Дянков предлага 70% от парите в Сребърния фонд да се инвестират в ДЦК

До края на деня "Горубсо-Мадан" може да има нов концесионер
Обновена: 22 мар 2012 11:33 | 22 мар 2012 11:33,
29
Дянков предлага 70% от парите в Сребърния фонд да се инвестират в ДЦК
Снимка: БТА

 Последното предложение на министерството на финансите е до 70% от средствата на Сребърния фонд, наричан „трети стълб“ на пенсионната система, да могат да се инвестират в държавни ценни книжа (ДЦК). Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешното предаване на БНТ.

По думите на Дянков до това предложение се е стигнало, като е взет под внимание този процент в европейските страни, които имат Сребърни фондове – и според техния ред за функциониране, делът варира от 50% до 100%. 

Финансовият министър посочи, че се предвижда за тази година максималният процент на инвестиции на средства от Сребърния фонд да бъде определен на 30%, като през следващите шест години постепенно ще нарасне до 70%.

На въпрос за съдбата на „Горубсо-Мадан“ и за неизплатените с месеци заплати на миньорите Дянков отговори, че очаква до края на деня дружеството да има нов концесионер, който да купи правата на собственост от настоящия концесионер "Интертръст холдинг", собственост на Валентин Захариев.

Симеон Дянков уточни, че има трима кандидати за мините.

Вицепремиерът увери, че на място се е убедил, че има всички икономически предпоставки дружеството да е печелившо, и ако не е, става въпрос за лош мениджъмънт. Министърът допълни, че през последните години цените на оловото и цинка растат и единствената причина дружеството да не е печелившо би могла да е, защото добивът е намалял, което не е така.

Финансовия министър потвърди казаното през последните дни от премиера и от новия министър на икономиката и енергетиката за проекта АЕЦ "Белене".

И Дянков посочи, че ако не строим АЕЦ "Белене", по всяка вероятност ще се наложи за закупим вече почти готовия реактор за бъдещата атомна централа. Оттам нататък вариантите са два –  той да се препродаде на трета страна или по възможност през следващите години да се приспособи технически към площадката на АЕЦ Козлодуй и там да има седми реактор.

Днес се провежда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на работодатели и синдикати, където ще бъдат обсъдени предложенията за промени, свързани със Сребърния фонд.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Този фонд никога няма да изплаща пенсии. Ще го последва същата съдба както допълнителното пенсионно осигуряване, а именно ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН от мошенеици инвестиращи го не там където трябва и получаващи срещу това лични облаги.-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата тотално фалира и то година и нещо преди да им изтече мандата на тези бездарници!
24
1
 
0
 
! Отговори
Raytchev преди 12 години
И така този важен резерв също ще потъне в дън земя - т.е в нечий банкови сметки ...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dolo mutrata nai lo6ata prisada za mutrta toq e za zatvora balgaroubieca 4ernata mutra kradliva vlasta v racete na naroda mutrata v zatvora
22
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
май първо синдикатите ще го отнесат. кой ще им плаща после членски внос ??? не съм виждал друга държава, в която синдикатите да са една партия с правителството и работодателите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Аз съм особено радостна да видя, че този форум е пълен с наши, червени другари, готови да се включат в справедливата партизанска война, която Партията скоро ще организира и поведе! Както знаете, другари, преди всяка революция трябва да назрее революционна ситуация. Ние вече я виждаме, другарки и другари! Ние, в Политбюро с трепет очакваме вашите предложения за това коя църква първо да взривим и коя мандра да ограбим, за да задоволим все по-нарастващите си нужди! Ура, другари и другарки!
20
1
 
2
 
! Отговори
кака преди 12 години
И това е за добро?!За чие добро-за добър външен вид пред ЕС или за наше добро?Дянков щял да си ходи 2013г.....е и?Ще го върне ли прокурорска заповед?И ако го върне,ще възстанови ли нанесеите фианнсови щети а държавата до стотинка?яма да ги възстанови,защото няма прахосаите милиарди.Най-мого да полежи в затвор...за наша сметка.И kakво ....парите няма да ги има....ито белите пари за черни дни,нито черите от някой джоб.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е приятно по улиците да ходят психоболни, опасно е да управляват държава.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всички е ясно че идва глад ...
17
2
 
