"Непознатите води", в които плува кабинетът на ГЕРБ

Политолози коментират промените в правителството
Обновена: 21 мар 2012 09:15 | 21 мар 2012 09:15,
72
"Непознатите води", в които плува кабинетът на ГЕРБ
Веселба без край. Снимка: архив Булфото

След 15 март правителството на ГЕРБ навлезе в "непознати води" и предстои да видим как премиерът и ръководството на управляващата партия ще се справят с новата ситуация, коментира за БТА политологът Румяна Коларова.

"Нов момент е развитието на медийните изяви, свързани с оставките на министри (Трайчо Трайков и Стефан Константинов – бел.ред.). Това е първа по рода си промяна в Министерския съвет, не само защото това са ключови министерства, но и защото смените се правят едновременно", обяснява тя.

Още по темата
Коларова посочва като нов момент и медийната активност на подалите оставка министри.

"Всичко това може да се окажи симптом за "точка на пречупване", след която нито кабинетът, нито електоратът на ГЕРБ ще реагират по старому", смята политологът.

Колегата й Антоний Тодоров прогнозира още смени в правителството. И той, и политологът Евгений Дайнов не очакват промяна в политиката въпреки смяната на министри, а и смятат, че няма време за такава промяна.

Според Румяна Коларова оставките и уволненията, които предшестваха министерските смени, са симптом за ниското качество на българската публична администрация и неефективния модел, по който се формирали кабинетите през последните 12 години.

Те според нея показват, че българската изпълнителна власт засега е способна само да реагира на проблеми и кризи.

"Макар действията й да са адекватни, това не е голяма похвала", отбелязва тя.

Колегата й Антоний Тодоров не намира промените в кабинета нито за кардинални, нито за стратегически.

"Те няма да доведат до друга политика, а и вече е късно за смяна на политиката", смята той.

Неговите наблюдения са, че прави лошо впечатление на публиката начинът, по който Бойко Борисов се освобождава от хората, с които работи.  Той очаква да има и още промени в кабинета и в администрацията.

Тодоров вижда проблема на ГЕРБ в това, че няма достатъчно широка аудитория сред класата на професионалистите, откъдето биха могли да черпят кадри.

Политологът Евгений Дайнов също не очаква реформи след промените в кабинета.

"Смените са израз на пълна безпомощност", смята той и прогнозира, че оттук нататък следва период на "мъчителен разпад за правителството".

Според него премиерът така е подредил нещата, че няма полезен ход и каквото и да прави, ще бъде грешка или ще води до незадоволителни резултати.

"Смените на министрите са израз на по-мащабна болест, на неумение да се управлява, коментира той и допълна, че който и министър да бъде сложен, няма как да се справи, ако няма конкретен план за действие", твърди Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
18
 
! Отговори
Туркия е велика!ББ преди 12 години
неизпълнението на договорните ангажименти от българската страна и договорите са от полза преди всичко за АСЕ, защото така създалата се от българската страна еднозначна съдебна перспектива по търсене на неустойки ще ни позволи да получим над 200 милиона евро (докато плановата печалба по проекта Белене беше само 150 милиона евро). Въпреки че съдебният процес ще отнеме най-вероятно няколко години, той е по-изгоден отколкото получаването на по-малка норма на печалба, реализирайки проект не благодарение, а въпреки желанието на българските преговарящи. Освен това вече е ясно , че строителството на АЕЦ Белене ще се придружава от политически рискове, създавани пред АСЕ от министерството на енергетиката на България, а също така от постоянната заплаха за загуба на делова репутация пред европейските партньори. В тази връзка, моля да се даде на АСЕ следните поръчения: 1.Да се подаде в арбитража подготвения по-рано иск по отношение на Националната електрическа компания на България за плащане на неустойки.2. Да се уведоми консорциума Арева- Сименс за прекратяване на руските плащания на работите по проекта Белене. 3.Да се предаде поръчаното през 2008 г. оборудване на реактора и турбините за използване при изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция.Началник на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин /БГНЕС
44
3
 
