Атомстройекспорт напуска площадката на Белене

Шефът на Росатом призова за бързо решение за бъдещето на проекта
21 мар 2012 21:11, Елка Василева
155
Атомстройекспорт напуска площадката на Белене
Русия призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Руската компания Атомстройекспорт планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта, предаде БТА.

Това съобщи говорителката на Атомстройекспорт Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева.

По думите й Атомстройекспорт засега изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция.

Цилева подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина Атомстройекспорт намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене".

По-рано днес шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ „Белене“, но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на АЕЦ, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

Още по темата

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на Росатом призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ „Белене“, за нас това няма да бъде голям проблем: миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение".

"Защото честно казано до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той. "В известен смисъл сме готови на всяка решение", заключи ръководителят на Росатом, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
САЩ uberales преди 12 години
Според договор, подписан през 2005 г. цената, на която НЕК ще изкупува тока от централата в Гълъбово е най-високата в България. Прогнозните количества енергия са калкулирани при ценообразуването на електроенергията, която плащаме от 1 юли миналата година, независимо, че централата не работи. По данни на държавния регулатор, това натоварва сметките на потребителите с 3%.
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една година потребителите на електрическа енергия ще плащат цената на несъществуващия ток от централата на американската компания AES край Гълъбово (бившият ТЕЦ "Марица-изток 1"), показват данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От юли 2010 г. до юли 2011 г. в енергийния микс на цената на НЕК е включен делът на ТЕЦ "AES Гълъбово", който трябваше да заработи от септември 2010 г., но досега това не се е случило, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев."Очевидно нещо не е направено в технологичен аспект, затова не сме издали разрешение за търговска експлоатация на централата. Цените от нея няма да бъдат отчитани през следващия период, ако ситуацията остане същата. Преоценка на вече платените суми ще бъде направена, след като НЕК ни даде информация колко от тока на AES е включен в микса на компанията", обясни Семерджиев.
122
1
 
1
 
! Отговори
КРАС преди 12 години
Телефоните обяснения на Борисов са като махленско говорене. Има договори, които или ще се спазят или ще се прекратят. Процедурата по прекратяване е описана в клаузите по договорите и едва ли включва малоумничене по телефона. Има срокове има съд има и АЕЦ който руснаците ще построят на 5 километра от Резовска река. Построената в Турция руска АЕЦ ще създаде екологични проблеми за курортния туризъм в източното ни черноморие. Жалко за курортния ни бизнес, жалко за България която ще внася ток от TR.
121
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 12 години
извинявам се за печатна грешкабългарофили не българофоби
120
0
 
6
 
! Отговори
дядо преди 12 години
много сте тъпина българите не им се полага атомна енергетикана централно място са и ако са стабилни става страшнозатова бой по промишленноста и селското стопанствокато е лаша руската някой от запад да ви епредложил друга за 20 години - неискат концесии за злато и газ всичко е за икономическото смазване на българияи ви работаят -русофили - русофобиако имаше българофоби до сега да е построенаи турците нямаше да строят 4 руски реакторанека идат нашите *** да им обяснят колко е лошо
119
4
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Прав им път. Дано да се не връщат.
118
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Когато избраха консултанта да направи доклад дали е изгодно, и Командира беше клекнал на 3.5 евроцента.Искам само да кажа, че за три години мотане цената расте.А по повод отказа на Германия от АЕЦ-веднага след това изявление, цената за потребителя там скочи с 25%.
117
5
 
10
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
СЛЕД няколко години, като изтече срока на експлоатация на последните два блока на АЕЦ "Козлодуй" и ги спрат, тогава ще се молим на Турция и Румъния да ни продават ток, и те разбира се ще ни продават, но само ако на тях им е излишен, и то на баснословни цени, и под политически и икономически условия съответстващи на техните интереси.Тогава ще почнем да псуваме Бойко, че вместо да защити нашите интереси и да дострои Белене, е угодил на американците като е провалил изграждането му. Защото целта на САЩ е, и те не я крият, да проваля навсякъде по света където може, руските икономически проекти. Същото прави и в България без да се интересува в какво икономическо тресавище ще затъне българския народ в близко бъдеще.А САЩ държат Бойко на "къса каишка".Всичко което Бойко прави или има намерение да прави, се проверява стриктно дали съответства на американските интереси. Контрола го държи посланик Уорлик. А той, когато се наложи, вика високопоставен представител от САЩ, да вразумява Бойко периодично.В случая с АЕЦ "Белене" дойде лично Хилари Клинтън преди месец. Ултиматумът към БОЙКО е бил следният -- ликвидираш руската АЕЦ или те ликвидираме като политик, ние. И не само като политик, няма да можеш и да се възползваш и от награбеното от тебе имане, и скрито в офшорки по света.
116
3
 
