Румъния готова да стигне до Хага заради спорната зона

Букурещ иска преговорите с България да приключат бързо
22 мар 2012 21:45,
261
Румъния готова да стигне до Хага заради спорната зона
Спорът ни с Румъния не е нов. Снимка: архив Булфото

Ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Това заяви държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску в интервю за румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското Външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост.

Ауреску обаче предложи като най-подходящ за решаване на казуса метода на равноотдалечеността, който се използва от Международния съд в Хага.

Той подчерта, че преговорите по тази тема са  започнали още през 1994 г.  Държавният секретар в румънското външно министерство допълни, че единственият нов елемент е фактът, че въпросът е станал публичен.

"От румънска гледна точка реалният проблем е, че няма напредък в преговори, които би трябвало да решат много бързо това морско делимитиране”, обяснява Ауреску.

Той определя спорната територия като ”изключителната икономическа зона”.

Ауреску посочи, че Румъния би искала следващият 15-ти кръг от преговорите по темата, планирани да се състоят тази година в Букурещ, да се проведат възможно най-скоро.

Той подчерта, че желанието на румънската страна е решаване на спора чрез преговори, но в случай, че те не дадат резултат, и ако двете страни са съгласни, може да потърсят други начини за решаването му, включително да прибягнат до трета страна като Международния съд в Хага или Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Ауреску не коментира появилата се информация, че спорната територия е част от трасето, през което ще преминава "Южен поток".

Държавният секретар на румънското външно министерство заяви, че проектът "Южен поток" не е в достатъчно напреднала фаза, че да може да се каже със сигурност откъде ще мине през Черно море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Влах и на снимка да видиш, два шамара да му забиеш
188
4
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...РУМУНИЯ Е *** НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ.. РИМСКАТА ОБЛАСЪ ДАКИЯ Е БИЛА ЗАСЕЛВАНА С ПРЕСТЪПНИЦИ И УБИИЦИ..ХАХА..ПО ВРЕМЕТО НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ...!
187
1
 
2
 
! Отговори
sas преди 12 години
Няма как да стане. Русия и Турция вече ни поделиха.Турците твърдо следват първия завет на Ататюрк никога и по никакъв повод да не влизат в преговори и съглашения против Съветския съюз /респ. Русия/.И печелят.
186
5
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Време е да направим един силен съюз със Унгарците- освен близкия ни произход, сходната съдба през 20-ти век, имаме и общи интереси към Сърбия и Румъния които трябва да защитаваме- като малцинства, територии и пари. Влашарите и Юго-шизофрениците винаги трябва да бъдат държани грубо и здраво за юздата защото те са нашата порта към западна Европа и не можем да допускаме те да ни я контролират по абсолютно никакъв начин. Реакцията на нашето външно е от години грешна- да бъдем добрички и незабележими. Няма такава песен. В реалния свят на интереси, пари и власт всеки си гледа паницата - да бъде пълна, джоба - да бъде пълен и жените да го гледат с влажен поглед.
185
4
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Представяте ли си как би реагирала една Гърция, Сърбия или Турция, ако тяхна съседка предяви претенции към територотиите им. А ние мълчим толерантно, по-вярното е объркано, защото са ни учили, че патриотизът и национализъм са мръсни думи! И се питам, каква съпротива бихме оказали на Румъния, ако армията на северната ни съседка навлезе в България, както през 1913 г., 1916 и 1917 г. Какво правим тогава? Днес легендарната конница на ген. Колев я няма!..
184
1
 
7
 
! Отговори
стела артоа преди 12 години
Аз пък си мисля , че някой иска да на скара с румънците . Сега когато и двете нации се обединяваме против шистовия газ- вчера около 3000 румънци протестираха в Балард. Мръсни политици!
183
5
 
12
 
! Отговори
Re: преди 12 години
Свобода за Трансилвания, Банат, Добруджа и Буковина, дадени от Чърчил, Рузвелт и Сталин на влашките ***!
182
3
 
