Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев

Станало е недоразумение, оправда се посланик Пакурецу
Обновена: 22 мар 2012 13:40 | 22 мар 2012 13:38,
96
Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев
Румъния нямала териториални претенции, смята Плевнелиев. Снимка: БТА

Румъния говори за нерешен проблем, а не за „териториални претенции“ към България. Казусът не можел да бъде решен чрез „извиване на ръце“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в рамките на месеца на политическите консултации.

Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км в морето. 

„Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата“, категоричен е президентът.

Той припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави.

„Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална
претенция“, каза още  Плевнелиев.

Според него до 15 април казусът, поставен от румънския външен министър, ще бъде решен по един разумен европейски начин.

Още по темата
„България и Румъния са добри съседи и изповядват отговорни европейски практики“, мотивира се държавният глава.

Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Румъния няма териториални претенции към България. Това е заявил посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев днес в МВнР, съобщиха междувременно от МВнР.

Българската страна изрази недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Цанчев.

Посланик Пакурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и изрази учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Аз предлагам, без никакви преговори, направо да им я прехвърляме на румънците тая "вода". На нас за какво ни е? Ясно е, че става дума за големи залежи от газ. На нас залежи от газ НЕ НИ ТРЯБВАТ! А и Народното Събрание гласува мораториум, даже и върху проучванията. Да го дадем този участък на румънците, пък те може някой ден да подхвърлят някоя троха и към нас. А пък ние, на сигурно, си ползваме руската газ на изключително изгодната цена около 600$/1000 кубометра и няма да замърсяваме шелфа. Нека този грях остане за румънците, нека те да ни замърсят шелфа. Щото добива на газ, ако не е газта руска, много замърсява, всичко замърсява! И в Катар е МНОГО МРЪСНО! Че там добиват не само газ, а и нефт. А добива на нефт, ако не е руски, ако знаете КАК ЗАМЪРСЯВА...Гледайте какъв МРЪСЕН НОМЕР ни скроиха тея от Катар - цял Министър си отиде...
87
0
 
2
 
! Отговори
Росен преди 12 години
Не съм полубългарин а съм си 100 % ***!!!!
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ ЖАЛЪК ПОЛУБЪЛГАРИН Е ПО-ДОБРЕ ДА СИ ЗАТВАРЯ НЕГРАМОТНАТА УСТА.БЪЛГАРИЯ ОПРЯ ДО ТОВА НЕЩАСТНО *** ДА БЪДЕ ЗАЩИТАВАНА.НЕ ГОВОРИ ПО ВЪПРОСИ КОИТО НЕ РАЗБИРАШ БЕ *** *** И НЕОБРАЗОВАН.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Търново? Бляк, замириса ми на псевдо-боляри, а всъщност наследници на свинарите, които са работили за болярите.... и на вафли "Боровец".
84
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния е доста по-напред от България, почти във всички отношениеТака е. Само като сравним Букурещ и София и Клуж с Търново и ти става ясно колко пред нас са.
83
2
 
4
 
! Отговори
Влах преди 12 години
Пакурецу за да не те боли гъзецу кажи на Дяконеску да си наляга гъзеско и да не плямпа глупости!
82
1
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Дано сина/дъщеря ти да те направи чужд тъст/свекър, чужденец/чужденка да си вземат децата ти!!!!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 78, 79майка ти разхождаше ли се често на Дунав-мост
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК МОЖЕ НЯКАКВО ТЪПО МАКЕ ДА НИ Е ПРЕЗИДЕНТ? КУХА КРАТУНА ОТ МАКЕДОНСКИЯ ПРОКЛЕТ КРАЙ!!!!
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ксенофобията е най-силно разпространена сред българите. Няма друг народ, който да мрази толкова себе си, но повече от себе си, мразим всички останали, както и го показват коментарите. Силно мразим, но не можем да обичаме явно.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай *** пак се показа като ксенофоб.
77
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ruse, Dobri4 i Bal4ik sa na Rumania a nie da si vzemem Makedoniq.
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига правене от мухата слон, няма по-стабилна държава от БГ. Тук атентати няма, няма тероризъм на етническа и верска основа. Нестабилност има само в *** кратуни на самонарекли се патриоти, които всъщност са си чисти расисти.
75
16
 
4
 
! Отговори
Русе преди 12 години
Ние от Русе като ходим в чужбина казваме, че сме румънци, защото Румъния е по-красива, по-велика и уредена държава. И най-смотания им град е по-хубав от нашите коптори като София, оня *** Пловдив и село В. Търново. Бият ни и ни унижават ако не крием влашките си корени, така е устроена БГ - мачкай различните, асимилирай.
74
13
 
5
 
! Отговори
Русе преди 12 години
Искаме да станем част от Румъния.
73
8
 
6
 
! Отговори
Млъкни бе кукло!! преди 12 години
Ба ти безгръбначното. Кукла на конци. Ако оня не му даде да оди до ***, ще се изсери у гащите.Сериозно: Ако малко от малко УВАЖАВАШ СЕБЕ СИ, не би се вързал на приказките на милиционерската мафия. Ама тоя не. Ще ставам президент. На кого бе? Тъй и тъй ИЗМАМИХТЕ българите, поне си стойте у ***.
72
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Rosica,pak se izkazva nepotgotvena .Rosi,mila tova ne e lujiza za tvoqta usta!
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много нихилизъм, много,, много..... не народ, а ***......важното е пара да пада, бизнесът да върви
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 72Състоянието на хипноза не е най-доброто за водене на спор. Събуди се.
69
2
 
13
 
! Отговори
Zapo4va se преди 12 години
Dnes Rumania iska,utre Turzia alo Upravlqvashite sabudete se.Sprete s taq bezdanna lakomia i zashitete Bulgarskite interesi.Ako ne golqmo Darvo se o4ertava za vas samo i km ot teritoriqta na nashata rodina q prodadete........