Амбицираният Добрев обеща растеж и първи копки

Той се ангажира да даде и 1 млрд. лв. за бизнеса до края на годината
Обновена: 21 мар 2012 14:01 | 21 мар 2012 13:39,
55
Амбицираният Добрев обеща растеж и първи копки
Делян Добрев вече положи клетва като министър. Снимка: БТА

Икономиката ще е основният приоритет за новия министър Делян Добрев, който вече официално наследи подалия оставка Трайчо Трайков.

След като положи клетва пред НС, 33-годишният министър представи приоритетите на ведомството до края на мандата на ГЕРБ.

Той благодари за доверието към него в аванс и призна, че времето до края на мандата не е много. Обеща обаче конкретни проекти, които би трябвало да се случат, и за които ще работи. В изказването му нямаше нито дума за предшественика му Трайков.

"Най-важната тема за мен е икономиката. Ние вече не сме в рецесия. Има ръст на икономиката, но за съжаление той не се усеща от хората. Трябва да направим всичко, за да подкрепим малките и средните предприятия. Точно те при кризи спомагат за връщане на икономиката към устойчиви темпове на развитие. Ще го направим, като използваме средствата по ОП "Конкурентоспособност", обяви новият министър.

Според него страната ни може да ускори процеса по възстановяване и изплащане на средствата на фирмите.

"За първите три месеца са разплатени 29 млн. лева, до края на годината имаме капацитет да извадим от държавните сметки  800-млн. -  1 млрд. лева. Това е целта, която аз ще преследвам", обеща Добрев.

Той каза още, че ще работи за съкращаване на процедурите и опростяване на механизмите за кандидатстване по програмата.

Добрев се ангажира и с амбициозното обещание страната ни да надхвърли прогнозния икономически растеж и
следващата година той да достигне нивата от преди кризата. 

Той определи темата за енергетиката като най-важна за НС, но не и за него. Все пак обаче потвърди позицията на правителството относно АЕЦ „Белене“, че българо-руски проект няма да има.

Възможно било реакторът на „Белене“ да бъде нов седми блок на АЕЦ Козлодуй. Това обаче не можело да стане автоматично, защото имало нужда от нов проект, лицензиране на площадка.

Добрев обеща няколко първи копки до края на мандата. В началото на лятото щяло да има такава за интерконектора с Румъния.

„В рамките на този мандат газ ще потече по интерконекторната връзка с Румъния“, обеща Добрев.

В края на тази година щяло да има и първа копка на интерконекторната връзка с Гърция, а проектът със Сърбия  също се движел с ускорени темпове. Следващата година щяло да стартира самото строителство.

Още по темата
21 мар 2012 11:50
148
Като най-важен за страната ни Добрев определи интерконкетора с Турция, като работата по него щяла да започне веднага.

„Имаме пробив в този проект. Близо две години се борихме за това, което постигнаха вчера премиерите на България и Турция“, похвали Добрев отсъстващия Борисов пред депутатите.

Други основни приоритети за Добрев ще бъдат енергийната ефективност и битовата газификация. В момента само 3% от домовете ни са газифицирани, което ни отрежда последно място в Европа. Целта на кабинета е до 2020 година той да достигне 20%, като за целта са заделени 10 млн. лева.

Подготвя се програма, която предвижда държавата да финансира 50% иили по 3 хил. лева всяко домакинство за изграждането на нужната инсталация.

Относно критиките на опозицията, че Добрев отново бил подхванал темата за шистовия газ, новият министър обясни, че той нямало да възрази, ако НС направи комисия с представители на всички парламентарни групи, която да разисква темата.

Според него тази комисия била необходима, защото приетият мораториум възпрепятствал и добива на конвенционален газ.

