Сгафил студент – един семестър без права, иска Игнатов

Министърът настоя за затягане на "пожелателния" режим в общежитията
19 мар 2012 13:00, Златко Желев
89
Сгафил студент – един семестър без права, иска Игнатов
Илюзията, че има Студентски град, искам да я изчистя от съзнанието на хората, каза Игнатов. Снимка: БТА

Образователният министър Сергей Игнатов призова университетите да затегнат режима в студентските си общежития, така че той да не е "пожелателен".

"Може, примерно при повторно нарушение на правилата, студентите да бъдат отстранявани от общежитията или да бъдат лишавани от права за един семестър, но това висшите училища ще го решават. Те са автономни", заключи министърът.

Още по темата
Именно заради желанието на Игнатов за въвеждане на вечерен час хиляди студенти се обединиха във Facebook в инициативата : "АЗ ПРОТЕСТИРАМ ПРОТИВ ВЕЧЕРНИЯ ЧАС В СТУДЕНТСКИ ГРАД!"

Миналата седмица Съветът на ректорите реши от 5 април да бъде въведен вечерен час за общежитията в Студентски град. Така след 22 часа никой няма да има право да влиза в тях, освен ако няма електронна карта, с която да си отвори сам входната врата пред очите на портиера.

Заради тези нововъведения, които се обмислят след убийството на студента от УНСС Марио Данчев, бъдещите висшисти готвят нов мащабен протест в петък.

"Илюзията, че има Студентски град, искам да я изчистя от съзнанието на хората", заяви за пореден път днес Сергей Игнатов.

По думите му в резултат на реституцията Студентски град е територия, на която има 50 сгради на студентски общежития, още 30 жилищни сгради и "какво ли не още, построено между общежитията", посочи той.

Сергей Игнатов каза още, че поне засега студентските общежития няма да преминават към управлението на дружеството "Студентски столове и общежития" към министерството му.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължително трябва да има вечерен час и задължително трябва да има правила за реда,които да се спазват без изключения! Това не е студентски град,това е бардак.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,нищо ново! Сега вместо лични,от прозорците ще хвърчат електронни карти! УФ!
75
0
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 7 години
Вечерен час трябва да има , защото държавата субсидира голяма част от студентската издръжка , включително и общежитията с техните консумативи , а респективно теб и други , които сте отишли да учите , а не да поркате и да се колите ! Ако толкова ти се пие , ходи си на село и пий на баща си шльокавицата , ако си богат бягай на квартира и плащай свободен наем , но ти гарантирам , че или хазяите или съседите ще те изхвърлят още на втората седмица !
74
0
 
1
 
! Отговори
До к.75 преди 7 години
"Само им запълват програмите на студентите с тъпи предмети , а ако няма практика по това за което си се записал, какъв специалист ще си". Когато си кандидатствал за студент, в справочника за съответния ВУЗ си прочел (или поне е трябвало да прочетеш) какви дисциплини (предмети) ще изучаваш. Предполагам, че си се поинтересувал какво представляват тези предмети и кои преподаватели ги водят. Тогава какви си ги дробил и защо не си проверил ставаш ли за тази специалност и ще можеш ли да учиш успешно в този ВУЗ?! И как ще се реализираш като завършиш или ще ходиш да береш зеленчуците и гроздето във Франция, ВБр, Германия и Испания. И ти ли хлапак, дето още не можеш да си вдигнеш сам гащите, а мамчето ти довчера ти е помагало, ще даваш мнение за „тъпите предмети”?! Като не ти харесват и тъпите предмети, и тъпите преподаватели, защо не се прехвърли да учиш в Германия, Франция, ВБр, скандинавските страни , САЩ? Или мъни йок, ама езикът ти ближе дупето! Ами бягай тогава от ВУЗ-а и ходи на село да копаш! Ама и там трябват труд и пот, а така е лесно :мама и тати събират левчетата, а ти и такива като теб ги харчат! И не обърна ли внимание, че стачкуващите сте не повече от 5% от студентите в общежитията! И защо частните фирми да са задължени да ви приемат на стаж?! Та те още когато студентите са в 3-и курс, вече са се ориентирали към сериозните такива и са сключили или са в процес на сключване на договори с тях! Другите студенти сте за пълнеж: и това ли не го знаете!
73
0
 
3
 
! Отговори
до к.75 преди 7 години
"Само им запълват програмите на студентите с тъпи предмрти , а ако няма практика по това за което си се записал, какъв специалист ще си". Когато си кандидатствал за студент, в справочника за съответния ВУЗ си прочел (или поне е трябвало да паочетеш) какви дисциплини (предмети) ще изучаваш. Предполагам, че си се поинтересувал какво представляват тези предмети и кои преподаватели ги водят. Тогава какви си ги дробил и защо не си проверил ставаш ли за тази специалност и ще можеш ли да учиш успешно в този ВУЗ?! И как ще се реализилаш като завършиш или ще ходиш да бареш зеленчуците и гроздето във Франция, ВБр, германия и Испания. И ти ли хлапак, дето още не можеш да си вдигнеш сам гащите, а мамчето ти довчера ти е помагало, ще даваш мнение за „тъпите предмети”?! Като не ти харесват и тъпите предмети, и тъпите преподаватели, защо не се прехвърли да учиш в Германия, Франция, ВБр, скандинавските страни , САЩ? Или мъни йок, ама езикът ти ближе дупето! Ами бягай тогава от ВУЗ-а и ходи на село да копаш! Ама и там трябват труд и пот, а така е лесно :мама и тати събират левчетата, а ти и такива като теб ги харчат! И не обърна ли внимание, че стачкуващите сте не повече от 5% от студентите в общежитията! И защо частните фирми да са задължени да ви приемат на стаж?! Та те още когато студентите са в 3-и курс, вече са се ориентирали към сериозните такива и са сключили или са в процес на сключване на договори с тях! Другите студенти сте за пълнеж: и това ли не го знаете!
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зависимо какво е общежитието има ред .който трябва да се спазва.На който не му изнася не ходи на общежитие.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама тези студенти "в студ. град" са дошли в София да учат или какво?
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да има вечерен час за тези които са гости на общежитието, но за тези които са там под наем е абсурдно. Това да не е казарма.
69
1
 