40
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Проекта ГЕРБ-Борисов се провали! Да идва следващият....!... а, снимката е уникална!
43
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А,какво стана с приоритета на правителството-строежа на магистрали ,с които икономиката на България щяла да цъфне и върже?Оказа се,че всичката пара отиде в свирката и сега сме още по-зле от 2001 год!Няма ги вече рязанията на лентичките и помпозните речи на господин "Премиера"!
42
14
 
6
 
! Отговори
akud преди 12 години
политологът Румяна Коларова, oот коя гора е хванахте тази дама. дори няма нужда да дочета тази статия, тя е твърде смешна и плитка. ако нещата след "точка на пречупване"-то се наредят правилно в което почти не се съмнявам какви съмнения ще има към ГЕРБ
41
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиера ще ви обясни как Станишев е виновен за всичко,не се притеснявайте.ГЕРБ са безгрешни,честни и способни.
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не зная за София,но провинцията се храни от парите на работещите,но в Европа.И то благодарение на всички там ГОРЕ.
39
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другаря Станишев им променил курса и се оказали в непознати води!ГЕРБ винаги са във вакуум без цел и посока!
38
4
 
43
 
! Отговори
87 преди 12 години
е тия мутри са на върха на държавата. срам
37
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ИЗМИНАТ ТРИ ГОДИНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОВА НЕАДЕКВАТНО ПРАВИТЕЛСТВО,ТА ЧАК СЕГА РАЗНИТЕ БЛИЗАЧИ КАТО СОЦИОЛОЗИ И ПОЛИТОЛОЗИ ДА ПРИЗНАЯТ,ЧЕ ТОВА ТИКВЕНСКО,МУТРЕНСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА Е ПАГУБНО ЗА БЪЛГАРИЯ!ТОВА УМНИЯ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ГО ЧУВСТВАШЕ ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО,НО МЕДИИТЕ И РАЗНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ ИЗПАДАХА ПРЕХЛАСНАТИ В ДИВ ВЪЗТОРГ ЩОМ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ГЕРБ?!
36
5
 
45
 
! Отговори
Борко преди 12 години
ТОВА ПОСЛЕДНОТО В КАТАР БЕШЕ ГОЛЯМ РЕЗИЛ ДА УТИДЕШ НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ И НАЧЕЛО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛА ДА СЕ ПРИПИЧАТ НА ПЛАЖА . А И СРЕЩАТАТА КАК СЕ Е СЪСТОЯЛА УЖ МИСЛЯТ ЗА БИЗНЕСА ПАРОДИЯ НА УПРАВЛЕНИЕ ПОНЕ ЕДНА СНИМКА ДА БЯХА ПУСНАЛИ ЗА СПОМЕН ОТ КАТАР
35
5
 
40
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Виждате ли какви гадни и ехидни усмивки вадят?!Така се присмиват постоянно на народа!!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
za nomer 29 преди 12 години
Izvinyavam se, no nomer 29 pishe absolutni glupost. Kak ne vi e sram. kude gi vidiahte tezi 2-3000 leva, i pulnite restoranti, a bankite deto gonyat horata za prosrochiata im ne gi li vidyahte, az puk oste ne sum vidial starite babi da hodyat s audita do opashkite za pensia, ili starite dyadovzi da visyat po butizite v mola, Sofia e beden evropeiski grad, horata v nego sa bedni - 98%, gerb razpolaga sus svestni hora no te ne sa v pravitelstvoto mu, tova e!
33
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само в София се вижда "безпаричието"-вижте Банско,Пампорово,Боровец-навсякъде е пълно с "безпарични",а като дойде Великден прескочете до Гърция да видите за какво иде реч!!!
32
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 29:София не е България!Това с политиката за селата се дъвче преди избори - и после ***!Надеждите които възлагахме на Бойко - тъжно *** не се оправдаха...Наистина ни трябва интелигентен родолюбив политик, а не ДС кадър или празна популистка крътуна - целите им не са да оправят общото положение!
31
1
 