5
 
! Отговори
бой по мамалигите преди 12 години
Който е чел повече за този спор знае, че всъщност не са 17 кв. км., 30 000 кв. км.Знае се също, че при такива спорове го отнася по-слабия.Румънците го знаят и просто са избрали подходящия момент!Турците откраднаха даже даже и по-голяма територия!дано се спре разпадането на държавата!
181
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neka q zemat be.Kfo ot tfa.Che si imame drugo po gotsko pravitelstvo.
180
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скандалът явно катализира. Румънците не дават назад, а напротив- втвърдяват позицията си. В най-скоро време може да се стигне и до някакви действия от тяхна страна, като например изпращане на изследователски кораби за извършване на сондажи и проучвания. За да не се стигне до там трябва час по-скоро проблема да бъде превърнат в общоевропейски. Трябва незабавно да се сезира Европейската Комисия и Европейският парламент. Необходимо е нашия парламент да излезе с протестна декларация.
179
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
zabranete im da si registrirat kolite tuk i 6te revnat mamaligite hahahahaah
178
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ние защо да не вземем да поискаме земите си по времето на цар Симеон (истинският), когато сме били на три морета? Каква е тази наглост на румънците, но и каква е тази наша наведена позиция, докога ще се гънем като варени макарони пред всички?
177
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Представяте ли си как би реагирала една Гърция, Сърбия или Турция, ако тяхна съседка предяви претенции към територотиите им. А ние мълчим толерантно, по-вярното е объркано, защото са ни учили, че патриотизът и национализъм са мръсни думи! И се питам, каква съпротива бихме оказали на Румъния, ако армията на северната ни съседка навлезе в България, както през 1913 г., 1916 и 1917 г. Какво правим тогава? Днес легендарната конница на ген. Колев я няма!..
176
5
 
20
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Време е да направим един силен съюз със Унгарците- освен близкия ни произход, сходната съдба през 20-ти век, имаме и общи интереси към Сърбия и Румъния които трябва да защитаваме- като малцинства, територии и пари. Влашарите и Юго-шизофрениците винаги трябва да бъдат държани грубо и здраво за юздата защото те са нашата порта към западна Европа и не можем да допускаме те да ни я контролират по абсолютно никакъв начин. Реакцията на нашето външно е от години грешна- да бъдем добрички и незабележими. Няма такава песен. В реалния свят на интереси, пари и власт всеки си гледа паницата - да бъде пълна, джоба - да бъде пълен и жените да го гледат с влажен поглед. При нас винаги мекото е навън, а твърдото навътре. Избираме за външен министър някой с кекав характер, като си мислим, че това е символ за дипломатичност, а за вътрешен някой който да държи сопата. Точно обратното е във всяка развита държава. Хора като Младенов обикновенно отиват във вътрешното, а хора като Цветанов - във външно министерство. (да знам че това не са най-добрите примери за каквото и да е просто илюстрирам с наличното) За външно не езици са чак толкова нужни. Нужни са топки и характер.
175
3
 
6
 
! Отговори
lol преди 12 години
Ха хаха, леле албанския *** е откачил отново.3 Профила, с единия се представя като "илир", с другия като "тракиец" и с третия като "българин".Да те *** в ШИПТАРА мазен и долен. Ти си един обикновен *** и *** исламист както цялата ви долна *** раса там в третия свят наречен Албания.Марш от тука куче ШИПТАРСКО.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чух нещо от новият Президент, че се срещнал с румънкситя послани и той казал, че били изтълкувани грещно зявленията на Румъния! Тъй като аз вярвам на новините, а не на Президента, добре е той, МВнР в лицето на този *** Младенов о ББ да кажат ясно какво става и да не будалкат народа! Дози и д аняма газ в шелфа, това е въпрос на национален суверинитет! Сега да видим колко стъруват нашите политици!!!!!!!!! И от опозиция и от управляващи!!!!!!!!! Подходящ повд заедно да застанат на едно мнение
173
2
 
13
 
! Отговори
exxx преди 12 години
абе я нашите да блокират дунав мост и румънските тирове да седят по 20-30 дни там на паркинг...да се проверяват обстойно и да се конфискуват стоки и много бързо ще клекнат :) няма да имат никакви претенции...ама Тиквата е *** чак до ушите!!! И на турците се гъзи,от сърбите се подмокря сега ще покаже,че и на румънците кляка!!! Управляващите се убедих,че не са БЪЛГАРИ !!!
172
11
 
9
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Аз предлагам, без никакви преговори, направо да им я прехвърляме на румънците тая "вода". На нас за какво ни е? Ясно е, че става дума за големи залежи от газ. На нас залежи от газ НЕ НИ ТРЯБВАТ! А и Народното Събрание гласува мораториум, даже и върху проучванията. Да го дадем този участък на румънците, пък те може някой ден да подхвърлят някоя троха и към нас. А пък ние, на сигурно, си ползваме руската газ на изключително изгодната цена около 600$/1000 кубометра и няма да замърсяваме шелфа. Нека този грях остане за румънците, нека те да ни замърсят шелфа. Щото добива на газ, ако не е газта руска, много замърсява, всичко замърсява! И в Катар е МНОГО МРЪСНО! Гледайте какъв МРЪСЕН НОМЕР ни скроиха тея от Катар - цял Министър си отиде...
171
3
 
11
 
! Отговори
Тутракан.... преди 12 години
ново заглавие - БЪЛГАРИЯ ГОТОВА ДА СТИГНЕ ДО бУКУРЕЩ заради спорната зона
170
4
 
7
 
! Отговори
Тутракан.... преди 12 години
ново заглавие - БЪЛГАРИЯ ГОТОВА ДА СТИГНЕ ДО бУКУРЕЩ