6
 
! Отговори
атом преди 12 години
Хайде спрете се с вашите КГБ-та, ДС-та и други глупости! Ония ми ти СДСари, които нямат вече и 2% обществена подкрепа само Ленин и Брежнев сънуват... Подобна централа е добре дошла. И без това тока е скъп, по-добре да плащам за Белене. А не да плащам за внос на ток от Турция например. Между другото Турция изгражда две централи и представете си... Руски са! Къде е Костов да им обясни на турците нещо за комунизЪма?
115
0
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Не се залъгвам, че няма да поскъпне "тока".Има едно правило за него:произвежда се от базови и допълнителни мощности.Базовите произвеждат постоянно, а допълващите когато е нужно.Има и студен резерв.Но не ми сравнявай 800 лв/МВт на "перки" и да кажем 67 лв/МВт от ТЕЦ-.А както клекнаха на цена от Белене 6-8 ст/кВтч е пак много по-евтино.
114
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крайно време беше да се разкарат чуждите окупатори от татковината
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политическо решение за АЕЦ Белене не ни трябва. Нека народът да каже думата си. Стига са експериментирали разни правителства. Искаме референдум.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разгеле,най сетне.
111
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Разбрал си нещата наопъки.Русия иска да има нов реактор в ЕС по стандарти на ЕС.Козлодуй не е ли изпълнил съмнението ти?А руските реактори в ЕС и те ли го цепят?И какво постигнахме като зарворихме четирите стари реактори-ЗАГУБИ за милиони.Що същите реактори си работят в ЕС?Значи не са опасни...Европа ни иска като клиент, а не като конкурент.
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Белене е политически проект целящ да ни изведе от НАТО и ЕС. Дали това е добро или лошо за България ще покаже бъдещето. Само моля ви спрете да говорите за икономическия смисъл на АЕЦ Белене - просто е прахосване на пари за политически цели.
109
0
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Ами бягат европейските фирми, бягат.Те първи усетиха, че на това правителство не може да се вярвя.Никой не иска да има вземане-даване с фурнаджийски лопати.За три години колко пъти си смениха мнението?Казаха, че спират проекта и RWE избягаха.Кой ще държи пари за Белене и няма да знае дали ща се строи или не?
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да подчертая, че нямам нищо против руснаците, руската култура и изкуство, но Руската Федерация е крайно ненадежден партньор за каквито и да било икономически проекти. При положение, че сме в ЕС и имаме изключителни възможности да работим заедно със стабилни и утвърдени немски и френски фирми защо ни е да рискуваме с несигурни патньори? Защо? Защо?
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Белене е нужен само на предателите
106
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Сегашните мощности ни стигали според някои...Искат да кажат, че ние никога няма да излезем от кризатаи няма да имаме производство...При 30-35% "ток" от ТЕЦ-ве, какво е положението?В Марица-изток два от трите ТЕЦ-а са американски и продават по-скъп ток от ТЕЦ-(съответно 145 и 78 лв без ДДС).Що бе братя ни го нахлузвате така?Евтиния засега ток се крепи на Козлодуй.Боковата половинка и аверите и искат да продават от ВЕИ на цени от 720 до над 800 лв/МВт без ДДС.От Белене и за 70 лв пак е по-евтин.
105
0
 
7
 
! Отговори
Петя Георгиева преди 12 години
Вижте в какво сме се превърнали.....никой не гледа да прави нещо хубаво, а само интриги и пак интриги! Къде отиде онова" българското" великодушие и жажда да помогнеш на ближния си...ако бяха живи Ботев, Левски и още куп други борци за свобода от славното ни минало, сигурно щяха да пожелаят да се върнат в гроба!