Румъния: Да решим въпроса за спорната зона от границата ни!

МВнР: Преговори се водят 20 г., въпросът не е проблем в отношенията ни
21 мар 2012 15:00, Елка Василева
142
Румъния: Да решим въпроса за спорната зона от границата ни!
Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че съществува спорна зона между Румъния и България по отношение на държавната граница. Снимка: архив, Reuters

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви за новинарския телевизионен канал Диджи24, че "съществува спорна зона" между Румъния и България по отношение на държавната граница, предаде Аджерпрес.

"Съществува една спорна зона (с България) по отношение на държавната граница, на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 квадратни километра, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти, с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не могат да бъдат решени много бързо", заяви Дяконеску.

Той посочи, че тази тема съществува от дълго време и подчерта, че Румъния не е влязла в "етап на предявяване на претенции".

"Така, както имахме преговори с Украйна, също и с България има няколко нерешени въпроса, които ще поставим за разискване с нашите партньори", заяви министърът.

Той добави, че съществуват въпроси, които са останали нерешени много дълго време, мнозинството с политическо-юридически характер, които Румъния иска да реши на основата на добросъседските отношения с всички тези страни.

"Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми, да речем, с експлоатацията, с концесията", посочи Дяконеску.

Той добави, че ще бъдат проведени разговори на ниво експерти с българската страна във формат, който ще бъде одобрен на двустранно ниво.

"В една цивилизована Европа изоставените юридически проблеми, особено ако се отнасят до малцинствата, териториите, границите, не правят чест на съответните държави и ми изглежда нормално да ги решим", подчерта румънският външен министър.

Той спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България. Дяконеску посочи, че иска "същите стандарти и същите принципи да се прилагат навсякъде по отношение на режима на малцинствата на европейско ниво".

"Не ме притеснява абсолютно нищо дотогава, докато правото на румънците да се смятат за румънци, а не за друга категория, друго наименование, произлизащо от едно възприятие на държавно ниво, се спазва. Докато това право се спазва, нямаме никакъв проблем, но трябва да обърнем внимание тогава, когато се появи размиване", коментира румънският външен министър, цитиран от Медиафакс.

По-късно днес беше разпространено изявление на говорителя на министерството на външните работи, че България и Румъния водят преговори за делимитация на морската си граница, на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (седемнадесети поред) се е състоял през декември 2011 г. в София. Следващият кръг предстои да бъде проведен в Букурещ тази година.

Преговорите текат в приятелска атмосфера и в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение. Въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС, се казва в изявлението.

С нарочна декларация партия "Атака" се противопостави на изразените териториални претенции на Румъния към България за черноморския шелф.

Как така изведнъж сега възникнаха тези проблеми и, ако ги е имало, защо не са повдигани досега, питат националистите.

"Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи през миналия век и представляваща изконна българска територия", твърдят те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
luiceanu преди 12 години
Serios!?Mai uitate in istoria teniei tale si vezi idaca se poatepara cu mai mult de 2000 de ani de la fondarea primului stat centralizat dac.Voi prin ce stepe va umblau stramosii in Asia?
113
0
 
0
 
! Отговори
luiceanu преди 12 години
Cine dintre bulgari isi mai aduce aminte ca Romania a participat la dezrobirea poporului bulgar?Ei bine va multumim pentru injuraturi si pentru asemanarea cu tiganii.La 1877 nu vi se vedeau nici cururile din vagaunile unde erati ascunsi!
112
0
 
0
 
! Отговори
luiceanu преди 12 години
Sunteti rasisti domnilor.Roman,chinez ,rus sau turc trebuie respectat.Ce are etnia tiganilor enun cu entia romanilor?Este doar o cincidenta de prostie in capul celor care afirma asta!
111
1
 