7
 
! Отговори
Писна ни от вас! преди 7 години
Решавайте си проблема сами ,без да плачете в пресата. Ако искате, продължавайте да сте студенти; ако не ви харесва - друм! Няма проблеми, ще разчитаме на тези, които сега учат в чужбина и не плачат като млада булка за ...!
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя го тресат спомени от СОЦА... Само им запълват програмите на студентите с тъпи предмрти , а ако няма практика по това за което си се записал какъв специалист ще си.
67
1
 
8
 
! Отговори
До к.73 преди 7 години
Ама пич, излез на квартира и нямаш проблеми: хазяите ти ще държат апартамента си непрекъснато отключен и няма да ти държат сметка,че се връщаш да спиш след 12 часа! Вие или се правите на ***, или нас ни правите на такива! Като не искате да стоите в общежитие , изнасяйте се на квартира или ако нямате пари си ходете в къщи ! Поинтересувайте се как е в Англия и САЩ и тогава се възмущавайте!
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говориш ми толкова назидателно, че чак срам ме хвана... Къде ме стяга чепикът? Че може да излезна да си купя една кола ли е проблемът? Или това, че не разбра, че аз питейни заведения и "дрогерии" не ползвам. Спазвам си всички правила на СО, и даже без да се налага да минавам през психоболницата разбирам какво означава ред. Само дето не схванах с какво нарушавам обществения морал, че не мисля, че е редно да ме държат заключен нощем.
65
1
 
6
 
! Отговори
До Студент преди 7 години
Пич, нямаш проблеми да се чувстваш като възрастен човек, на който е позволено всичко: излизаш от общежитието и правиш каквото си искаш! Но да бъдеш в държавно общежитие и ти да си определяш правилата и реда в СО, тази няма да стане! Разбирам къде те стяга чепика, ама не мога да ти помогна. Впрочем, бих могъл: Напускаш ВУЗ-а и ставаш свободен човек! Разбра ли какво ти казах! Постъпваш на работа в частна фирма, привикваш шефа й и му заявяваш, че ще правиш каквото си искаш! Следващата спирка е психодиспансера на 4-и км.
64
0
 
3
 
! Отговори
От 67 преди 7 години
Интересно защо толкова много минуси спечелих :) Сигурно водя най-позорния живот в Студ.
град , като не пия...както и да е. Рипнахме, защото някои от общежитията ги заключват абсолютно, без възможност за трансфер от 12 до 6 - справка - бл. 28 :)
63
1
 
2
 
! Отговори
дааа, само в Бг преди 7 години
преподавателите ,научиха цтудентите на търговия с изпити и дипломи ,затова ПОНЕ ДА УВЕЛИЧАТ МИЗАТА ЗА ИЗПИТИТЕ И ДИПЛОМИТЕ ,ПОНЕ ДА ИМА НАКАЗАНИЕ !
62
0
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Студентски град трябва да се преобразува в жилищен квартал - там вече живеят по-малко студенти, отколкото други хора.
А и за студентски град се разбира обособено място със жилищни сгради за студенти, с библиотеки, заведени (но не нощни) и места за отмора и спорт.
А и какво сте рипнали против вечерния час - който живее в общежитието ще си влиза свободно и след 22.00 с картата си.
61
0
 
5
 
! Отговори
Мери преди 7 години
Мисля, че изгонването на студент от общежитието при неспазване на правилника за СО е нормална, но доста закъсняла мярка. Който иска да живее в СО - моля, който не иска да спазва правилата за прилично поведение - да се изнася. Втората мярка е преподавателите да повишат изискванията си за знанията на студентите при полагане на изпит - не е наложително да се пише слаб (3). При 3 невзети изпити се прекъсва обучението за 1 година. С тези мерки за 2-3 семестри всичко ще си отиде на мястото.
60
4
 
5
 
! Отговори
Студент преди 7 години
Ужасно е с този вечерен час! Чувствам се като малолетен прогимназист. Не знам защо всички трябва да страдаме, заради нехайството на управите пред проблемните студенти, пред допуска на тези ужасни селски пивници наоколо. Повярвайте ми, трета година съм тук, никога, ама никога не съм стъпвал в нито една дискотека. Даже имената им не знам! Досега за тези три години съм изпил неповече от 5 бири, не съм правил и грам проблем, а ще ме заключват като затворник, заради простаците! Не става така!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сгафил министър една година условно!
58
4
 
10
 
! Отговори
Егати наглеца преди 7 години
Кретена-минисър на безкрайните,платени ваканции,пак си изми ръцете от всякаква отговорност.Това абсолютно некадърно,но нагло и лъжливо правителство ни доказа,че съществуваме без да ни управлява никой,трябва само някой да се води на работа+делаверите+бонусите+роднините...Колкото за смехотворните студенти-дотираме им образованието,дотираме им общежитията,дотираме им транспорта(за да ни кажат,че и не мислят да работят в БГ),а те само за кръчми мислят-защо даваме пари за такива студенти?