35
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
Оптимист, точно за нови коли не ми говори, защото имам преки наблюдения над този бизнес и мога да ти кажа, че положението е трагично! Върнатите коли от лизинг са ненормално много, а повечето нови коли са служебни. Вече не се и правят официални статистики за продажбите, защото реекспорта мина 40% и всичко е измамно! Само ще ти кажа, че в България за миналата година реално 1 човек от 400-500 си е купил нова кола!!! В Румъния е 1 от 200 човека, а средното за ЕС е 1 от 27 човека! Прави си сметката! Ако само София ти е критерий, то си в гоялма заблуда. Познавам и бизнеса с телефони, там имаш право, че има много скъпи телефони и това е черта на българина, да няма пари за ток и парно, но да има в джоба айфон на лизинг! Има много прости хора!
30
2
 
33
 
! Отговори
Копнато преди 12 години
Каквото и да захванеш в *** БЪЛГАРИЯ разбираш, че няма смисъл.. 553 милионери държат 1,3 млр, а ние сме робите Каквото и да захванеш в *** България разбираш, че няма смисъл... на червено си. Най-добре е даси държавен служител или чиновник на хранилката на десетки данъци и такси. Останалото е мъка. Няма смисъл да произвеждаш абсолютно нищо, включително и картофите "Бойко", защото вносните са по-евтини. Жестоката истина за българския картоф е, че той изчезна и в България няма дори семе за сеитба, внос е от Полша.Скоро и държавните чиновници ще писнат, защото парите свършиха. Като скачени съдове са работещата икономика и парите в хазната. След като всичко наоколо фалира за сметка на монополите и големите чужди вериги пари за чиновника няма да има. Днес все още всеки си мечтае да е някъде чиновник, защото само там има заплати. Банките изнесоха статистика, че българите милионери в депозити при тях са се увеличили с 54% от 2009 до 2011 г и от 360 са станали 553 към днешна дата. Те държат над 1,3 млд лева срещу около 1 милиард лева от общо 10 милиона депозити до 1000 лв на бедни българи.Тоест парите са в 553-*** души. Най-много 800 да са. Останалите като теб и мен сме роби в собствената ни държава. Роби на Европейския съюз.
29
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политика от ниско образовани и неграмотни хора не се прави ! Къде отиде фискалния резерв,след като три години няма увеличение на пенсии и заплати , а всички цени растат с бясна скорост ? Защо Боко и Цецко обикалят всички телевизии и с глупавите си обяснения искат да ни внушат , колко са велики те и колко сме тъпички ние , че не можем да проумеем брилянтните им ходове ?
28
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В София нещата не са никак зле. Хората наистина имат пари и се присъединявам към мнението на 15 и 16. Ресторантите са пълни, хората карат сравнително нови коли а и заплатите в много сфери са по над 2000-3000 лева на месец. Но ако трябва да съм безпристрастен, наистина правителството трябва да направи нещо за малките населени места. Има села и градове, които скоро ще се обезлюдят напълно. Необходима е истинска политика за селското стопанство, за да могат младите да се върнат по селата.
27
1
 
7
 
! Отговори
Любо преди 12 години
1Водите за герб са топли и спокойни та те милиардери станаха 2Опримиста коли от 2 до 8 год. не са нови и коли по на 2 год не се срещат често Социолозите и медиите са подплатени от политиците Няма закони в Б-я Общо взето сме далеч от ДЕМОКРАЦИЯТА Има един *** закон примерно за Горупсо държавата запорира сметките на Инвеститорите ПЛАЩА заплатите на работниците почва да ги подпомага до подобрение на ситоацията и до 20 дни и пари намират и си плащат а ако не могат мястото им е в затвора
26
9
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Защо не споменеш и това, че никой досега не беше чул за огромните бонуси, за ГМО, за растителни мазнини в храната. Тогава протестите бяха медийно задушавани, едан шепа хора се опитаха да се противопоставят на кубиците бетон на плажа и в горите, обаче медиите го отразявах като някакво маловажно събитие, защото реално имаше пълна власт на БСП и ДПС. Защо не кажеш и за намесата на Турция във политиката на България чрез признаването на турска етническа противоконституционна партия от БСП и Първанов?