руския ядрен отрасъл междувременно "Атомстройекспорт" - дъщерната компания на "Росатом", вече е започнала да изтегля своя персонал, работещ на строителната площадка в Белене, добавя "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
6
 
! Отговори
за 103 преди 12 години
Правилното решение е - АЕЦ БЕЛЕНЕ!
93
3
 
3
 
! Отговори
за 95 преди 12 години
Проблема ти е, че ако нещо е руско, значи е лошо.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99 каккто виждам поне в материята която ти е на сърцето трябва да си вещ - капитализма не е в състояние на временна криза , с това ли са ти промили главата , капитализма фалира , срути се и няма как да се оправи даже и САЩ да сглобят поредната война с Иран която за тях ще бъде и последна
91
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ако желаем да вземем правилното решение трябва да направим това, което Русия НЕ желае...
90
2
 
3
 
! Отговори
ЗА 100 преди 12 години
Руската федерация строи това, което е добро за хората живеещи в нея. И не им пука за разни *** като теб, които с кухи фрази лаят.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99 Руската Федерация отдавна вече не строи капитализма , не ставай смешен
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 93 ти пак си повтаряш едно и също , разбери ще ти го кажа с твои думи беликим вденеш РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СТРОИ В МОМЕНТА КАПИТАЛИЗЪМ , който поради авторитарния характер на управлението там е далеч по човеконенавистен от западния . Кокото до самия капиатлизъм той преживя поредната си криза , която не е първа и няма да е последна , човешкото общество търпи непрекъснато развитие , но то не е непременно непрекъснат разстеж , такова животно няма .
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
95 знаеш ле защо , за тия 22 години няма как да изкарате и едно нещо против Русия и да защите САЩ и запада , за икономика да не говорим , там пък просто не трябва да си отваряте устите , това което ви учат е такава порнография и на това вярвате нали , така че пич аргументи в полза на запада и западния модел просто няма , ще ти кажа една истина - запада държаше хората си там единствено с социалните облаги за да не се надигнат , иначе досега да са СДРГермания - сега разбра ли истината
86
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ухадите... - бъйстра, бъйстра!!!... - и никагда не вазврасшчайтес!!!...
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
89 а направете едно референдумче да видим кой в България е против Русия и да млъкнете най-после , толкова ви е страх от тая истина че чак препикавате , споко за всичко ще си платите
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ мога да разбера едно нещо , каквито и аргументи да ви се извадят на вас русофилите , било то технически въпреки че едва ли някой тук си има и понятие от тях , икономически виж тук всички ще се изкарат експерти или каквито и да е било други екологични , геоморфологични и т. н. вие си знаете едно щом Русия го предлага заначи е добро и изобщо не се замисляте , там ви е проблема.
83
1
 
2
 
! Отговори
А преди 12 години
да ви кажа честно, в РФ 50% хора вече не си вспомнят за БГ...Само бабички който тука бяха на почивка в миналия век!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тезата е елемантарна имаш интернет доколкото виждам , впрочем при такива като тебе и тези , нямате мозък за тези неща освен за едно нещо как да разбиете и продадета България , виж за това сте вещи и го доказахте за 22 години , радвай се още малко на капитализма , с него е свършено сам се унищожи ...от алчност , така че мястото на Българрия е до Русия и това и е национален приоритет
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха! много хитра политика ... почнете, спрете , почнете, спрете , отказваме се , не се отказваме и после какво ? На колко милиони левове ще им се изгубят дирите ? Типична игра за Бойко , като хвърля пепел в очите на хората. После ще има едни скандали едни разправии и пак ще се потули пробойната и късопаметния българин ще продължи да се подчинява все едно вчера нищо не е станало. Е докато сме такива ще живеем мизерно - нека ни го , сами сме си виновни , колкото и да боли и да дразни
80
2
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Дължаха ни, защото ние купувахме една Лада 2104 за 2 800 преводни рубли, а им продавахме един мотокат за 14 500! Те ни даваха един тон нефт за 300 рубли, а ние един тон компоти за 800!И когато Горбачов каза "баста!", увехнахме като препикано мушкато. Те си платиха "борча" и тръгнаха нагоре, а ние тръгнахме към изчезване... хаха!Виж, там, където имахме истински борчове - Ирак да речем, какво стана? Новите ни господари какво направиха? Май ни накараха да опростим неколкостотин милиона долара, а?
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 87 нищо не разбрах били изяснил тезата си , нали съм с малко акъл помогни ми.
78
9
 
4
 
! Отговори
sk преди 12 години
добра новина, с руснаци да правиш бизнес е все едно да играеш руска рулетка, не се знае кога ще гръмне. а русофилите да не говорят за българският народ защото са малцинство и ако толкова им липсва русия да заминават, никои не ги спира, руснаците ще им се зарадва. ние тук сме решили да ставаме европейци :).
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до господата *** на САЩ и Запада , БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ТАКА , това че не ви изнася си е ваш проблем а и сте и малцинство и шанса ви е нулев
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
83 простата глава на западно мислещия предател в България е нормално нещо , да говориш за авторитаризъм в Русия и да си роб на запада и САЩ в България трябва да си адси кух което е нормално за такива от тоя сорт , в Русия тепърва всичко ще се променя , знаеш ли защо в Ресия мноса на тойото от Япония са адското ДДС , мойто моче няма как западна *** да се сравнява с русофил , не ви стига акъла за това , а сте и национални предатели
75
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън Русия от България! Долу имперските и мафиотски лапи от нашата малка страна!