Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
235ТИ Колкото Боко осъди Станишев,толкова и следващите ще осъдят Боко.Те се плюят съда,че не работи но всъщност са доволни от това,защото и тях не ги закачат.Освен това си назначиха свои хора в съдилищата,въпреки няколкото скандала с техни хора.
182
1
 
22
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ТИКВАТА Е КАТО ЯЗОВИР КОИ ПРЕЛИВА СЕКИ ДЕН... !
181
0
 
22
 
! Отговори
Радко преди 12 години
Добро утро, много ясно че имат - това са най-качествените хеликоптери в света, използват ги швеция, норвегия и швейцария а наш бойко ни залъгва с фантастика.
180
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ИЕЕЙЙ ДНЕСКА БЕГЕ НЕ МИ ПИПАИ КОМЕНТАРИТЕ...!
179
2
 
22
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Казват "убий *** с мълчание"...Трябва не един ден без ББ, а цяла седмица.За това време ще се побърка без внимание.
178
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
237Ми той и Бай Тошо, Сталин и други бяха с високо одобрение:)
177
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При толкова критики към този ***,как така се получава, че рейтингът му расте главоломно, партията му е с най- висок процент, кметовете му печелят избори, министрите му са най-одобрявани ??? Няма никаква логика!Или отговорът е: ВСИЧКО Е ЕДНА ГОООЛЯМА МАНИПУЛАЦИЯ !!!
176
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Верно че Борисов много взе да гафи!Но не искам и да си представям как агент ГОЦЕ се за завраща на бял кон.Нито искам и да виждам скрития коз на комунистите Мегленчето!!
175
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
233Хахахахахаха! Съда ако си вършеше работата и Боко и Цоко, както и цялата герберска пасмина щеше да е на топло!
174
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
230И като ги сравнят ще разберат, че герберите говорят с догаДки, като отричат фактите и лъжат като за последно, както и че са масово необразовани:))
173
2
 
28
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛИ преди 12 години
СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПОСЛЕДНАТА ПРОСТАЩИНА НА Г-Н МУТРЕВ. ПЛЮ ПО КУГАРИТЕ, БЕЗ ДОРИ ДА Е ПРОЧЕЛ ИЛИ ПОПИТАЛ ЗА ТЯХНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ТОВА БЕ С ЦЕЛ ДА СЕ ПОКАЖЕ КАТО ГЕРОЙ И КАТО МАТРОСОВ ДА СЕ ЖЕРТВА. ВИЖДАТЕ ЛИ КАКЪВ ИДОЛ, ПОТОЧНО КАКЪВ *** НИ УПРАВЛЯВА. СЛЕД ВСИЧКИТЕ МУ ПРОСТОТИИ СЕ РАЗПОРЕДИ ДА НАГРАДЯТ ЛЕТЦИТЕ- ТЕ НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВАХА. КАК Е ВЪЗМОЖНО ТАКОВА ПРОСТАШКО ПОВЕДЕНИЕ НА МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ. АМИ ВЪЗМОЖНО Е - НАЛИ ТОЯ ЧОВЕК Е ПРОЧЕЛ 1/4 ОТ ВИНЕТУ, УЧИЛ НЕДОУЧИЛ И СТАНАЛ МАРКУЧОДЪРЖАЧ
172
2
 
27
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Е... това вече на нищо не прилича.Когато Борисов каза,че сме купили хеликоптери без анти-обледеняваща система,написах коментар дълъг София до Айтос.Сега вече няма да пиша само искам така наречените управляващи един път завинаги да спрат да лъжат.Да Борисов за теб се отнася.
171
7
 
1
 
! Отговори
Бо преди 12 години
сръвнете коментари 217 и 218 с коментар 223Едните говорят с факти а другия с догатки и неща които не са се случили.
170
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде стига вече с този! Това, че е *** вече цял свят го знае!
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
218Прав е съда! не може да се "самоубиват" основни свидетели, в присъствието на полицаи!
168
1
 
20
 
! Отговори
BG преди 12 години
Пази ни ,Боже, от тая простотия! Няма светлина в тунела на глупостта!
167
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е, че след Борисов идва Първанов. От трън та на глог и то по-висок.
166
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
217 - Нещо за "тримата, свързани с ГЕРБ, работили с Хохегер"! Нещо за съвместното заседание днес на Тиквения кабинет с Турското правителство в Анкара! Нещо за невърнатите бонуси от ГЕРБ! Нещо за ГМО, шистов газ и разни герберчето шеврончета, които искат да избиват българи с газ! Нещо за ирланското месо на Миро ***! Нещо за ДС и Цвъцко, Боко и т.н!
165
1
 
18
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Веднага да се поиска оставката на военният министър! Цветанов къде спиш защо още не си се обадил? Не може един простосмъртен макар и министър на отбраната с изказванията си да компроментира ПРЕМИЕРА СЛЪНЦЕ
164
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министър на МВР Цветан Цветанов: Ние ги ловим, те (съда) ги пускат! Шефа на съдиите Лазар ГрУев: Съдът е независим орган и не може никой да ни се меси в работа ще продължим да ги пускаме. Изобщо не ни пука за докладите на Брюксел за корумпираната ни съдебна система! *** Кучкова шеф на сдружението на съдиите: Няма годни доказателства, престъпниците трябва да бъдат залавяни от полицията точно когато заколват жертвата си, иначе не приемаме техните самопризнания пред разпитващите!Френският министър на правосъдието преди няколко години, по повод оневиняването на двамата убийци на българския студент във Франция: За Българския съд винаги няма годни доказателства, дори и най-добрите полицаи в света да разследват дадено престъпление, БГ съда пак няма да ги приеме. Впоследствие делото го изтеглят в Франция, защото там е извършено убийството и двамата убийци-българи за 0 време получават по над 18 г. затвор, а нашите независими съдии разтакаваха делото 2 години! И накрая пък оправдаха убийците, защото уж нямало доказателства! Ето това е БГ съда! А тези убийци, който с голям зор бяха вкарани в затвора, Ангелчо Марин под давлението на Агент Гоце Първаноуглу триперливия помилва над 570 престъпника, 80 от тях убийци. Е, господа другари от БСП-БКП до кога ще заблуждавате народа, че сте демократи. Комунист - демократ няма. В САЩ има демокрация убийците ги слагат на ел. стол или доживотна присъда или ако е психопат, лежи доживот в специален затвор-псих. Клиника, а не ги пускат УСЛОВНО, такова животно условна присъда няма! Или е виновен или е невинен , самото издаване на условна присъда е признание на съда, че доказателствата са достатъчни и подсъдимия е виновен т.е. по всички норми и правила на световната съдебна практика подсъдимия трябва да лежи в Затвора никаква условна присъда! Сега по случая с побоя над полицая, който по късно почина да видим некорумпираната ни съдебна система какво ще отсъди има категорични доказателства, че малоумната мутра е накарана от работодателя си да прибие човека, за мен това е умишлено убийство и трябва да се осъдят и двамата: убиеца и поръчителя на побоя! И дали съдиите пак няма да защитят престъпниците за сметка на жертвата, въпреки 13 та заплата, която и тази година взеха! Явно държавата им плаща да прикриват престъпления и да оневиняват престъпниците! За пореден път ще видим сеира на българския съд сигурен съм!