16
 
! Отговори
фалит преди 12 години
Думата е една ФАЛИТ. Това постигна бооко и герб, не му беше лесно, но успя.
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако парите на Сребърния фонд се заменят за български "хартийки", които някога, ако държавате се оправи ще бъдат върнати, пенсионерите да знаят, че пенсиите им ги е "издухал" ГЕРБ!Това е държавно престъпление, което след като осъществи, запъртъка ще си вдигне чуковете и ще се прибере при своите американски господари.А ние българите ЩЕ ГО ДУХАМЕ.
15
3
 
43
 
! Отговори
don преди 12 години
Искате ли предсрочни избори : + да...-не
14
3
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
До края на мандата ГРОБ ще ни върнат поне 50 г. назад. Политически вече сме някъде там след като постепенно бяха премахнати почти всички демократични права, сега вървим по същия път и в икономиката - национализация на пари за здраве и пенсия, мегапроекти със съмнителна ефективност, пълно безхабеберие и политкомисари за министри, а инвестициите миналата година бяха на нивото от времето на Луканов. Тази година ще отидат къде средата на 70 - демек почти никакви.
13
1
 
33
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Изядохте резерва, пренасочихте пари от здравната каса, присвоихте пари от частните пенсионни фондове, сега искате да изядете сребърния фонд...и пак са ви виновни другите. Е, не. Ако народа позволи и това да се случи тежко ни и горко. *** народ.
12
1
 
34
 
! Отговори
777 преди 12 години
ПРИЗНАЙТЕ ПУБЛИЧНО ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА Г-ДА !ТОВА Е ИЗВОДА ,ЩОМ ОПРЯХТЕ ДО СРЕБЪРНИЯТ ФОНД ! НЯМА СМИСЪЛ ДА ЛЪЖЕТЕ !
11
0
 
26
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
И като държавата под мъдрото управление на Тиквата и Охлюва фалира или като бутнат борда с тия ДЦК ще се снимаме и ще ги ползваме за скъпа тоалетна хартия :). Дянков, послушай баба си Кристалина и долу лапите от всякакви фондове повече! Не ви ли хвана поне малко срам като откраднахте професионалните пенсионни фондове и резерва на НЗОК? Мислех, че по-крадливи от трипартийката няма, ама вие ме опровергахте и сте много напред в матряла. Ей тия като ги ритнем ще ни оставят празна хазна и мн. дългове
10
1
 
24
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Абе па Станишев ще да е виновен за тоя план на хер Флик, нема кой друг...Щото трЕбеше да им остави кАде два'есе милЯрда резерв, та да щракат с пръсти.Ама то и толкУ да бе'а па немаше да им стигнат.А за бидоня от Русия-да го 'зима Боко и да го тури до *** си у Банкя.
9
0
 
30
 
! Отговори
ггг преди 12 години
В стремежа си да пестят пари ГЕРБ вдигнаха пенсионната възраст. Това се оказа огромна грешка. 60 годишните са в пъти повече от 19 годишните. Оказа се, че за младите съвсем няма работа. Безработицата скочи и това ще доведе до повече емиграция и бедност.
8
0
 
31
 
! Отговори
Ама наистина ... преди 12 години
Ама наистина отдавна не съм се смял със сълзи. Преди минути по БТВ Тренчев каза: Като знам манталитета на тоз, дето предлага тази идея, не съм съгласен. ТА НЕГО И В Буркина-Фасо няма да го сложат за финансов министър.Рядко съм срещал такова ТОЧНО определение.
7
0
 
34
 
! Отговори
ллл преди 12 години
Цял мандат ГЕРБ си навряха главата в пясъка и чакака да мине кризата. Харчеха парите натрупани от правителствата на Костов, НДСВ и Станишев. Една полезна мярка за стимулиране на инвестиции и бизнеса не предприеха, Напротив само пречеха с раздута администрация, невръщане на ДДС. Съсипаха всичко за 3 години. Сега се чудят от къде да намерят пари. Пълни некадърници.