Делян Добрев обеща още да увеличи броя на туристите, както и приходите от туристическа дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
ох, на бати ..! преди 12 години
... сладурко, ама и този е гей!Пореден латентен гей в политиката! Браво, браво, това вече ми допада и ми харесва ..!Колко е сладникав този госпожин ..!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аве що не пишете как за 1 месец бензина скочи с 30 стотинки?
45
0
 
8
 
! Отговори
OOO преди 12 години
До кога ще ни управляват неграмотни мишоци!
44
0
 
8
 
! Отговори
TooN преди 12 години
Само едно изречение ви копирам, за да ви стане ясно този колко е компетентен г-на икономически министър!"Добрев се ангажира и с амбициозното обещание страната ни да надхвърли прогнозния икономически растеж и следващата година той да достигне нивата от преди кризата."Шах и мат, дами и господа!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Смутен преди 12 години
""Най-важната тема за мен е икономиката""- А де? Де го чукаш, де се пука? А, аз си мислех, че на министъра на икономиката приоритет, ще са театрите, кината, образованието! А, то завалийчето ще се занимава с икономиката!!1
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа стига сте копали "първи копки"... Елате да запълните малко дупките, че вчера един автобус се загуби и още го търсим в тях.
41
0
 
6
 
! Отговори
100 преди 12 години
Vapros:-Kade moge da se stane ikonomicheski minister bez da imash diploma po Ikonomika ?Otgovor:-Bulgaria.........................................................................................................................
40
0
 
3
 
! Отговори
дедо преди 12 години
Да беше само Кюстендил лесно, но то навсякъде е така...........Ако не са давани тези милиарди, за какви ли не проекти- един милиард за Цанков камък, 1.4 милиарда за "Белене". Представете си, ако за вашия град и подобни са давани по 100 милиона как щяха да изглеждат. Затова като дойдат избори, мислете - кой какво е направил. Де сте живи и здрави", завърши словото си премиерът.Тоа нема грешка, егати, немам думи, е тва е, уникален, натурален, типичен, къде вивеем не е истина
39
0
 
10
 
! Отговори
ох, горкичкият! преди 12 години
За първите 3 месеца са разплатени 29 милиона за бизнеса, а в останалите 9 месеца ще се дадат 1 милиард... горкото момче!
38
0
 
4
 
! Отговори
100 преди 12 години
Toi Delian hubavo e uchil-samo deto niama diploma po Ikonomika ot tam ,zashtoto te prosto ne izdavat takiva-imat samo 8 ikonomicheski kursa za obshto ogramotiavane.... Rezil-ami da im proveriavat diplomite veche.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А рязане на ленти ша има ли?
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя новия хич не е в час в коя държава живее и много ми е интересно, що си мисли че руснаците ще строят АЕЦ с САЩ или, че този реактор като си го вземем, докато излезе разрешително и проект за площадка в Козлодуй, няма да е остарял като желязо непотребно и 100% гаранция, че след 8 години най късно ще сме на режим на тока, който пък заради заплащането на квоти въглеродни емисии от ТЕЦ- овете ще е най скъпия в Европа!Аман от амбициозни ***, дето по комшиите дори не си сверяват часовника!
35
0
 
6
 
! Отговори
шопска салата преди 12 години
и тоя е като всяко малко гущерче в Фафрика ....ИСКА ДА БЪДЕ ГОООЛЯМ КРОКОДИЛабе мишко да не си от едно котило с ПЪРдянкоффмамицата Ви негодна
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има една поговорка:"Пилците се броят на есен!"Този говори само "празни приказки"!Гола вода е!Амбициите са му по-големи от възможносттите!
33
0
 
16
 
! Отговори
замърсено крайбрежи преди 12 години
Бразилската прокуратура настоява Шеврон незабавно да преустанови сондажите си в Бразилия, да бъде изгонена от страната и да плати глоба от 11 милиарда долара (8,5 милиарда евро). Причината е, че на 9. Ноември, при сондиране, е замърсено крайбрежието на Рио де Жанейро.
32
0
 
19
 
! Отговори
по телефона преди 12 години
След като Делян започна да пее оди в чест на шистовия газ, става ясно, че Шеврон са уволнили Трайчо! Става и ясно, че България се управлява по телефона. От посолството на САЩ!
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя прилича на тутманик , *** дебилската физиономия
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първи копки лесно се правят. По-трудно е да се направи последната копка, т.е. даден проект да бъде ЗАВЪРШЕН и то навреме, а не опропастен.
29
0
 
14
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 12 години
В момента само 3% от домовете ни са газифицирани. Целта на кабинета е до 2020 година той да достигне 20%" - и 3 няма да останат както сте завдигали цените!
28
0
 
9
 
! Отговори
хахах преди 12 години
Бебчо бил излезнал от рецесията - Ми как няма - седна на топлия стол на шефа си!