2
 
! Отговори
Disfigurement преди 12 години
А бе тия румънци много нагли!!! Не стига, че са заграбили Трансилвания от Унгария, Северна Добруджа от нас, а сега за 17 кв. км се циганят! Лабаджанци! Замяна - Северна Добруджа за 17 км морски шелф! Хайде да окупираме дунав мост, па да видим румънешку-цигънешку как ще клекнат! После от Турция ако искат в Евросъюза да ни върнат европейската част с Одрин, не 2те правителства за турски сериали да говорят или за турски газ (пръдня). :D
110
0
 
11
 
! Отговори
Видин преди 12 години
Враца няма право и основания... Тя е само част от Видинска област...
109
9
 
2
 
! Отговори
Враца преди 12 години
Враца иска автономия!
108
0
 
6
 
! Отговори
Pilat до 128 преди 12 години
Не с "ха ха", а с "УРА" дедите ти са оставили наследсвото да си българин. И въпроса е "Коя държава ще дава концесията за добив на петрол от въпросните 17 кв. км.?!?!?!" Днес водата, утре и въздушното пространство, то и "там не може да има мрежи и бразди". НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ДНЕС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ УТРЕ.
107
0
 
6
 
! Отговори
tibaramov преди 12 години
Никога вече! Румънската наглост не е нито за пръв, нито за последен път. Но ще перем през ръцете всяка ръка, която посегне на България! Българи, Аспарух се вдига от гроба!
106
0
 
9
 
! Отговори
Pilat до 77 преди 12 години
Защо да пропускаме и Турция. То 12 милиарда репарации и Одринска тракия така ли опрощават. Къде зараза коститие на Калояновите воини натръшкали латините и воните на Втора Българска армия от 1913 загинали при превземането на Одрин. И това само по държавна линия - да не отварям личният тефтер, че тогава почвам от имотите ми в Цариград. БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ КОЯТО НА ВСЯКЪДЕ ГРАНАИЧИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ТЕРИТОРИИ. НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ДНЕС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ УТРЕ.
105
6
 
5
 
! Отговори
Бдинец преди 12 години
Крайдунавските власи НИКОГА не са се наричали "румънци". Никога не са били различни от останалите българи. Никога правата и задълженията им не са се различавали от тези на останалите българи. Винаги са били лоялни граждани и никога не е имало и намек за сепаратизъм. В зората на т.н. "демокрация" един беше решил да основе влашка партия. Не можа да събере и един файтон хора. Никой не го помни. А домнул Дяконеску по-добре да мълчи - проблемите му ще дойдат от друугаде -милиони унгарци могат да му в
104
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко не давай нищо -как така за толкова години ние не поискахме нищо? ИСКАМЕ си ДОБРУДЖА,ИСКАМЕ си МАКЕДОНИЯ.
103
4
 
11
 
! Отговори
Видин преди 12 години
Видин иска Автономия!
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми е приятно да го кажа, защото гласувах за това правителство и ГЕРБ но ... С това правителство България май ще загуби и то доста много. Борисов трябва да знае, че освен Трайчо и Константинов трябва да уволни и Младенов. Най слабите звена в това управление са именно здравеопазване, икономика и външна политика. Но вече няма време и ако клекнат сега на Румънците и са чао ...
101
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Още преди години Тодр Живков казваше, че с румънците няма излизане на глава.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и БТК ще дадат на фесовете,и спорните меса...а ЗАЩО НЕ СИ ИСКАМЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА-тя трябваше да ни бъде въртата преди около 25 години?Руснаците я бяха дали на власите защото участвуваха във войната с Турция?Давайте, цялата държава...
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pak samo Ataka 6te za6titi interesite na BAlgaria
98
0
 
6
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
ай пускам си малко PES 4 да спечеля някой друг мач с Барса , приятно псуване тука :)
97
3
 
11
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
Съгласен съм да им дадем земята , ако вземат половината наши роми при тях , нали са румънци , трябва да имат нещо общо , не може да е случайно съвпадението на етносите :D
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
боко ще им даде добруджа нали е пекан политик
95
0
 
8
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
Сега поне 1 седмица ще се говори това и ще се отклони вниманието , докато се прави нещо друго(вероятно приватизация от Turkcell)