Атомстройекспорт напуска площадката на Белене

Шефът на Росатом призова за бързо решение за бъдещето на проекта
21 мар 2012 21:11, Елка Василева
155
Атомстройекспорт напуска площадката на Белене
Русия призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Руската компания Атомстройекспорт планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта, предаде БТА.

Това съобщи говорителката на Атомстройекспорт Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева.

По думите й Атомстройекспорт засега изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция.

Цилева подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина Атомстройекспорт намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене".

По-рано днес шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ „Белене“, но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на АЕЦ, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

Още по темата

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на Росатом призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ „Белене“, за нас това няма да бъде голям проблем: миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение".

"Защото честно казано до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той. "В известен смисъл сме готови на всяка решение", заключи ръководителят на Росатом, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това, което е написал 94 е жалко и е самата истина - не трябва да се допуска Българската вода да бъде унищожена!!!
83
4
 
18
 
! Отговори
нямаме вода... преди 12 години
След сондажи за газ в общината ни от 46 водоизточника за питейна вода 29 пресъхнаха, а останалите вонят на газ...Умираме за вода! Ехе, Демокрацията е гаранция, че няма да получите повече от това, което заслужавата! Заслужихме си жажда и безводие! Вие сте следващите...
82
12
 
1
 
! Отговори
bobo преди 12 години
Da si hodiat ruskite, po givo po zdravo. Stiga tolkova.
81
25
 
5
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Аз като отговорен българин и родител искам съвсем категорично да заявя:БЪЛГАРИЯ БЕЗ АЕЦ!В името на живота и бъдещето на поколенията след нас, ни е всички трябва да забравим за атомната енергия и атомното оръжие и да търсим и развиваме други енергийни източници
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забрана за добив на шистов газ има само във Франция, в Германия се добива, а също така върви и сериозно проучване :) подобрна е и ситуацията в Австрия /ОМВ/, Испания, Дания, Швеция, Унгария и т.н.А иначе първия добив на шистов газ с комерсиална цел е направен през 1825 :)
79
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има да търсите такава възможност каквато изпуснахте с руснаците ... ще търсите, ще плащате, и ще виете от глад, а тия дето ви съсипаха възможността за централата ще ловят тен във Флорида, при господарите си.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
87Не им се връзвай! Дори шистоФ газ не знаят как се изписва, но това не им пречи да са капацитети:) Трагедия!
77
7
 
5
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Когато наричаш непознат човек проста пръчка, говори достатъчно добре за самия теб. В Германия се влагат огромни инвестиции в зелената енергия. Да видим кой ще се окаже по умен. Рамбо или обикновенния бюргер.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
84Оле майко! Той в книжките за Винету чел за нефта! Ясно!
75
2
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Па той Набуко ще се пълни с газ от страна, където Русия отдавна няма влияние и не изкупува почти цялото количество по дългосрочен договор!:) Я виж с газовото находище Шах Дениз какво става и откъде ще идват количествата газ! Малко трябва да чете преди да пишете! Само с лозунги не става!
74
3
 
10
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ами аз незнам ти какво си мислел, ама това са факти :))) и ако не знаеш да ти кажа има и шистоф нефт :))) да има и синтетичен бензин :)))Ама това във книжката на Винету не го пише :)
73
1
 
4
 
! Отговори
81 преди 12 години
Тц,тц, тц! Пък ние мислехме, че в Европа имало забрани и дори дебати текат в ЕП, а то наш *** знаел вече! Тц, тц, тц!
72
5
 
2
 
! Отговори
80 преди 12 години
От 1956:))))) Това на Апилския пленум ли ти го казаха:)))))) Сигурно знаеш, че и Аспарух през 681 е карал бентли! Егати тъпите пръчки сте шеврончетата:)))))))
71
9
 
5
 
! Отговори
до Dresden преди 12 години
Глупости Германия вече 3-та година проучва находищата си на шистов газ :))) и не само Германия :))) Швеция, Норвегия, Австрия, Унгария, Полша и т.н. и т.н. даже и съседна Сърбия А иначе биогоривото е съшо алтернатива и то сериозна
70
8
 
8
 
! Отговори
за 78 преди 12 години
Проста пръчко, в Норф-Вестфален се добива шистов газ от 1956..........къде ви намират такива ***?!
69
7
 
3
 
! Отговори
доволен преди 12 години
От Големия члена на Гоцю остана само един гол ***...........сега трябва да подкрепим европейския проект Набуко и окончателно да разкараме окупаторите от Родината ни.
68
4
 
7
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Защо в България вместо да се виждат трънаци и изоставени ниви, не се виждат поне насаждения за биогаз? Земя поне имаме. Ако в Германия няко спомене за шистов газ, директно 95 % от хората ще поискат да бъде вкаран в газова камера.
67
4
 
3
 
! Отговори
75 преди 12 години
Яяя! Още една ливада дето държи да изтребва българи, ама да не пълнел нечия гуша! Ми ти и сега пълниш гушата на мафиоти и то от западен тип и български такива!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75Чекато си намериш в твоя двор добивай си го! В моя не влизай, защото първите двама дето го нпарвят с тази цел може да си отидат мърцина, без значение от това какво ще се случи после с мен!
65
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По добре да се добива шистов газ, отколкото да пълним гушата на руски мафиоти